SLUŽBENI AUTI POLITIČARA

Zlatar u autu za staro željezo, a Zmajlović u Hondi i Audiju

Ministrica kulture Andrea Zlatar vozi se u najstarijem automobilu i ima najviše prijeđenih kilometara. Njen je Audi A6 iz 2004., a prešao je 418.020 kilometara. Po prijeđenim kilometrima iza nje je ministar pravosuđa Orsat Miljanić, čiji je Audi A6 iz 2006. prešao 373 tisuće kilometara. Ministar obrane Ante Kotromanović koristi se pak najmlađim vozilom. Njegov Mercedes Benz E 250 CDI, čija je cijena oko pola milijuna kuna, nabavljen je 2011. i do sada je prešao 49.500 kilometara.

Najskuplji Milanovićev

U najskupljem se autu, naravno, vozi premijer Zoran Milanović, jer je cijena njegova blindiranog BMW-a 7 oko 3,5 milijuna kuna.

Prema podacima koje su nam poslali iz Vlade, ministarstava i Državnog odvjetništva, naši dužnosnici najviše vole Audi, prosječna starost tih automobila je pet godina i dva mjeseca, a do danas su prešli 4,122.000 kilometara.

Naime, te državne institucije upotrebljavaju čak 16 Audija, četiri Mercedesa, po tri BMW-a i Volkswagen Passata te jednu Hondu. Ministri Veljko Ostojić i Mihael Zmajlović imaju dva službena vozila. Novi ministar zaštite okoliša po gradu se vozi Hondom Hybrid, a na službenim putovanjima Audijem A6. Najstarijim automobilom s najmanje prijeđenih kilometara trenutno se koristi prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić. Njegov Mercedes- Benz S klase iz 2005. prešao je samo 46.600 kilometara ili oko sedam tisuća kilometara godišnje. Automobil ministrice A. Zlatar iz 2004. svake je, pak, godine prešao 52,2 tisuće kilometara.

Pala cijena na tržištu

Automobili kojima se koriste dužnosnici tih institucija trenutno vrijede oko četiri milijuna kuna, tek nešto više od automobila u kojem se vozi premijer Zoran Milanović, koji je procijenjen na oko 3,5 milijuna kuna. Uz Milanovićev, na cijeni su tek Mercedesi ministara Kotromanovića i Matića, a automobili kojima se koristi ministrica A. Zlatar, ministar Miljanić i glavni odvjetnik Bajić, prema stručnjacima, za staro su željezo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 00:03