TUŽBA ZBOG ŠVICARCA

Danas prvo sudsko ročište protiv osam banaka: Podjela odgovornosti u kojoj neće biti potpunih dobitnika

ZAGREB - Uoči današnjeg prvog sudskog ročišta u sporu udruge ”Franak” protiv osam hrvatskih banaka izvjesno je jedino da je riječ o procesu iz kojega nitko ne može izaći kao potpuni dobitnik, pravda gotovo nikako ne može biti izjednačena s pravosuđem, a jedini cilj koji može biti ispunjen je edukacija potencijalnih budućih žrtava bilo koje vrste financijskog inžinjeringa.

Poziv na oprez budućoj generaciji.

Vraćanje kredita

Teške stvari najlakše je objasniti primjerom. Dakle, u vrijeme globalnog ekonomskog buma 2006., kada se budućnost činila posve izvjesno boljom od sadašnjosti, S.C. je podigla u jednoj banci u Zagrebu stambeni kredit u švicarskim francima.

S. C. se prije šest godina zadužila za 1,6 milijuna kuna, uz promjenjivu kamatu od 4,3 posto i uz klauzulu koja ju obavezuje da rate kredita vraća u skladu sa tečajem švicarskog franka važećim na dan dospijeća rate. Kako to izgleda danas?

Dramatičan skok tečaja

Nakon šest godina otplate kredita S. C. je banci otplatila 740.000 kuna, što je nešto manje od polovice ugovornog kunskog iznosa kredita. Dramatičan skok tečaja švicarske valute učinio je međutim svoje i S. C. je s današnjim datumom banci dužna 336.000 SFR, što je u skladu s današnji tečajem 2,1 milijun kuna.

S time da joj je mjesečna rata kredita u međuvremenu sa 9400 kuna porasla na 13.000 kuna, i da je kamata s početnih 4,2 posto stigla na današnjih 5,8 posto. Cijena nekretnine pala je u međuvremenu sa 2100 eura po kvadratu, na 1600 eura. Sve zajedno, da danas proda nekretninu, S.C. bi i dalje banci ostala dužna jednako toliko koliko je otplatila tijekom proteklih šest dužničkih godina.

Problem je što osobna drama S.C. nije izuzetak. Ona danas pogađa niz obitelji i kompanija u Hrvatskoj koje su potpisale ugovore o zaduživanjima u švicarskom franku.

Istovremeno, međutim, ona pogađa i banke kojima prijeti velika masa nenaplativih dugova, a pogađa i značajan dio ekonomije u kojoj se dio donedavno uspješnih sudionika zbog dospjelih obaveza u francima pretvorio u pasivne ”promatrače” ovisne o infuzijama financijske pomoći. I tu smo se našli u pat poziciji. Bankari su jučer ostali tihi jer nisu željeli istupati prije sudskog ročišta.

Hrvatski dužnici

Udruga Franak koja okuplja dio građana koji su se zbog podivljalog franka, ali i vlastitih nepovoljnih ugovora s bankama našli suočeni s propašću najavljuje oštar proces bez odustajanja. Smatraju da su oštećeni jer jedini snose sve posljedice valutnog rizika. Upozoravaju i na nedovoljno iskorištene ovlasti regulatora - HNB-a.

Švicarska je u međuvremenu zaledila tečaj franka, ali hrvatskim dužnicima ta je promjena stigla prekasno. U nimalo nemogućem scenariju rušenja kreditnog rejtinga Hrvatskoj, oni su prvi koji propadaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 00:26