RAVNATELJ UPRAVE ZA ZAŠTITU I SPAŠAVANJE

Jadran Perinić: Kakav kaos!? Selce smo obranili bez ijedne greške

Nakon velikog požara koji je prošlog tjedna planuo na području Kvarnera u javnost su i sami vatrogasci iznijeli niz kritika na račun provedene intervencije . Jadran Perinić, ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje, odbacuje sve optužbe i tvrdi kako je sve napravljeno bez greške: - U obavljanju svakog posla mogu se napraviti manje greške, ali one ne utječu na konačni rezultat. Usudio bih se reći da je od prvog do posljednjeg trenutka intervencije gašenja požara na području Selca napravljena bez ijedne značajnije pogreške.

Oprema i zaštita

Zamjeraju vam da su prekasno pozvane vatrogasne postrojbe s kontinenta.

- Plan državnih intervencija ne predviđa da se reagira kada se nešto očekuje, već kada se nešto dogodi. To znači da nismo mogli danima prije požara na točno određenu lokaciju dovesti velike snage. Prva dojava o požaru stigla je rano ujutro i tada se krenulo u intervenciju. Kada je procijenjeno da je požar, s obzirom na to da zračne snage nisu mogle djelovati, prevelik za lokalne vatrogasne snage, dakle oko 13 sati, aktivirane su državne vatrogasne jedinice s kontingenta. Njima je, naravno, trebalo određeno vrijeme da stignu na mjesto požara. Ovdje bih povukao paralelu. Prošle je godine požar na Braču, kada su djelovale i zračne snage, gorio pet dana, a ovdje je požar pod kontrolu stavljen u roku od 24 sata. Mislim da tome ništa ne treba dodati.

Jesu li pripadnici vojske na požarište stigli neopremljeni?

- Te snage su osposobljene i obučene za rad na požarima otvorenog prostora. Onog trenutka kad im je pristigla oprema pristupili su gašenju požara. Bez obzira na obučenost, njima se pridružio i određeni broj profesionalnih vatrogasaca radi vođenja na terenu i kordinacije s ostalim vatrogasnim snagama.

Na fotografijama vojnici gase vatru, a na sebi nemaju zaštitnu opremu.

- Oprema je, koliko znam, stigla za njima i oni su bili opremljeni. Ali, vidite, mi i kod vatrogasaca imamo problem da ne koriste svu opremu iako je imaju kod sebe, kao i jasnu preporuku da je moraju koristiti. To je prije svega neodgovorno od te osobe, tog pojedinca.

Civili na požarištu

Na području Selca viđeni su mnogobrojni civili koji su sudjelovali u gašenju požara.

- U dijelu terena gdje sam bio osobno primijetio sam da su ispred tih civila bili vatrogasci. Prisutnost civila može se spriječiti jedino potpunom evakuacijom.

Nedavno je u jednom požaru izgorjelo jedno vozilo vaše uprave. Navodno da nije bilo kasko osigurano, Platit ćete štetu?

- Nažalost, propust su napravile službe koje nisu planirale sredstva u sklopu javne nabave za produženje kasko osiguranja. Odgovorne osobe, koje su bile u mandatu bivše uprave, smijenjene su, a procedura produženja osiguranja sada je pokrenuta. Vozilo koje je izgorjelo ima sva osnovna, ali nema kasko osiguranje i mi ćemo morati platiti tu štetu.

U sklopu Državne uprave za zaštitu i spašavanje je i Civilna zaštita. Što je s njenim razvojem?

- U ovom trenutku nemamo ni Zakon o Civilnoj zaštiti i radna skupina radi na njemu. Nažalost, u percepciji građana pripadnici Civilne zaštite su osobe u smeđim odorama koje nemaju znanja ni mogučnosti. Mi tu percepciju želimo promijeniti. Istovremeno ćemo razvijati specijalističke snage Civilne zaštite za spašavanje iz ruševina, spašavanje na moru, spašavanje iz dubina te za radiološko-biološko-kemijsku zaštitu. Njih treba osposobiti i opremiti. Napravit ćemo regionalne centre sa specijalističkim postrojbama u Osijeku, Zagrebu, Splitu i Rijeci. One su sada opremljene na razini od 30 posto.

Je li Civilna zaštita spremna za intervenciju u slučaju velikog potresa?

- Za postrojbe Civilne zaštite za opće zadaće mogao bih reći da su spremne. Dok su specijalističke postrojbe spremne i opremljene na razini 50 posto za ovakav izvanredni događaj.

Trežimo helikoptere

Bivša uprava tražila je da se protupožarni avioni stave pod upravljanje DZUS-a.

- Njih bi trebalo staviti u civilni registar.

Zašto?

- To su specijalističke i namjenske snage. Oni apsolutno nisu u funkciji oružane obrane, a njihovo stavljanje u civilni registar skratilo bi put donošenja odluke o njihovu korištenju. Osim toga, helikopteri koje danas koristimo za medicinski prijevoz nisu za tu namjenu. Morat ćemo nabaviti dvomotorske letjelice za specijalističke zadatke Hitne pomoći, za potragu i spašavanje, kao i podršku u gašenju otvorenog požarišta. Osnovano je međuresorno povjerenstvo koje će Vladi predložiti optimalni model.

Protupožarni zrakoplovi sada su pod Ministarstvom obrane, gdje bi trebali biti?

- Ministarstvo obrane ne inzistira da to bude kod njih. Mogu biti i pod Državnom upravom

Kada bi trebala biti donesena odluka o helikopterima?

- Čekamo rezultate rada Povjerenstva. Predložit ćemo da se za početak nabave četiri helikoptera za Hitnu medicinsku pomoć, za potrage i spašavanja.

Vinjete za avanturiste

Vodstvo HGSS-a nedavno je uputilo apel da se neodgovornim turistima naplaćuju intervencije.

- Ministar zdravlja predložio je uvođenje vinjeta za turiste koji se bave ekstremnim sportom. To je je tek privremena mjera. Podržavamo apel HGSS-a jer time dajemo podršku važnoj instituciji u segmentu spašavanja.

Glavni zapovjednik Jurin nije radio ni odlično ni jako loše

Zašto za glavnog vatrogasnog zapovjednika nije ponovno imenovan Mladen Jurin?

- Ne bih se usudio rad gospodina Jurina ocjenjivati odličnim ili jako lošim, ali kad sam došao na ovo mjesto, bilo je evidentno da među vatrogascima vladaju konfliktni odnosi, za što odgovornost čelnog čovjek ne možemo otkloniti. Procijenio sam da cijeli taj sustav treba osvježiti i da treba dati priliku mlađim ljudima. Ljudima s više energije koji mogu mijenjati nabolje stvari oko sebe. Možda bi i gospodin Jurin to mogao, ali ja sam se odlučio za promjene.

Smjena je došla kad je već počela protupožarna sezona. Nije li to neodgovorno?

- Složio bih se s vama da na čelno mjesto nije došao čovjek koji ima više od 20 godina operativnog iskustva, županijski je vatrogasni zapovjednik, član operativnog vatrogasnog zapovjedništva i sudjelovao je u pripremama za protupožarnu sezonu. Da nije tako, bilo bi opasno.

Za zamjenika ste imenovali g. Nikolu Gaćea. Navodno je osuđivan te nije prošao sigurnosnu provjeru.

- On i ja prošli smo sigurnosnu provjeru, o čemu imam svu potrebnu dokumentciju, a stvari otprije ne mogu komentirati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 14:31