UHIĆENJE TURSKE DRŽAVLJANKE

I Vicdin Ozerdem terete za terorizam

Još jedna turska državljanka, Vicdin Ozerdem (42), uhićena je u Hrvatskoj temeljem međunarodne tjeralice zbog terorizma i trenutno je u zatvoru u Dubrovniku.

Vicdin Ozerdem u Hrvatsku je stigla u turistički posjet sa suprugom, koji je također turski državljanin, i šestogodišnjim sinom. Doputovali su automobilom njemačkih registracija, a uhićena je u srijedu u večernjim satima nakon što su na graničnom prijelazu u Metkoviću policajci utvrdili da nema državljanstva.

- Provjerom je utvrđeno da se radi o osobi bez državljanstva te da je za njom Turska raspisala međunarodnu potragu. Dovedena je u službene prostorije, a zatim i sucu istrage -potvrdila je glasnogovornica PU dubrovačko-neretvanske Marija Genero.

Već duže u Hrvatskoj?

Iako u dubrovačkoj policiji tvrde da je 42-godišnjakinja uhićena čim je ušla u Hrvatsku, Eilish Hurley iz UNHCR-a ima drukčije informacije o privođenju te turske državljanke.

- Prema mojim informacijama, ona je već neko vrijeme bila u Hrvatskoj prije nego što je uhićena. Bila je s obitelji u Dubrovniku. Zanimljivo je i da je imala i putnu ispravu koja joj omogućava da se normalno kreće - objasnila je E. Hurley. Radi se o tzv. refugee travel documentu koji izbjeglicama, odnosno azilantima, izdaju države u kojima žive. Ta im isprava omogućava da normalno putuju izvan te države i da se tamo i vrate.

Azil u Njemačkoj?

Kada su je priveli sucu istrage Županijskog suda u Dubrovniku, 42-godišnjakinja je negirala da ima ikakve veze s terorizmom, a ispričala je da je u Turskoj radila kao sportska novinarka. U Njemačkoj s obitelji navodno živi već devet godina, a sutkinji je objasnila i da ima politički azil u toj zemlji. Prema njezinu iskazu, navodno je i izdržavala kaznu od pet godina zatvora. Zbog čega je točno bila u zatvoru, nije objasnila.

Bašak Šahin Duman ubrzo na slobodi

Turska aktivistica Bašak Šahin Duman (32), uhićena u svibnju na Plesu, još je u Remetincu i očekuje oslobađanje. Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda prošli je tjedan odbilo zahtjev turskog pravosuđa za izručenje, a spis je sada na Vrhovnom sudu koji će imati zadnju riječ. No, prosvjednici iz Ankare MUP je odobrio politički azil pa je njezino puštanje na slobodu pitanje vremena. - Posjetio sam je danas u pritvoru, još je vesela duha i čeka izlazak - rekao je odvjetnik Tihomir Mišić.





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 06:59