PRIVODIO NEPOSLUŠNE BARIŠIĆU I SANADERU

KALMETA FIKSER 'Doveo me kod Barišića i krenulo je vikanje. Morao sam unajmiti Fimi-Mediju'

Rijeka, 300511.Danas je otvorena cesta D404, Luka Brajdica - cvor Draga. Svecanost pustanja u promet drzavne ceste D404 odrzana je na zapadnom ulazu u tunel Pecine, a otvorila ju je predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor. Svecanosti su uz brojne goste prisustvovali i gradonacelnik Rijeke Vojko Obersnel, zupan primorsko-goranski Zlatko Komadina te ministri Bozidar Kalmeta i Branko Bacic. Na slici: Jadranka Kosor, Bozidar Kalmeta i Branko Bacic.Foto: Tea Cimas / Cropix
 Tea Cimaš / CROPIX

ZAGREB - U rujnu 2006. godine pozvan sam u kabinet resornog ministra Božidara Kalmete. Pripremio sam se za raspravu o poslovanju Hrvatskih pošta, ali to nije bila tema, već me ministar Kalmeta upoznao s gospodinom Mladenom Barišićem. Rekao mi je da je Barišić rizničar stranke i da je zadužen za marketing. Barišić mi je potom kazao da postoji problem između HDZ-a i HP-a zbog duga stranke većeg od milijun i pol kuna za reklamne materijale iz predizborne kampanje 1999. godine. Rekao je da HP treba poslovati s Fimi-Medijom kad je riječ o marketinškim poslovima te da će mi se javiti direktorica te tvrtke. Ministar Kalmeta nije ništa komentirao.

Jarnjakovo ribanje

S obzirom na to da me na sastanak pozvao resorni ministar Kalmeta, koji je ujedno bio i član Nadzornog odbora HP-a, to sam smatrao svojevrsnim naređenjem - izjavio je bivši predsjednik Uprave Hrvatskih pošta Andrej Sardelić na jučerašnjem nastavku suđenja bivšem premijeru Ivi Sanaderu i ostalim optuženicima u aferi Fimi-Media.

Međutim, Sardelić, kako je ispričao, nije odmah prionuo poslu. Primio je vlasnicu Fimi-Medije Nevenku Jurak i uputio je da se javi stručnim službama HP-a, čime ona, zaključio je, nije bila zadovoljna. A kada se dva puta nije javio na telefon Barišiću, došlo je vrijeme za “ribanje”.

- Ministar Kalmeta nazvao me i rekao da se javim Barišiću. Nazvao sam ga, ali se tada on nije javio. Znao sam da će oko toga biti problema. Sljedećega jutra nazvao me ministar Kalmeta i pozvao da dođem u tajništvo stranke. Tamo sam uz Kalmetu i Barišića zatekao i glavnog tajnika Ivana Jarnjaka. Ni kavu nisam stigao promiješati, a već sam na vrlo ružan način upozoren na svoje ponašanje. Jarnjak mi je govorio da tko sam ja, što si dopuštam da se ne javljam, da znam kako sam postavljen i da tako mogu biti i smijenjen, da sam tu da slušam. Rekao mi je da dam broj mobitela Barišiću i da mu se javljam kad god me nazove. Dok je Jarnjak to govorio, Barišić je samo kimao glavom. Nakon toga ni kavu nisam popio, rečeno mi je da tu dalje nemam što tražiti - naglasio je Sardelić.

Resorni ministar Kalmeta nije ga “ribao”. Samo je slušao i šutio. Kao i kada su slična “ribanja” prolazili već ispitani svjedoci, primjerice Antun Fabek iz TŽV-a Gredelj i kasniji direktor HP-a Robert Jukić u uredu tadašnjeg premijera Ive Sanadera. Obojica su ispričali kako su zbog nesuradnje s Barišićem pozvani na neugodni sastanak k premijeru. I opet je na tom sastanku bio ministar Kalmeta. I opet je šutio. Kao i Sardelić, i ovi svjedoci su shvatili da trebaju slušati Barišićeve “preporuke”. Tu je i bivši direktor Hrvatskih cesta Stjepko Boban koji je svjedočio o tome kako ga je, opet, resorni ministar Božidar Kalmeta pozvao na ručak u restoran Baltazar da ga upozna s Mladenom Barišićem, kojega je već poznavao. I da mu kaže da je Barišić rizničar stranke, iako je i to već znao.

Privođenje Barišiću

Naveo je kako su, kada je on došao, za stolom sjedili Kalmeta, Barišić te članovi uprave HAC-a Josip Sapunar i Milivoj Mikulić. Zanimljivo je da su spomenuti direktori poziv na taj ručak u kasnijim međusobnim razgovorima nazivali “privođenjem”.

- Na jednom od ručkova u Baltazaru na koje me zvao ministar Kalmeta bio je i Mladen Barišić, koji mi je rekao da mi u HAC-u za promidžbene poslove angažiramo društvo Fimi-Media. Takva zajednička preporuka Kalmete i Barišića u suštini je značila nalog po kojem se mora postupati - izjavio je Milivoj Mikulić.

Sapunar je na još konkretniji način povezao Kalmetu i Fimi-Mediju.

- Barišić je rekao da HAC mora raditi s Fimi-Medijom, da trebamo tražiti od naših podizvođača da i oni rade s Fimi-Medijom te da HAC-ovi podizvođači trebaju dati donacije za HDZ putem Fimi-Medije. Taj zadnji zahtjev obrazložio je činjenicom da se tako neće vidjeti tko je i koliko novca dao HDZ-u, jer se pripremao novi zakon o financiranju političkih stranaka. Cijelo to vrijeme vidjelo se da je ministar Kalmeta podređen Barišiću - istaknuo je u istrazi Sapunar, ustvrdivši da je Kalmeta nakon tog ručka organizirao sastanak u svom uredu s članovima Uprave, izravno tražeći da poslušaju Barišića u pogledu suradnje s Fimi-Medijom.

Žuti karton

- Fimi-Media se morala angažirati, to su nam nametnuli Božidar Kalmeta i Mladen Barišić. Naime, krajem 2005. ministar Kalmeta osobno mi je rekao da u prostorijama HAC-a primim Nevenku Jurak. Tada nisam znao tko je ona, ali sam znao da to moram učiniti - izjavio je Sapunar, napominjući da je upravo zbog Kalmetina traženja od tvrtke Nevenke Jurak naručio 50 torti Croaterra.

Svjedok Antun Fabek prisjetio se kako mu je Kalmeta nakon ribanja kod Sanadera rekao da mu je to zadnja opomena prije smjene, žuti karton. Jučer je svjedok Sardelić ustvrdio da se Kalmeta nakon ribanja u HDZ-u, kada ga je sreo na radničkim sportskim igrama, raspitivao kako ide suradnja s Fimi-Medijom. Sardelić mu je odgovorio da sve ide prema propisima.

No, početkom sljedeće, 2007. godine pozvan je u Barišićev ured u Carinu. Barišić je tražio, tvrdi Sardelić, da HP sve marketinške poslove za tu godinu odradi preko Fimi-Medije.

- Rekao sam mu da to ne mogu napraviti, a on je uzvratio da nađem način. Dao mi je fotokopiju ugovora s Inom ili nekim drugim državnim poduzećem i rekao da to treba izvesti po tom modelu. Opet sam rekao da to ne mogu, da razumijem što traži, ali da ne mogu napraviti. I nisam napravio. To je, neslužbeno, i bio razlog za moju smjenu - naglasio je Sardelić.

Da ne bi bilo zabune, Mladen Barišić grije optuženičku klupu kao i Ivo Sanader. No, istraga protiv Ivana Jarnjaka u ovom predmetu je obustavljena, a protiv Kalmete nije ni pokrenuta.

On još dosta dobro stoji u HDZ-u, gdje se, iako ne istupa u javnosti, drži blizu novog predsjednika Tomislava Karamarka koji ga je, čini se, prihvatio kao bliskog suradnika.

Kalmetino ministarstvo Fimi-Mediji platilo 612 tisuća kuna bez ugovora

Božidar Kalmeta stalno tvrdi da svjedoci lažu i podmeću mu. Međutim, u istrazi slučaja Fimi- Medija ispostavilo se da je i Kalmetino Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture imalo dva izravna poslovna odnosa s Fimi-Medijom. Jedan, vrijednosti manje od 100.000 kuna, bio je vezan za otvaranje radova na pruzi Vinkovci-Tovarnik, a drugi “težak” 612.000 kuna za fantomski film “Prometna renesansa Hrvatske”.

Vlasnica Fimi-Medije Nevenka Jurak sama je u svom iskazu USKOK-u, pri kojemu je ostala i na suđenju, u vezi s tim filmom ustvrdila da je Ministarstvo film platilo, a da nikad nije potpisan ugovor. Uz činjenicu da taj film nikada nigdje nije prikazan, osim što su ga mediji “iskopali” u jeku afere Fimi-Medija, iz rezultata istrage proizlazi da je Nevenka Jurak taj posao 2007. dobila izravno od tadašnjeg ministra Kalmete i njegova pomoćnika Zdravka Livakovića.

N. Jurak je ispričala istražiteljima kako je upravo s njima dvojicom sve dogovorila, pri čemu nije uopće bilo govora o potrebi raspisivanja natječaja, cijeni i slično.

Fimi-Media je uz isporučeni materijal poslala i fakturu na 501.000 kuna plus PDV, koje joj je Ministarstvo mora poslije i platilo, a da nikakav ugovor u trenutku isplate nije bio potpisan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 07:05