MAČKA JE POKAZIVALA AGRESIVNOST

Bjesnoća u Zagrebu: Kriva je vlasnica jer nije cijepila mačku

Mačka iz Heinzelove ulice, za koju je utvrđeno da je bila bijesna, i dalje izaziva uznemirenost stanovništva koje živi u blizini stare Zagrepčanke.

Dan nakon otkrića zaraze doznajemo da nadležne institucije nisu pretjerano uznemirene zbog bjesnoće.

Vikend je, nije hitno

Kažu kako preko vikenda ne rade, pa će njihov inspektor na teren otići tek u ponedjeljak.- Nismo obaviješteni da je situacija hitna pa nema potrebe da izlazimo na teren u dane vikenda. Nadležni inspektor će otići u Heinzelovu u ponedjeljak, a ako tamo ne primijeti druge mačke lutalice, više nećemo dolaziti. Ne možemo stalno dežurati na tom mjestu i čekati da se neka životinja pojavi - rekla nam je Emilija Vojić, voditeljica Odjela veterinarske inspekcije u Ministarstvu poljoprivrede.

Vlasnica bijesne mačke jedna je od desetak osoba koje ilegalno stanuju u staroj Zagrepčanki, a oni kažu kako je životinja posljednjih dana bila agresivna te je grebla i grizla sve s kojima je došla u kontakt. Kako se u takvoj situaciji detaljno nije pročešljalo područje?

- Problem je u tome što pravilnici ne traže da se suzbija bjesnoća u mačaka pa se ne postupa na jednak način kako bi se to činilo da je riječ o psima. Da je pas bio zaražen, drugi bi necijepljeni psi bili eutanazirani ili bi otišli u karantenu, a područje gdje je životinja boravila označeno kao opasna zona. No, kod mački je drugačije, a problem je i što se bjesnoća kod njih može utvrditi samo nakon eutanazije.

Ne djeluju agresivno

Tada se provode testovi na njezinoj glavi jer se preko krvi ne može ustanoviti je li zaražena. U ovom slučaju kriva je vlasnica koja je, kao i svi drugi čije životinje izlaze iz kuće, ljubimca trebala cijepiti - kaže dr. sc. Silvija Rakočević, vlasnica veterinarske ordinacije Goldie. - Mogu samo preporučiti ljudima koji žive u području oko Heinzelove ulice da ne maze mačke koje vide na ulici. U latentnom periodu zaraze mačke su mazne, vole ljudski dodir i ne djeluju nimalo agresivno. No, ako vas ogrebu ili ugrizu, morate liječniku - ističe Rakočević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 13:46