VELIKA SVAĐA SINDIKATA

‘Ribić nas je potjerao na kraj kolone i još nam je zabranio da mu se približavamo!'

 Biljana Gaurina/CROPIX

Umjesto da ujedini sindikate, prosvjed Matice sindikata Vilima Ribića, najavljen za četvrtak na Markovu trgu, do kraja je posvađao sindikalnu scenu. Bit će to prvi prosvjed u Hrvatskoj, možda i u svijetu, koji će imati posebnu koreografiju i na kojemu se članovi različitih sindikata neće smjeti miješati, već će gosti svoje mjesto pronaći - na začelju kolone!

Sve zbog koreografije?!

Onima koji su se željeli priključiti prosvjedu sindikalna vertikala Vilim Ribić, Zvonimir Laktašić, Stjepan Mihalinec poručila je da mogu sudjelovati ako neće narušavati hijerarhiju, ako se za tu prigodu odreknu obilježja svojih sindikata i ako će se držati podalje od šefova Matice koji bi na prosvjedu trebali stupati na čelu kolone.

“Postoji dogovorena koreografija i da ne bi došlo do njena narušavanja, molimo vas da svojim članovima prenesete da se priključe na kraju kolone. Moguće je da na licu mjesta dobiju i naše rekvizite”, stoji u dopisu koji je potpisao šef učiteljskog sindikata Zvonimir Laktašić, a prošli je tjedan upućen Sindikatu Preporod.

No, to nisu sve restrikcije: na finale prosvjeda na Markovu trgu mogu samo oni sindikalci koje odabere Vilim Ribić. Kako bi se “odabrani” razlikovali od “ostalih”, imat će posebna obilježja. A u tom društvu, stoji u Laktašićevu dopisu, nema mjesta za one koji nisu članovi Matice. Zbog tih, prilično čudnih, pravila igre, Sindikat Preporod, najbrojniji prosvjetni sindikat u Zagrebu, u četvrtak neće prosvjedovati.

Razočarani šef

- Bio sam na jako puno prosvjeda, ali dosad još nisam čuo za koreografiju prosvjeda, a nisam doživio ni da se sindikati dijele i da se određuje tko smije gdje stajati. Osim toga, braniti sindikalna obilježja je izvan pameti - razočaran je šef Preporoda Željko Stipić, uz napomenu da su im postavljeni uvjeti apsolutno neprihvatljivi. Osim Stipićeva Preporoda, na prosvjedu u četvrtak neće biti ni NHS-a koji je trenutno najjača sindikalna središnjica. Krešimir Sever jučer je Ribiću poslao dopis u kojemu izražava “žaljenje i razočaranje uvjetima pod kojima se ostali sindikati mogu priključiti prosvjedu u organizaciji Matice”.

Sindikalne udruge tvrde da se ovako razdvaja članstvo

‘Ovo je rasizam! Hoće li i građani morati biti na kraju kolone?’

Na prosvjedu neće biti ni sindikata zaposlenih u zdravstvu Spomenke Avberšek, sindikata liječnika Ivice Babića, zaposlenih u kulturi Ljubice Pilić te zaposlenih u socijalnoj skrbi Jadranke Ivezić.

Getoizacija sindikata

- To razdvajanje članstva na prosvjedu je sindikalni rasizam, getoizacija sindikata. Ribić naprijed, ostali stoj! Pa to je suludo. Uz to, cijelo vrijeme mantraju o tome da su profesori nešto izgubili, ali ne govore da su oni, Ribić, Laktašić i Mihalinec, za to krivi, da su oni tome svemu kumovali - rekla je Spomenka Avberšek. Ona pita hoće li i građani na prosvjedu morati na kraj kolone?

SSSH dolazi

Stupanje na kraju kolone i zabrana dolaska na Markov trg ne smeta SSSH pa će oni, izuzev predsjednika Mladena Novosela, sudjelovati u Ribićevu prosvjedu. ( N. S. Š.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 08:28