BIVŠA PREMIJERKA O OSLOBAĐAJUĆOJ PRESUDI

Jadranka Kosor: Bila sam jedini dužnosnik koji je posjetio generale u pritvoru

Bivša premijerka Jadranka Kosor posebno je emotivno doživjela oslobađanje generala jer upravo su u njezinom mandatu predsjednice Vlade Gotovina i Markač osuđeni na visoke zatvorske kazne

Jeste li očekivali da će pravomoćna presuda biti oslobađajuća?

- U dubini srca jesam iako sam otpočetka strepila. No, kada je predsjednik žalbenog vijeća počeo čitati odluku bila sam sigurna da će ih osloboditi.

Bili ste premijerka kada su osuđeni na zatvor od 24 odnosno 18 godina. Kako ste tada osjećali?

- Bio je to najgori dan u mom poličkom životu, a najtužniji u mom životu. U meni je kiptio bijes jer sam kao osoba smatrala da je presuda duboko nepravedna prema generalima, prema predsjedniku Tuđmanu i cijeloj hrvatskoj politici. Za mene je tada dodatni teret bila i situacija u Hrvatskoj koja je prijetila eskalacijom.

Najteži trenuci

Najteže mi je je bilo kada sam nakon presude primila udruge branitelja koji su tražili da prekinem pregovore s EU. To je bio jedan od najopasnijih trenutaka jer, ne zaboravite, istodobno se događala i tragedija s Purdom. S druge strane, haaški tužitelj Bramertz kritizirao me što sam komentirala nepravomoćnu presudu nazvavši je nepravednom. Bramertzu sam tada rekla kako je njegova zadaća osigurati da optužnice uspiju, a moja je stabilnost države.

HDZ-ova je Vlada generale izručila Haagu. Smatrate li danas da je ta odluka bila pogrešna?

- Najmanje bih u ovom trenutku željela politizirati. Daleko bi nas odvelo kada bi se vratili u 2001. kada su stigle optužnice i kada bismo sada ocjenjivali tko je što radio, jesu li optužnice predugo držane u ladicama, jesu li povučeni krivi potezi. Ja smatram da neki jesu. Ali mislim da ne treba sada ocjenjivati je li tko što krivo učinio. Podsjetit ću da sam ja bila ministrica branitelja koja je otvorila sve arhive i dokumente odvjetnicima generala, a Vlada je i financirala obranu. Osim toga, bila sam jedini dužnosnik koji je posjetio generale u pritvoru, što također nije bilo dobro prihvaćeno. Što god se radilo, ispadalo je da se radi krivo.

Mnoge kritike čuju se i na račun vašeg predsjednika Karamarka koji je bio na čelu tajne službe koja je locirala Gotovinu.

- Ni na koji način se ne želim uvući u politiziranje. Ovo je trenutak kada se konačno imamo pravo veseliti.

Još jedna divna vijest

Zanimljivo je da je čitanje presude za HTV prevodio vaš sin.

- Čula sam se maloprije s njim i jako je sretan. No, moram reći da je on tri puta molio da ga oslobode tog prevođenja jer mu je bilo jako teško. Ja sam sama gledala prijenos i osim što sam bila zabrinuta kakvu će odluku donijeli žalbeno vijeće, brinula sam i kako će Lovro sve odraditi. Osjetila sam kako se osmjehuje dok je prevodio.

Jeste li čuli da je Australija odobrila izručenje kapetana Dragana?

- Zaista? Bravo! Još jedna divna vijest.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 10:55