SKANDAL U KULTURI

NE DIRATI! - KAKO JE NASTAO MINUS U KAZALIŠTU: HNK Zagreb na večere i pića potrošio više od 500.000 kn!

Intendantica zagrebačkog HNK Ana Lederer koja se otvorenim pismom obrušila na ministricu kulture Andreu Zlatar - zbog toga što je ministrica, za razliku od gradonačelnika Zagreba Milana Bandića, želi smijeniti - poslovanje u 2011. završila je s oko pola milijuna kuna duga. Prema izvještaju Ministarstva uprave, prihodi HNK koji financiraju država i Grad Zagreb iznosili su 101 milijun 952 tisuće i 536 kuna, a rashodi 102 milijuna 470 tisuća i 462 kune.

Riječ je podacima iz upitnika na koji je HNK sam odgovarao, a koji je Ministarstvo uprave lani uputilo s ciljem “unapređenja sustava agencija, zavoda, fondova, centara i drugih pravnih osoba s javnim ovlastima”. Isti dokument, kao i izvještaj Ministarstva kulture, potvrđuje da je kazalište u 2011. ostvarilo troškove reprezentacije u iznosu od 512.780 kuna.

Osoba za nepravilnosti

Ni u jednom izvještaju ne vidi se kako su pravdani ti troškovi. Na pitanje Ministarstva uprave kakvom bi se reorganizacijom mogla postići bolja učinkovitost, HNK, među ostalim, spominje beneficirani radni staž za operne i baletne umjetnike. Ovdje se stavovi uprave HNK kose sa stavovima Ministarstva kulture koje nije za to da se umjetnike šalje u penziju, već zagovara njihovu prekvalifikaciju za drugo radno mjesto. Na pitanje Ministarstva uprave je li u HNK imenovana osoba zadužena za nepravilnosti, HNK odgovara negativno, pa je tako i na pitanje koliko je slučajeva nepravilnosti i prijevara riješeno u 2011. odgovor nula. Odgovor je nula, iako uvidom na službenu stranicu HNK posjetitelj može doći do zaključka da neki glumci rijetko igraju, a nacionalna prvakinja u Baletu ne ispunjava normu od tri izvedbe mjesečno, koja je predviđena Pravilnikom HNK, dokumentom koji nije dostupan na webu kazališta.

Naknada za Vijeće

Kazališno vijeće HNK sastalo se 2011. četiri puta. Naknada za rad člana po sjednici bila je 746,28 kuna bruto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 18:01