NOVI REŽIM U TRGOVINI HRVATSKE i BIH

Od 1. srpnja kvote: izvozit ćemo u BiH onoliko koliko ćemo uvoziti

 Bruno Konjević/CROPIX

Vijeće ministara BiH jučer je jednoglasno utvrdilo odluku o pregovaračkoj poziciji te zemlje o dodatnom protokolu uz privremeni trgovinski sporazum s Europskom Unijom, vezanim uz ulazak Hrvatske u EU, izražavajući spremnost da se u najkraćem roku pristupi tehničkim prilagodbama i sve okonča do 1. srpnja.

Iz priopćenja proistječe kako je otklonjena mogućnost da se nakon 1. srpnja omogući nastavak neograničenog bescarinskog uvoza iz Hrvatske u BiH , kako je to tražila Europska komisija, a da su ustupci mogući tek na temelju reciprociteta.

Velike razlike

U priopćenju Vijeća ministara BiH stoji kako je to tijelo zaključilo da ako Europska komisija u procesu tehničke prilagodbe privremenog sporazuma prihvati zahtjev BiH za povećanje postojećih godišnjih carinskih kvota za proizvode iz BiH, poput ribe, vina i šećera, izaslanstvo BiH može povećati ili uvesti carinske kvote za iste proizvode iz Europske Unije u količinama registriranog prosječnog uvoza iz Republike Hrvatske u BiH u razdoblju od 2009. do 2011. Vijeće ministara BiH navodi kako zbog činjenice da postoje velike razlike u količinama i vrijednosti registriranog uvoza pojedinih proizvoda u BiH u odnosu na registrirani uvoz takvih proizvoda iz Hrvatske u BiH, količine unutar carinskih kvota koje izaslanstvo BiH može odobriti za uvoz iz Europske Unije bit će utvrđene tek nakon usuglašavanja podataka Uprave za neizravno oporezivanje BiH i Carinske uprave Republike Hrvatske.

Približavanje Uniji

U priopćenju se navodi i kako odobrene količine robe za uvoz u BiH ne mogu biti veće od maksimalno traženih od strane EU. Izaslanstvo BiH koje sudjeluje u pregovorima zaduženo je odmah izvijestiti Europsku komisiju o poziciji i prijedlozima BiH.

Kako se ističe, zaključivanje dodatnog protokola s EU temeljilo se na opredjeljenju BiH za ostvarivanje daljnjeg približavanja i institucionalizacije odnosa s Unijom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 00:07