STUDENTSKI URADAK TOMISLAVA JELINČIĆA

Film od 9.40 minuta o zadnjem radnom danu u životu barba Luke

Kratki film “Odlazak barba predsjednika” koji prikazuje posljednji radni dan bivšega HDZ-ova šefa Sabora Luke Bebića bit će premijerno prikazan u nedjelju na festivalu kratkog filma Tabor film festival.

Autor filma je RTL-ov urednik i voditelj Tomislav Jelinčić koji je film napravio, kaže, u sklopu nastave na magistarskom studiju filmske i TV režije na Akademiji dramske umjetnosti, koji uskoro završava.

Masline i zrikavci

- Film je sniman 2012., a tema mu je zadnji radni dan u životu. Slučajnost (i okolnosti) htjela je da to bude Luka Bebić - rekao je Jelinčić. Objasnio je da u filmu nije koristio novinarske tehnike kao što je, primjerice, intervju, nego je film nastao od materijala snimljenog za njegova posljednjeg dana u Saboru.

- Pritom nije bilo većih redateljskih intervencija na terenu - ustvrdio je Jelinčić. Film traje 9 minuta i 40 sekundi, a kamera prati Bebića tijekom njegova posljednjeg radnog dana u životu: prilikom sređivanja papira, dokumentacije, opraštanja od novinara, kolega, na domjenku, sve do odlaska iz Sabora, i završava kadrom u maslinama uz zvuk zrikavaca. Nema u filmu ni sudnice, ni bivšega premijera Ive Sanadera, a ni svjedočenja u slučaju Fimi-Media koji su zapravo obilježili Bebićev mandat u fotelji šefa Sabora, ali su i te situacije naznačene.

Ostalo materijala

- Nisam se mogao baviti cijelim njegovim mandatom, pa ni karijerom, jer je ovo tek studentski film, crtica iz Bebićeva života. Ne bih htio da netko misli da je to dokumentarac o Bebiću jer mi to nije ni bila namjera - objasnio je Tomislav Jelinčić te dodao da je Bebić bez problema pristao na njegov prijedlog i surađivao tijekom snimanja. Jelinčiću je preostalo još dosta neiskorištenog a snimljenog materijala pa možda jednom proširi filmsku priču.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. svibanj 2024 07:41