EKSKLUZIVNO: OVO SU DRŽAVNE VILE KOJE IDU U NAJAM

Titova vila na Plitvicama za 3000 eura na dan

Rezidencije idu u veliku obnovu i njima će upravljati nova tvrtka koju osniva Vlada

U državnu vilu u Lukovu Šugarju kraj Karlobaga nitko desetljećima nije kročio. Prekrasno zdanje, sagrađeno 70-ih godina za visoke partijske funkcionare, danas je potpuno napušteno i prazno.

Da u pomoćnim objektima ne živi Milka Tomljenović, nekadašnja domaćica, a danas domarica Vladine ljetne rezidencije, objekt bi vjerojatno sustigla sudbina vile Izvor na Plitvicama, potpuno devastiranog objekta koji je Josip Broz Tito izgradio nakon Drugog svjetskog rata.

Vrijednost bez prihoda

Više su desetljeća te vile bile zaboravljene, ali ako je suditi po novim najavama iz Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom, uskoro bi trebale postati dio atraktivne turističke ponude. Nakon što se u njih ulože značajna sredstva, ove vile iznajmljivat će se onima dubljeg džepa. Dnevni najam u vili Izvor u budućnosti bi mogao stajati više od 20.000 kuna. Isto kao u vili Lukovu Šugarju, Češkoj vili na Visu i vilama Kremešek i Mamula u Opatiji.

Tim rezidencijama uskoro će upravljati nova tvrtka u vlasništvu Republike Hrvatske.

Odluka o osnivanju trgovačkog društva koje će se baviti prodajom, najmom, upravljanjem i održavanjem većine nekretnina u državnom vlasništvu ovaj četvrtak naći će se na sjednici Vlade. Jutarnji otkriva kako će izgledati unutarnji ustroj tvrtke, tko će njome upravljati i koje su financijske projekcije u poslovanju tvrtke koja bi zauvijek trebala promijeniti način na koji država gospodari svojom imovinom. Hrvatska je, naime, poznata po tome da je u samom europskom vrhu kada je u pitanju vrijednost državne imovine, ali smo pri dnu ljestvice po ostvarenim prihodima od te imovine.

Cilj 50 milijuna kuna

Trgovačko društvo ima samo jedan cilj: ostvariti dobit. To će biti glavni zadatak 30-ak zaposlenih, koliko će ih imati novo trgovačko društvo.

- Ime tvrtke i predsjednika Uprave za sada nemamo. Ime ovisi o tome možemo li ga registrirati na Trgovačkom sudu, a predsjednika Uprave još se traži, iako će to najvjerojatnije biti osoba koja se godinama nalazi u sustavu i koja dobro poznaje tematiku državne imovine - kaže naš sugovornik.

Nova tvrtka imat će četiri sektora: Stanovi (šest zaposlenih), Poslovni prostori (šest zaposlenih), Rezidencije (15-ak zaposlenih) i Financije (nekoliko zaposlenih). Svi zaposlenici mahom su naslijeđeni iz Državnog ureda i bivše agencije AUDIO, a prosječna plaća bit će 8000 kuna bruto. Poznato je još da će u Nadzornom odboru biti tri osobe: dva zaposlenika DUUDI-ja i jedan profesor s Pravnog fakulteta. Tvrtka kreće s radom početkom studenoga, a za početak će na upravljanje dobiti 2000 državnih stanova i 926 poslovnih prostora koji su već sada u zakupu. To znači da tvrtka automatski dobiva minimalne prihode od 40 milijuna kuna na godinu.

- Prvi cilj je povećati prihode. U tvrtku će biti prebačena većina stanova i poslovnih prostora kojima je do sada upravljao Državni ured. AUDIO je prošlu godinu zaradio 40 milijuna kuna na prostorima, a nova tvrtka imat će za cilj u 2014. zaraditi 50 milijuna kuna. Budući da će troškovi zaposlenih biti značajno manji nego u AUDIO-u jer će iznositi samo četiri milijuna kuna na godinu i kada se tome pribroje tekući troškovi za održavanje od 10-ak milijuna kuna, dolazimo do podatka da bi tvrtka mogla imati dobit od 35 milijuna kuna. To će biti novac koji će se ulagati upravo u obnovu rezidencija i ostalih objekata koji će se ili kroz najam ili kroz prodaju puštati na tržište. Važno je reći i da će cijene najma stanova i poslovnih prostora morati biti niže kako bismo ih što više uspjeli staviti u funkciju. Ovisno o slučaju, ali cijene bi se mogle sniziti od 10 do 50 posto - kaže naš upućeni sugovornik.

Rezidencijalni objekti

Osim stanova, prostora i rezidencija, nova tvrtka dobit će na upravljanje i sve rezidencijalne objekte u koje dolaze visoki gosti, članovi Vlade - Visoku 22, sve komplekse na Brijunima i vilu Kovač na Hvaru. Vlada će i dalje odlučivati tko će i kada biti gost u tim štićenim objektima, ali će nova tvrtka na sebe preuzeti upravljanje tim objektima i njihovo održavanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. svibanj 2024 07:31