MEKŠI STAV PREMA PROTIVNICIMA ĆIRILICE

Novi plan premijera Milanovića za problem ćirilice u Vukovaru

 Dragan Matic / CROPIX

Hrvatska Vlada ne namjerava promijeniti pozitivan stav o dvojezičnosti u Vukovaru i latinično-ćiriličnim pločama na državnim institucijama, potvrdio je u subotu ujutro bliski suradnik premijera Zorana Milanovića u razgovoru za Jutarnji list. No, poslije nedavnog sastanka s predstavnicima Stožera za hrvatski Vukovar čini se da su u Vladi odlučili zauzeti mekši stav prema protivnicima uvođenja dvojezičnosti i, neformalno, pristati na dio njihovih prijedloga.

Lani otkazan dolazak

Dojam je kako je u Milanovićevoj Vladi prevladalo razmišljanje u korist senzibilizirane politike i barem prešutnog prihvaćanja nekih stajališta koja zastupaju članovi Stožera. Prema izvoru Jutarnjeg, osim Vladine podrške dvojezičnim natpisima na državnim institucijama, postoje tri pitanja oko kojih u Vukovaru treba pokušati naći odgovarajuća rješenja i na taj način dijelom smiriti situaciju.

Prvo, Vlada se ne namjerava miješati u to što su vukovarske vlasti najavile moratorij na uvođenje dvojezičnih natpisa u gradu. HDZ i HSP ionako imaju većinu u tamošnjem Gradskom vijeću i mogu donijeti takvu odluku, a Vlada će ustrajati isključivo na obrani dvojezičnosti koju jamči Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina.

Drugo, u Vladi pokazuju razumijevanje i za razmišljanje po kojem bi i predstavnici srpske zajednice trebali pokazati suosjećanje sa žrtvom Vukovara i njegova stanovništva. Zato će predložiti da predstavnik srpske zajednice, najvjerojatnije Milorad Pupovac, sudjeluje u ovogodišnjoj Koloni sjećanja i tako simbolično pokaže kako Srbi poštuju što se 1991. događalo tijekom opsade Vukovara i nakon nje. Pupovac je svoj dolazak najavio još lani, ali je odustao poslije oslobađajuće haaške presude generalima Anti Gotovini i Ivanu Čermaku.

Zgranuti spomenikom

Treće, na sastanku su predstavnici Stožera iznijeli brojne kritike na rad Državnog odvjetništva koje, navodno, odbacuje utemeljene kaznene prijave protiv Srba koji su počinili ratne zločine. Milanović je na sastanku u Vukovaru pokazao izraziti interes za raščišćavanje ovakvih slučajeva, baš kao što su on i njegovi suradnici ostali zgranuti kada su saznali da je u blizini podignut spomenik jednom od radikalnih pobunjenika Veselinu Šoškočaninu, i to uz epitaf da je pokopan “na srpskoj zemlji”. Premda se radi o neformalnim odlukama, očito je da su Milanović i suradnici sada skloniji kompromisu u vezi s Vukovarom. - Kada čujete priče tih ljudi, shvatite da su prošli golgotu, i to se mora poštovati. S druge strane, Milanović je jasno naglasio da je on legalist i da se zakoni moraju poštovati, bez obzira kome se to sviđa ili ne, pa je kao dokaz podsjetio da je SDP platio pet milijuna kuna, iako je samo jedan dan zakasnio s objavom financijskog izvještaja - ispričao je sudionik vukovarskog sastanka.

Iracionalni stavovi

Vladin pokušaj pronalaženja kompromisa ne treba brkati s odustajanjem od zagovaranja multietičnosti i dobrih međunacionalnih odnosa. Jedna od glavnih Milanovićevih teza u Vukovaru bila je da se Hrvatska nikad u povijesti nije nalazila u povoljnijem položaju i zbog toga su neracionalni strahovi od nekakve opasnosti iz Srbije. Pristanak na dio zahtjeva iz Vukovara predstavlja nešto blažu strategiju u odnosu na protivnike dvojezičnosti, ali, tvrde u Vladi, nipošto ne i odustajanje od podrške pravima srpske manjine u Hrvatskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 16:10