SPAS IZ SIVE ZONE

Pet milijardi kuna od droge, šverca duhana i prostitucije ulazi u BDP

Riječ je o novom načinu izračuna bruto društvenog proizvoda na koji će prijeći sve članice Europske unije
 Drago Sopta / CROPIX

Hrvatski BDP od rujna ove godine bit će veći oko jedan posto, no ne zahvaljujući investicijama i rastu gospodarstva, što bi bila sjajna vijest, već zbog ilegalnih aktivnosti poput proizvodnje i prodaje droge, prostitucije i šverca cigareta i alkohola.

Riječ je o novom načinu izračuna bruto društvenog proizvoda na koji će prijeći sve države članice EU.

Ilegalna ekonomija

- Sada imamo obvezu uključiti i ilegalnu ekonomiju i procjena je da će doći do značajnog povećanja razine BDP-a, ali to neće utjecati na stope rasta jer se te procjene rade samo jednom i vrijede za više godina. Na povećanje BDP-a u okviru tih ilegalnih aktivnosti najviše će utjecati procjena o krijumčarenju duhana zbog tzv. meke granice s BiH - smatra Marko Krištof, ravnatelj DZS-a.

Za pripremu novog načina metodologije DZS je dobio novac od Eurostata. DZS je angažirao konzultante s Ekonomskog instituta i Zagrebačke škole ekonomije i menadžmenta. Konzultanti trenutno rade na izračunu vrijednosti ilegalnih poslova u Hrvatskoj, a u tome im pomažu inspektori u MUP-u s kojima će se obaviti razgovori kako bi se što preciznije odredila vrijednost ilegalnog tržišta droge, prostitucije i krijumčarenja duhana.

Procjene će se obavljati i na temelju policijskih zapisnika, odnosno prema broju uhićenih dilera, prostitutki i krijumčara, te količini zaplijenjene droge i cigareta.

Ekonomski efekt

Za svaku će se godinu izračunati o kolikom se tu ekonomskom efektu radi. Kod intervjua sa stručnjacima na tom području u MUP-u i ostalim ministarstvima ključno je da se procijeni i postotak neevidentiranih kaznenih djela jer ne postoji način točnog izračuna broja prostitutki ili dilera.

No, iako ne postoje službene brojke o vrijednosti tržišta kriminala, prema podacima MUP-a, Interpola, DEA-e, FBI-ja, EK i brojnih nevladinih udruga, Jutarnji list je još prije četiri godine izračunao da se na cijelom tržištu kriminala (uključujući pljačke, trgovinu ljudima, korupciju) godišnje okrene najmanje pet milijardi kuna. Samo je tržište narkotika, prema tadašnjim procjenama dr. Slavka Sakomana, vrijedno oko tri milijarde kuna. Hrvati godišnje troše oko 3 tone heroina, 1,5 tonu kokaina, te 10 tona marihuane. Ecstasyja se proda za 210 milijuna kuna.

Kad je riječ o prostituciji, tadašnje su procjene bile da se u Hrvatskoj njom bavi oko 3700 osoba i godišnje okrene najmanje milijardu kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 11:39