IVO BALENOVIĆ IZNIO OBRANU

‘Šef ginekologije kriv je za tragediju jer je privatnika pustio da porađa u bolnici’

Dežurni liječnik Balenović i privatni ginekolog Ciglar optuženi su za pogrešku na porodu dječaka Dominica

Profesor Ciglar laže kada kaže da nije bio odgovoran za situacije poput ove, rekao je doktor Ivo Balenović u svojoj dvoipolsatnoj obrani koju je prošli tjedan iznio u sudnici suca Rafaela Krešića na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu. Njegove riječi predstavljaju prekid liječničke omerte, zavjeta šutnje zbog kojeg su brojni pripadnici te struke u našoj zemlji do sada bili izvan dosega zakona.

Balenović je drugooptuženi, a njegov kolega Predrag Đurić prvooptuženi u slučaju teško bolesnog dječaka Dominica Pitre, čije je tragično zdravstveno stanje rezultat kriminala u vrhu klinike, korupcije i nestručno vođenog poroda. Dvije i pol godine, koliko traje kazneni postupak protiv Đurića i Balenovića, čekale su se njihove obrane. Sve je zanimalo što će reći na kraju, nakon što su se u sudnici izredali svi sudionici postupka. Balenović je stao pred suca odjeven u elegantno tamno odijelo i bijelu košulju.

Uhodani običaj

- Želim izraziti iskreno žaljenje malom Dominicu i njegovoj obitelji, a danas ću pojasniti zašto se ne smatram odgovornim za takav ishod poroda - započeo je Balenović, inače autor hit romana “Ljudožder vegetarijanac” po kojemu je snimljen i film o korupciji u zdravstvu, poglavito o neljudskom načinu na koji korumpirani ginekolozi tretiraju rodilje.

Balenović je objasnio da je specijalizaciju započeo 1998. u Merkuru gdje je zatekao uhodani običaj dolaska vanjskih liječnika koji su vodili porode, ali i ozbiljnije ginekološke operativne zahvate poput carskih rezova. Potkraj njegove specijalizacije počeo je tako dolaziti i dr. Đurić.

Istekao mu ugovor

- Profesor Ciglar je na jutarnjim sastancima određivao te liječnike koji će, primjerice, izvoditi operacije i tko će im asistirati. Tako sam po nalogu dr. Ciglara više puta asistirao kod takvih operacija. Na jednom jutarnjem sastanku Ciglar je predstavio dr. Đurića kao liječnika koji će dolaziti obavljati poslove specijalista ginekologa u našoj bolnici - prisjetio se Balenović prvog susreta s kolegom u bolnici, a zatim je prepričao što se zbivalo kobne noći sa 24. na 25. kolovoza 2007.

U to vrijeme Balenović nije znao da je dr. Đuriću istekao ugovor i da nije imao pravo dolaziti u Merkur obavljati porode. Ciglar je znao da ravnatelj bolnice Đuriću nije produljio ugovor, ali mu je dozvolio da dolazi. Privatnik Đurić je rodiljama porod u državnoj bolnici naplaćivao 5000 kuna, a carski rez 8000 kuna. Nitko se u istrazi nije sjetio istražiti koji je motiv Ciglaru bio da usprkos zabrani ravnatelja bolnice pušta Đurića na porode i to 12 puta otkako mu je istekao ugovor.

- Te noći ja sam bio srednji dežurni, a dr. Tomislav Čanić bio je nadslužba. U popodnevnim satima nazvao me dr. Đurić i rekao da će doći njegova pacijentica s kojom ima dogovor za porod. Ta praksa je bila uobičajena u Merkuru. Nešto kasnije nazvao me i Čanić, rekavši da će Đurićeva pacijentica doći iza 17 sati i da će on biti u sobi na ginekologiji, pa da i ja dođem ako ne bude gužve na odjelu. Oko 17.10 stigla je gospođa Pitra i ja sam je zaprimio te od 17.12 do 17.22 napravio prijamni CTG. Klinički sam pregledao rodilju koja je bila otvorena pet centimetara. Imala je početne trudove. Uzeo zam anamnezu, izmjerio tlak i obavio druge uobičajene radnje kod prijema. S rodiljom nisam razgovarao o načinu poroda s obzirom na to da ga ja nisam trebao voditi. Tek negdje iza 1 sat po mene je došao Đurić, rekavši da dođem u rađaonicu jer je CTG nalaz rodilje loš. Otišao sam s njim, a u tom trenutku vijest o lošem CTG-u još nije bila uznemirujuća. U rađaonici sam zatekao rodilju Pitra na stolu pripremljenom za porod. Set instrumenata za porod bio je otvoren.

Vanjski liječnici

Pregledao sam je i ustanovio da je potpuno otvorena. Tražio sam je da tiska. Glavica je bila u normalnom položaju za vaginalni porod. Stao sam joj s desna, a kad je glavica počela izlaziti, primijenio sam Kristellerov hvat, podlakticom stisnuo fundus. Đurić je stao s lijeve strane i pomagao rodillji, također Kristellerovim hvatom, opisuje Balenović trenutke kaosa u rađaonici. Smatra da nije odgovoran za puknuće lijevog rebra pacijentice jer je stajao s njezine desne strane.

Balenović je konzistentan u tvrdnji da je kao dežurni liječnik bio marginaliziran u rađaonici kada bi dolazili vanjski liječnici. Nije se mogao suprotstaviti odlukama šefa klinike i šefa nadslužbe.

Došao po novac

Obojica, dr. Srećko Ciglar i dr. Tomislav Čanić, napustili su KB Merkur u jeku afere koja je započela nakon što je blog Jasmine Križančić Pitra i njezina supruga Vanje dosegao kritičnu točku po čitanosti, a Jutarnji list napisao što se dogodilo njihovu dječačiću.

S Balanovićevom obranom prilično se podudara sve što je rekla i Jasmina Križančić Pitra, samo je njezino svjedočenje ipak slikovitije.

- Oko ponoći su mi prikopčali CTG uređaj, nisu se uopće čuli otkucaji srca. Vidjelo se da su dr. Balenović i dr. Đurić izvan sebe, ali su samo rekli da aparat šteka - svjedočila je Jasmina Križančić Pitra. No najpotresniji dio ovog kaznenog postupka, onaj moment kada postaje jasno kojih je razmjera moralna kriza u zdravstvu, jest svjedočenje Vanje Pitre, koji je uz suprugu Jasminu bio u rađaonici te noći kada im se iz temelja promijenio život. On se prisjetio da su Balenović i Đurić pokušali Jasminu naizmjenično poroditi, no porod nikako nije napredovao iako se bebi glavica već vidjela. Dječačić je izašao tek poslije 1 sat, nakon što su više puta primijenili Kristellerov hvat, pri čemu su Jasmini slomili sedmo rebro.

- Kada je Dominic izašao, bio je potpuno crn. Nije se micao, ni disao. Počeli su ga reanimirati, a pozvali su i pedijatricu. To je trajalo 15-ak minuta, te su ga stavili na kolica i otišli.

Potom ponovno dolazi dr. Đurić, porađa posteljicu, briše krvave ruke i uzima od mene dogovorenih 4800 kuna za porod. Prebrojao je snop i spremio ga u džep. Rekao je da mu je žao, da ne zna što se dogodilo i da će sve biti u redu - svjedočio je suprug Vanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 07:20