Još uvijek bez spomen-obilježja na mjestu ubojstva Aleksandre Zec

ZAGREB - Na Medvednici kod nekadašnje planinarske kućice Adolfovac gdje su u noći 7. prosinca 1991. ubijene majka i kćer, Marija i Aleksandra Zec, još uvijek nije točno označeno mjesto njihova ubojstva niti postoji spomen-obilježje, upozorili su danas kod Adolfovca predstavnici Inicijative mladih za ljudska prava, Srpskog narodnog vijeća, Centra za mirovne studije te dio autorskog projekta "Aleksandra Zec" redatelja Olivera Frljića.

"Ne postoji nikakvo obilježje što se tu dogodilo i kroz to možemo iščitati odnos službenih politika prema slučaju obitelji Zec i svemu što se kasnije događalo nakon ubojstva", rekao je redatelj Oliver Frljić nakon što im je odana počast minutom šutnje u blizini mjesta njihova ubojstva na Medvednici kod Adolfovca.

Petero pripadnika pričuvnog sastava MUP-a upali su noću 7. prosinca 1991. u kuću obitelji Zec u Poljaničkoj ulici u Zagrebu te pred kućom ubili oca Mihajla Zeca. Majku Mariju Zec i Aleksandru odvezli su na Sljeme gdje su ih ubili. Ubojice nisu nikad osuđene i to službeno zbog proceduralne greške tijekom istrage.

Predstava "Aleksandra Zec" postavljena je u spomen na 12-godišnju djevojčicu Aleksandru Zec, a posvećena je svoj djeci žrtvama rata. Praizvedena je 15. travnja u izvedbi riječkog HKD Teatra u Hrvatskom kulturnom domu na riječkom Sušaku, a večeras će predstava biti izvedena i u rasprodanom Zagrebačkom kazalištu mladih (ZKM).

"Predstavu smo napravili isključivo zato jer nadležne državne institucije nisu napravile što su trebale po pitanju tog slučaja i što je prepušten službenom zaboravu. Smatram, kao i cijela autorska ekipa, da se to ne smije dogoditi", kazao je Oliver Frljić. Upozorio je kako je "simptomatično da se u medijima proteklih dana pokušalo preko te predstave simbolički ubiti ono što predstavlja ovaj nemili događaj" i apelirao na da se djecu žrtve rata prestane dijeliti po njihovoj nacionalnosti jer je to, kaže, najstrašniji oblik depersonalizacije djece.

Dramaturg predstave Marin Blažević također je naglasio da predstava "Aleksandra Zec" nije rađena s idejom da primarno bude kazališna predstava već jedan oblik kazališnog aktivizma ili kazališnog stajališta, prije nego što je i estetski čin.

"Potraga za mjestom zločina i nemogućnost jasnog identificiranja tog mjesta pokazuje o čemu je riječ i s kojim se problemom suočavamo ne samo danas, ne samo povodom predstave, nego i predhodnih 23 godine", kazao je. Naglasio je kako su istražujući dokumentaciju oko tog tragičnog događaja utvrdili da je najprije ubijena majka Marija Zec, a potom je na to mjesto dovedena 12- godišnja djevojčica koja je, sasvim izvjesno, najprije uočila svoju ubijenu majku, a potom je i sama ubijena.

Gordan Bosanac iz Centra za mirovne studije je ustvrdio da je bilo puno pokušaja institucija, neformalnih grupa i pojedinaca da Aleksandra Zec i njena obitelj Zec ostanu u prošlosti i ne vrate se. No, dodao je, Aleksandra će se vraćati dok god će postojati i jedan čovjek koji će osporavati taj zločin.

Podsjetio je i na demonstracije nakon predstave u Rijeci "usmjerene ka tome da se zločin relativizira". "Ljudi koji su demonstrirali u Rijeci u pravu su da jako malo znamo o drugoj djeci koja su stradala u ratu. Želio bih znati što se desilo s drugim mališanima civilnim žrtvama rata. Način da tu istinu tražimo kroz relativizaciju zločina je potpuno pogrešan jer do nje tim putem nećemo doći, već će nam se sudbina Aleksandre i drugih civilnih žrtava vraćati kao bumerang", rekao je Bosanac.

"Mjesto gdje su bačena tijela nije označeno i to shvaćamo kao veliki problem institucija koje nisu ispune svoju ulogu u procesuiranju, a potom i u obilježavanju, ali i da smo zakazali kao društvo", kazao je Sven Milekić iz Inicijative mladih za ljudska prava i dodao kako su inicijativu za obilježavanjem Parka obitelji Zec na Trešnjevci uputili zagrebačkoj Gradskoj skupštini, kao i prijedloge za imenovanjem ulica po Josipu Reihel Kiru, Milanu Levaru, Slobodanu Budaku i Vladimiru Primorcu, po hrabrim i pristojnim ljudima kojih, kako kaže, početkom 90-ih nije bilo previše.

Novinar Drago Pilsel iz Lige antifašista Hrvatske, koji je i sam pisao o tom slučaju, podržao je takvu inicijativu i naveo kako će Liga nastojati i da se dostojno obilježi godišnjica ubojstva obitelji Zec.

"Moramo obilježiti i ovo mjesto, dati sjećanje i dostojanstvo žrtvama, a bilo bi lijepo položiti cvijeti i u Banja Luci gdje danas leži obitelj Zec", kazao je Pilsel na Adolfovcu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 11:35