ISPRAĆEN U AFGANISTAN

Časnik Davor Petek prvi Hrvat savjetnik zapovjednika NATO-a

Davor Petek bit će desna ruka glavnog zapovjednika NATO-a generala Philipa Breedlovea
 Dragan Matić/CROPIX

Časnički namjesnik Davor Petek, imenovan je savjetnikom glavnog zapovjednika NATO-a , na poziciju prvog dočasnika NATO-a. To je jučer tijekom ispraćaja hrvatskih vojnika u Afganistan objavila predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Davor Petek danas obnaša dužnost prvog dočasnika Hrvatske vojske, a od 19. lipnja glavnog zapovjednika NATO-a generala Philipa Breedlovea savjetovat će o pripremi vojnika i dočasnika za mirovne misije. To je veliko priznanje za Oružane snage i sve njene pripadnike što je jučer istaknula i predsjednica: - Među vrlo respektabilnim kandidatima iz 19 zemalja izabran je upravo Petek i vrlo sam ponosna na njega. To je dokaz profesionalnosti i vrhunskog rada pripadnika OS RH i na tome mu čestitam. To je jedna od najviših dužnosti na koju je jedan pripadnik HV-a imenovan od ulaska Hrvatske u NATO.

U ratu u Tigrovima

- Osobno mi je to velika čast, ali još veća i Hrvatskoj kao jednoj od najmlađih članica NATO-a, i priznanje za sve što su pripadnici OS RH radili sve ove godine. Na meni je velika odgovornost - izjavio je novinarima Petek na Plesu.

Kako doznajemo, časnički namjesnik Petek prošao je nekoliko krugova testiranja za tu prestižnu dužnost. Na kraju je ušao u krug od pet kandidata s kojima je razgovor osobno obavio general Breedlov kod kojeg je Petek ostavio najbolji dojam. Ovo je prvi put u povijesti NATO-a da je na dužnost prvog dočasnika imanovan dočasnik izvan SAD-a.

Davor Petek rođen je 1975. Završivši osnovnu školu, odmah se opredijelio za vojni poziv te upisao vojnu gimnaziju. Nakon uspješno završena dva razreda, odlazi u Sjedinjene Američke Države, gdje završava treću i četvrtu godinu. Iako je mogao ostati u SAD-u i nastaviti vojno školovanje, Petek se 1993. sa 18 godina vraća u Hrvatsku i priključuje Prvoj gardijskoj brigadi Tigrovima kao običan vojnik i sudjeluje u svim njenim operacijama.

Nakon rata, radi na uspostavi dočasničkog kadra, diplomirao je na Kineziološkom fakultetu te na dočasničkoj akademiji Kopnene vojske SAD-a. Dva puta, 2004. i 2014. , bio je u misiji u Afganistanu. U Belgiji je vodio mobilni tim za obuku u zemljama NATO-a.

U Dvorani slavnih

Prvim dočasnikom Oružanih snaga imenovan je u listopadu 2012. On je, među ostalim, savjetnik načelnika Glavnog stožera za pitanja obuke i razvoja dočasničkog kadra. Petek tvrdi da se uloga dočasnika u prošlih dvadeset godina značajno promijenila.

- Odluke koje su nekada donosili generali danas donose mladi časnici i dočasnici. Poznat je američki izraz ‘strateški kaplar’ koji govori da odluka na najnižoj razini donesena u pet sekundi može imati strateško značenje. Prošle godine Davor Petek je uveden u Dvoranu slavnih za međunarodne studente Visoke dočasničke akademije Sjedinjenih Američkih Država. Tada mu je osobno čestitao general Philip Breedlove kojem će od 19. lipnja Petek biti savjetnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 10:39