Ministarstvo zdravlja objavilo listu stručnih osoba

Ovih 15 stručnjaka radit će u Hrvatskoj s transseksualcima

Mišljenje psihijatara, psihologa, endokrinologa i ginekologa s liste bit će presudno u dobivanju prava na promjenu roda u dokumentima

Hrvatska je napokon dobila listu educiranih i osposobljenih stručnjaka za rad s transseksualnim osobama te se pridružila razvijenim europskim zemljama koje su standardizirale rad s tim osjetljivim skupinama.

Riječ je o popisu od 15 stručnjaka koji su se tijekom višegodišnjeg rada osposobljavali u području zdravstvene zaštite transrodnih, transspolnih i rodno-varijantnih osoba i čije će mišljenje - budu li se i ostale institucije pridržavale svog dijela posla - biti presudno za dobivanje prava na izmjenu roda transseksualnih osoba u Hrvatskoj u osobnim dokumentima.

Listu tako čine psiholozi za odrasle i djecu, psihijatri, endokrinolozi, ginekolozi i kirurzi - svi oni koji su se u svojim ambulantama dosad susretali s osobama čiji doživljaj roda - iz bilo kojeg razloga - odudara od izgleda njihovih spolnih organa.

Specijalistica kliničke psihologije iz bolnice Vrapče Iva Žegura jedna je od 15 stručnjaka na listi Ministarstva zdravlja. Dapače, Žegura je jedna od hrvatskih psihologinja koja se kontinuirano, još od fakultetskih dana, posvetila seksualnoj tematici u području kliničke psihologije koja se u Hrvatskoj dosad sustavno zanemarivala.

Iva Žegura

- Lista je tu da transrodne i druge osobe u Hrvatskoj više ne bi lutale, da bi na odgovarajućem mjestu mogle potražiti bilo kakvu pomoć, od hormonalne terapije, preko izmjene roda u dokumentaciji pa sve do kirurškog zahvata izmjene spola koji se u Hrvatskoj uopće ne obavlja - objasnila je Iva Žegura za Jutarnji list.

Hrvatski stručnjaci za transseksualne osobe, nadaju se u Ministarstvu zdravlja, trebali bi ubrzati rad Nacionalnog zdravstvenog vijeća koje se dosad pokazalo prilično “zatvoreno” za zahtjeve transseksualnih osoba.

To bi vijeće, naime, trebalo odobravati da se osobama čiji je doživljaj roda drukčiji od njihovih spolnih obilježja omogući i službena izmjena spola u dokumentima, no vijeće dosad nije odobrilo niti jednu takvu izmjenu, usprkos pozitivnim mišljenjima psihologa, psihijatara i ostalih zdravstvenih djelatnika.

Okupljanje takvih stručnjaka na jednoj službenoj listi, nadaju se mnogi, sad bi napokon mogla potaknuti Nacionalno zdravstveno vijeće da se u donošenju odluka o izmjenama dokumentacije više ne bavi sadržajem tih zahtjeva - jer će to umjesto njih napraviti educirani i verificirani stručnjaci - nego da isključivo provjerava zadovoljavaju li zahtjevi transseksualnih osoba formalno-pravne uvjete.

- Želja je bila da se cijeli postupak standardizira kao što je to u Europi i svijetu, da transseksualne osobe imaju visoku razinu skrbi i da spriječimo slučajeve u kojima su se takve osobe odlučivale raditi endokrinološke ili hormonske terapije bez adekvatnog nadzora - rekao je za Jutarnji psihijatar Davor Moravek iz Kliničkog bolničkog centra Sestara milosrdnica u Zagrebu.

Psiholozi:

- Nataša Jokić-Begić, Filozofski fakultet u Zagrebu

- Iva Žegura, Klinika za psihijatriju Vrapče

- Vesna Antičević, Sveučilišni odjel zdravstvenih studija u Splitu

- Marina Grubić, KBC Zagreb

Psihijatri:

- Goran Arbanas, Ambulanta za liječenje seksualnih smetnji u Općoj bolnici Karlovac

- Davor Moravek, Klinika za psihijatriju KBC-a Sestre milosrdnice

- Dražen Begić, KBC Zagreb

- Nenad Jakušić, Klinika za dječje bolesti Zagreb

- Davorka Šarić, Psihijatrijska bolnica za djecu i mladež Zagreb

Kirurg:

- Srećko Budi, KB Dubrava

Endokrinolozi:

- Velimir Altabas, KBC Sestre milosrdnice

- Miroslav Dumić, Medicinski fakultet u Zagrebu

- Gordana Stipančić, KBC Sestre milosrdnice

Ginekolozi:

- Dražen Butorac, KBC Sestre milosrdnice

- Jasenka Grujić-Koračin, Poliklinika Grujić-Koračin u Zagrebu

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 19:49