OČAJNI STOČAR PROZIVA ODGOVORNE

U12 mjeseci 7 puta smo poplavljeni, a nitko ne želi pomoći

Ovdje sam se nekada kupao, a danas od granja ne mogu ni ući u Orljavu. Tražim samo da dođu s bagerima i očiste tok pa se ovo neće događati, kaže Josip Pančić
 Emica Elveđi/CROPIX

Mladom hrvatskom stočaru, 33-godišnjem Josipu Pančiću iz Pavlovaca nedaleko od Požege voda iz rijeke Orljave u zadnjih 12 mjeseci čak je sedam puta poplavila imanje OPG-a na kojem se bavi uzgojem muznih krava, junadi i bikova.

Očajna osmeročlana obitelj Pančić, koja je prije 10 godina imala malu obiteljsku farmu s četiri krave, a sada ima 42 grla, od kojih je 25 muznih krava, više ne zna ni što učiniti ni kome s obratiti. Sunce koje Slavoniju grije zadnjih dana isušilo je vodu koja je prošloga tjedna sedmi put poplavila njihovo imanje, no iako vode danas tamo nema, posljedice su vidljive na svakom koraku.

Na gospodarskim zgradama jasno je ocrtana linija do koje je voda ušla u staje, a okolo su sasušena trava i osušeno blato. Orljava je ovoj obitelji praktički u dvorištu imanja površine dva jutra i svaka obilnija kiša u zadnje vrijeme čini im štetu.

Nema razumijevanja

- Nema kome se nismo obratili, od lokalnih vlasti do Hrvatskih voda, no osim ljudi iz Županije nitko nas nije ni obišao.

Tek prošli tjedan, kada se pojavila voda, došli su iz Hrvatskih voda i donijeli vreće koje zapravo ne mogu ništa pomoći, a nama treba trajno rješenje jer ovo više nema smisla - očajan je mladi stočar, koji ima i nešto zemlje na kojoj proizvodi hranu za svoju stoku, čime je zaokružio proizvodnju. Tako mladih proizvođača poput njega može se izbrojati na prste jedne ruke u ovom kraju. U samim Pavlovcima još je samo jedan OPG, a u cijeloj općini Brestovac samo njih šest. No, ni činjenica da se svi zaklinju u hrvatsko selo odgovornima ne znači puno. Za Pančiće nema ni razumijevanja ni pomoći.

- Njihov najčešći odgovor je da će tako biti dok god se ne realizira projekt akumulacijskoga jezera Kamenska u koji bi se skupljala voda koja teče Orljavom, čime bi se spriječilo njezino izlijevanje nizvodno. No, taj projekt stoji na istom mjestu gotovo otkako sam se rodio - objašnjava Pančić dok obilazimo imanje i gledamo razmjere posljednje poplave.

Uska rijeka

- Nikada nije bilo ovako. U konačnici, i gospodarske sam zgrade gradio na mjestu i visini do koje Orljava nikada nije stigla - kaže domaćin i ubrzo pokazuje usku rijeku koja na prvi pogled djeluje kao malo veći kanal. No, brojno drveće koje je izniklo na njezinoj obali, grmlje i šipražje jasno pokazuju što je ovdje problem.

- Nekada nam je ovo bilo kupalište. Imao sam, eto, privilegij da se gotovo u dvorištu mogu ljeti okupati u rijeci, a sada ne mogu ni pomisliti da uđem unutra od silnog granja koje njome pluta. Ne tražimo mi ovdje nikakva velika ulagnja. Neka samo dođu s bagerima i nekoliko kilometara uzvodno od nas očiste tok od granja i grmlja pa se ovo neće događati.

Smanjeni prinos

Bilo bi vode i nakon toga, ali ne bi se toliko izlijevala da nam gotovo dođe do obiteljske kuće. Svi se kunu u mlade, govore nam da ostanemo na selu, a kada treba nešto minimalno učiniti, što im je dužnost, ne poduzima se ništa - ogorčen je Pančić, koji živi sa suprugom, troje djece u dobi od 9, 6 i 1 godine, ocem, majkom i djedom.

- Ovaj se OPG mora spasiti, ovdje najbolje možemo vidjeti kako funkcioniramo kao zajednica, jer je čovjek sedam puta ostavljen na milost i nemilost prirodi - rekao je, pak, u obilasku Miroslav Kovač, tajnik udruge OPGH Život.

Prošle godine šteta od poplava Pančiću je procijenjena na oko 170 tisuća kuna, a dobio je ukupno 5250 kuna.

Tada su mu uginule četiri krave, pod vodom je bila kompletna mehanizacija, strojevi poput izmuzišta i laktofriza, a prinos se smanjio za nešto malo manje od polovice uobičajenoga.

Tek nedavno su im se krave počele vraćati na uobičajenih 9000 litara mjesečno, a onda je prošloga tjedna stigla nova voda i sada će se opet smanjiti količina mlijeka. Životinjama su natečeni zglobovi od boravka u vodi pa svako malo liježu na tlo. Unatoč svemu, obitelj Pančić neće odustati od posla jer im je to sve što imaju.

Pančićev je OPG u prirodnoj depresiji

Iz Hrvatskih voda odgovaraju da je Pančićev OPG smješten u depresiji neuređenog korita rijeke Orljave i zbog toga se pri svakoj većoj količini oborina nađe pod većom ili manjom količinom poplavne vode.

- Uzrok poplavljivanja su izuzetno obilne oborine, pri čemu je u Požeštini od 20. do 27. svibnja 2015. palo najviše kiše u Hrvatskoj (Požega 141 mm/m2, Kutjevo 164 mm/m2). Tu je i već spomenuta činjenica da je OPG u prirodnoj depresiji te da njegov vlasnik nije ishodio potrebne akte za gradnju objekata. No, neovisno o tome, pri svakoj poplavi vršila se obrana zečjim nasipima te smo svaki put dostavljali vreće i, prema potrebi, pijesak za nasip. I ove je godine dostavljeno 200 komada vreća punih pijeskom. Za obranu od poplava rijeke Orljave predviđena je akumulacija Kamensko na čijoj se projektnoj dokumentaciji upravo radi - kažu u Hrvatskim vodama. ( N. Pa.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. lipanj 2024 07:42