Sud ga vratio na posao, ali mu ne daju raditi

SISAK – Dolazim kao idiot na posao svakog dana u Sisački vodovod nakon otkaza i sudske presude prema kojoj me tvrtka morala ponovo zaposliti. Odbijaju me vratiti na moje radno mjesto, ne daju mi ništa raditi, nemam telefon, nemam ureda, nego su me smjestili u hodnik, ispričao nam je Fadil Ibrahimpašić, zaposlenik Sisačkog vodovoda.

- Nemam ugovor o radu, nemam posla, bojim se da ću nakon 37 godina staža ponovo završiti na ulici ili u ludnici, što sam sve već prošao otkako je u Vodovod došao direktor Željko Žuk. On me godinama sustavno proganja, za njega ne vrijede sudske presude, a tako se može ponašati jer ga štite oni koji su ga u Vodovod i doveli - gradski čelnici – izjavio je.

Našli smo ga kako sam sjedi u praznom i polumračnom hodniku u suterenu upravne zgrade Vodovoda, ispred njega olovka i list papira, te snop dokumentacije o njegovom slučaju.

- Ljudi ne žele sa mnom komunicirati, boje se da ih netko od direktorovih žbira ne vidi kako pričaju sa mnom i da bi zbog toga mogli imati problema. Ovdje vlada diktatura straha, kaže Fadil Ibrahimpašić.

Fadil Ibrahimpašić, jedan od sindikalnih povjerenika u Vodovodu, dobio je prije dvije godine otkaz ugovora o radu, ali je pravomoćnom presudom vraćen na posao.

Poslodavac ga nije vratio na njegovo radno mjesto referenta radnih naloga uz obrazloženje da je ono novom sistematizacijom ukinuto, nego mu je ponudio radno mjesto referenta za poslove tehničke pripreme.

On je taj posao odbio tvrdeći kako bi na tom radnom mjestu morao raditi poslove koje nikada nije radio i koje ne zna, poput rada na kompjutoru, te da bi bilo neozbiljno prihvatiti poslove koje ne može izvršavati.

Nakon njegovog očitovanja i pozivanja na presudu Županijskog suda u Sisku, Vodovod je Ibrahimpašiću ponudio drugo radno mjesto referenta za statističku obradu podataka. On je i to odbio tvrdeći da se ponovo krše njegova prava i sada dolazi na posao bez ugovora o radu, bez radnih obveza i vjerojatno bez plaće.

Željko Žuk, direktor Vodovda kaže kako se i iz ovog slučaja vidi da bivši sindikalni lider u Vodovodu ne želi raditi.

- On je u Vodovodu radio na radnom mjestu koje traži jedva sat vremena dnevnog angažmana. Ostatak vremena Ibrahimpašić je šetao od tvrtke do sindikalne središnjice ugovarajući nabavku svinjskih polovica, jabuka i ostalih potrepština za članove sindikata. On sindikalne poslove može raditi i dalje, ali u svoje slobodno vrijeme jer se u Vodovodu mora raditi, a to on nije nikada naviknuo. Ponudili smo mu do sada tri posla. Najprije da bude monter u Vodovodu, što je odbio, ponudili smo mu još dva radna mjesta koja je također odbio, nudim mu sada da sam izabere što bi radio, ali puno radno vrijeme, što također odbija. On ne želi raditi, on želi isprovocirati raskid ugovora s otpremninom na što ja ne pristajem jer i otpremninu treba zaraditi, ističe Željko Žuk.

Direktor Vodovda dodaje kako je više puta tražio od Ibrahimpašića da dođe na posao i potpiše ugovor o radu, te da je uputio Ibrahimpašića da od suda zatraži da se u ovršnom postupku osigura izvršenje presude o njegovom vraćanju na posao.

Treba napomenuti da je u slučaju Ibrahimpašić Županijski sud već odlučio, te je naložio tuženiku, odnosno Sisačkom vodovodu, da vrati Fadila Ibrahimpašića na radno mjesto referenta radnih naloga u roku od osam dana. Presudu Županijskog suda Općinski sud u Sisku zaprimio je 21. listopada ove godine, prije više od mjesec dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 18:56