ZASJEDA U MRAKU HRASTOVE ULICE

Atentat u Poreču: Prvo su ga pokušali ubiti zbog zemlje, a sada zbog žene

Iz mraka je iskočio atentator i iz pištolja s prigušivačem iz neposredne blizine pucao u Kosa, no promašio je

POREČ - Tko je u srijedu navečer drugi put u četiri godine htio ubiti Edu Kosa (51), dogradonačelnika Poreča i gospodara gradskih zemljišta i poslovnih prostora? Kos je iz oba napada izašao neokrznut.

Iako se nakon eksplozije paklenog stroja postavljenog pod Kosov Golf u listopadu 2006. spekuliralo da je napad povezan s njegovom političkom i poduzetničkom aktivnošću i iako visokopozicionirani IDS-ovac izražava sumnju da je drugi atentat nastavak prve priče, posrijedi je, navodno, nešto puno prizemnije. U Poreču se, naime, govori da je ovaj atentat na njihova dogradonačelnika osobni obračun zbog jedne žene.

Zemljište na Facinki

Takvu priču zasad nitko ne želi službeno potvrditi, ali ni demantirati jer policija još istražuje slučaj i traga za počiniteljem. Zanimljivo je da u Poreču, ali ni u Kukcima, gdje razvedeni Kos sam živi u velikoj kući, nitko ne želi govoriti o pucnjavi. Svi nešto znaju, ali o tome javno ne govore. No, zanimljiva je još jedna činjenica. Drugi se atentat na Kosa dogodio nakon javnog objavljivanja anonimne kaznene prijave, koju istražuju i policija i DORH, u kojoj se za razne malverzacije, osim gradonačelnika Edija Štifanića i drugih porečkih dužnosnika, sumnjiči i Edu Kosa. U prijavi se navodi da je upravo Kos poticao Štifanića da sklopi ugovor o zastupanju u kupnji zemljišta na Facinki, koju je Poreč naknadno besplatno dobio od Vlade, ali je za ugovor ipak isplatio veliku naknadu odvjetničkom uredu.

Sumnje na korupciju

Kosa se sumnjiči i da su prema njegovu nalogu svi oni koji su dobivali poslove od Grada morali sponzorirati IDS, ali i da njegova tvrtka preko jedno zagrebačke dogovara nadzor gradnje i izrade prostornoplanske dokumentacije za gradske investicije.

Do Ede Kosa jučer je bilo nemoguće doći, a nije se javljao ni na mobitel. Navodno je veći dio dana proveo u policiji dajući iskaz iako je i u noći napada istražiteljima ispričao što se dogodilo. A napad je bio filmski. Atentator je oko 21.30 sati stajao u mraku Hrastove ulice, točno ispred Kosove kuće. Izašao je iz zasjede i iz blizine ispalio metak koji je fijuknuo pokraj glave šokiranog Kosa, koji se upravo vratio iz Poreča. No, političar se u trenu pribrao i udario napadača torbom u kojoj je bio laptop, pa je napadaču iz ruke ispao pištolj, nakon čega se dao u bijeg.

Trčao 100 metara

Kos je za njim potrčao 100 metara u nadi da će ga uloviti, ali bez uspjeha. Sklonio se kod susjeda i pozvao policajce. Lice atentatora Kos u mraku nije dobro vidio, ali ga opisuje kao nižeg od sebe. Iza napadača u dvorištu kuće ostao je pištolj, Crvena zastava srpske proizvodnje, kalibra 7,65 milimetara s prigušivačem, kao i čahura. Atentat na Kosa osudili su porečki gradonačelnik Edi Štifanić i potpredsjednik IDS-a Damir Kajin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 12:10