SPORNI PRIJELAZI ZA ŽIVOTINJE

Izvlačenje novca u HAC-u: Istražitelji su na korak do dokaza

HAC je Konstruktoru isplatio više od 18 milijuna kuna za prijelaz za životinje koji nije izgradio
 Feđa Klarić/Cropix

ZAGREB - Umjesto da sagrade planirani prijelaz za životinje Široki vrh, na autocesti Dugopolje Ploče, splitki Konstruktor izgradio je zamjensku cestu za vukove i to od Hrvatskih autocesta naplatio 4,8 milijuna kuna plus 6,9 milijuna kuna za troškove izmjene projekta. Kako je prijelaz za životinje trebao stajati 26,2 milijuna kuna, HAC je Konstruktoru isplatio čak 7,3 milijuna kuna nagrade jer je splitska tvrtka HAC-u uštedjela oko 15 milijuna kuna ne sagradivši spomenuti prijelaz za životinje. Sve to događalo se 2006. godine kada je na čelu HAC-a bio Mario Crnjak, danas u pritvoru i koji sve to odobrio.

Lovački lobi

Istražitelji rade na tom slučaju, ali još uvijek nemaju cjelovitu dokumentaciju. Inače su troškovi tzv. prijelaza za životinje problematični jer su često građeni izvan dogovorenih financijskih gabarita, navodno, nakon pritiska lovačkih društava.

Odobrenja bez temelja

Prema dostupnim tumačenjima, HAC Konstruktoru nikako nije smio isplatiti nagradu jer uštede zapravo i nije bilo. Zasad nije poznato čime je Konstruktor pojasnio promjenu u projektu, ali nadzornik, a to je u ovom slučaju IGH, s time se složio. Mnogi smatraju kako Konstruktor zapravo i nije dao objašnjenje promjene projekta već je uputio zahtjev koji je apriori prihvaćen i pri tome je još za to i nagrađen. I u ovom slučaju dogodila se ista stvar kao i u slučaju famoznih wc-a na autocesti. Konstruktor je slao nove troškovnike a u HAC-u su ih bespogovorno odobravali.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 19:51