SPORNA DOKAPITALIZACIJA

Škegrin sukob interesa zbog milijunske zarade na Luci Ploče

Ako se dokapitalizacija Luke Ploče odvije prema Škegrinim zamislima, ulagači će zaraditi milijune
 Damir Krajač/CROPIX

ZAGREB - Quaestus savjetovanje, vezano uz Quaestus fond Borislava Škegre , zaračunavalo je Luci Ploče 20 tisuća eura mjesečno za savjete kako će se Luka Ploče dokapitalizirati. Uz to bi, nakon dokapitalizacije, Quaestus dobio proviziju od 0,5 posto iznosa dokapitalizacije, što bi, prema sadašnjem prijedlogu, bilo 660 tisuća kuna, doznajemo iz izvora bliskih Vladi.

Ne smiju savjetovati

Posao savjetovanja Luke Ploče Quaestus je dobio na natječaju, no prema zakonu o tržištu kapitala, nisu ovlašteno društvo pa niti ne smiju obavljati takve usluge, tvrde nam u investicijskim krugovima.

Postavlja se i pitanje Škegrine uloge u cijeloj operaciji. Kao savjetnik predsjednice Vlade Škegro raspolaže privilegiranim informacijama, upućen je u sve planove i projekte Vlade, i kao takav može bitno utjecati na njihovo planiranje i provedbu. Nabrojano jasno ukazuje na Škegrin sukob interesa. Neki od stručnjaka smatraju da se može govoriti i o Škegrinoj zloporabi položaja savjetnika premijerke. To nije prvi put da se Škegrino ime povezuje s raznim složenim financijskim operacijama i da se spominje njegov privilegirani položaj.

Osim toga, mjesečni honorar i provizija su sitnica u odnosu na milijune koje bi ulagači, među kojima može biti i Škegrin fond, zaradili ako se dokapitalizacija odigra prema planu savjetnika premijerke . Zamisao je da se temeljni kapital Luke Ploče poveća za 132 milijuna kuna - sa sadašnjih 89 na 221 milijun. Za to bi se izdalo 330 tisuća dionica, nominalne vrijednosti 400 kuna. Pravo prvenstva upisa dionica imali bi postojeći dioničari, a cijenu po kojoj bi ih upisivali (400 kuna je samo njihova nominalna vrijednost) odredila bi Uprava, čiji je jedini član Ivan Pavlović, uz suglasnost Nadzornog odbora.

Međutim, kod dokapitalizacije cijena dionica koje se upisuju mora biti jasno određena, ili mora biti jasno definirano kako se ona određuje, i ona ne smije biti prepuštena procjeni Uprave, upozorava Hanfa.

Prava igra

No, sve to samo je uvod u pravu igru koja počinje s dokapitalizacijom. Većinski vlasnik Luke Ploče je država, koja ima više od 61 posto. Međutim, odavno se zna se kako je program Vlade da se riješi državnih udjela u poduzećima.

Dakle, dokapitalizacija će biti prepuštena igračima na tržištu, koji će za relativno malo novca - procjenjuje se da bi cijena upisa novih dionica mogla biti oko 800 kuna, moći postati novi većinski vlasnici Luke Ploče. Jučer su se njezine dionice prodavale po 1600 kuna, a kad bi ih nakon upisa ponudili i po nižoj cijeni od, recimo, 1200 kuna, istog bi trenutka zaradili 132 milijuna kuna. Uvjet je, naravno, da se pronađe kupac koji želi većinski paket Luke, no iz financijskih nas krugova uvjeravaju da interesa ima.

Računica potencijalnih ulagača je jasna: država je mnogo uložila u infrastrukturu luke, na lučko dobro Luka Ploče plaća koncesiju koja nije velika, pa se vlasniku posao isplati.

Da bi plan uspio, u cijelu je igru uvučena i Vlada koja bi danas, tvrde izvori Jutarnjeg, trebala dati zeleno svjetlo za dokapitalizaciju Luke Ploče. Skupština je, naime, sazvana za ponedjeljak, 31. siječnja, pa bi dotad bilo važno imati odluku Vlade kojom će se pokriti sve daljnje odluke.

Skupština, Nadzorni odbor i Vlada zadnje linije obrane

Dokapitalizacija je tek šesta točka na za ponedjeljak sazvanoj skupštini Luke Ploče. Prije toga trebala bi biti razriješena tri sadašnja člana Nadzornog odbora zbog isteka mandata i ponovno izabrani na sljedeće četiri godine. Nigdje se jasno ne vidi da je riječ o ljudima koji su prošli javni natječaj, kakve je država raspisala za nadzorne odbore u drugim tvrtkama u kojima ima udio.

Obrana pred spornom dokapitalizacijom su skupština i Nadzorni odbor Luke Ploče, kao i Vlada koja bi, dođe li joj danas takva odluka na dnevni red, trebala dobro razmisliti čemu će poslužiti kao pokriće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. svibanj 2024 07:35