GLAVNI TAJNIK HDZ-A

Branko Bačić: Vidio sam kako gotovinu isplaćuje na ruke, ali nisam znao da je to nezakonito

Branko Bačić sve optužbe naziva apsurdima, iako ne negira postojanje crnih fondova u HDZ-u
 Biljana Gaurina/CROPIX

ZAGREB - “ Branka Pavošević rekla mi je da je bilo gotovinskih isplata, ali mi nije htjela dati dokumente niti reći o kojim je iznosima riječ. Kad sam doznao za gotovinska plaćanja, njih su vodili pomoćnica tajnika za financije Branka Pavošević i glavni rizničar stranke Mladen Barišić.

Dok nismo utvrdili sve okolnosti, vjerovao sam da je taj dio gotovinskog plaćanja valjan, zakonit dio u poslovanju stranke. Naknadno sam utvrdio da je to dio sredstava koji nisu prelazili preko računa stranke”.

Rekao je to jučer glavni tajnik HDZ-a Branko Bačić na konferenciji za novinare, priznavši de facto da je crni fond u HDZ-u postojao dok on nije preuzeo mjesto glavnog tajnika. Novinarima se obratio nakon što je objavljeno da ga Pavošević tereti da joj je naredio da uništi dokumentaciju o crnom fondu.

Financijska revizija

- To su apsurdne optužbe pune kontradikcija koje je navodno iznijela osoba optužena za kriminal, a na temelju kojih se ja sada moram opravdavati. Govorim navodno jer nitko nije verificirao je li Pavošević to zaista rekla. Pouzdano znam da optužbe iznesene na moj račun, tko god stoji iza njih, nisu istina. Nisam tražio da se unište bilo kakvi dokumenti u stranci - ponovio je Bačić i ustvrdio da je, otkako je 4. srpnja 2009. preuzeo mjesto glavnog tajnika, “sve preko računa i transparentno”.

- Službena financijska izvješća o poslovanju stranke i prije mene su prošla financijsku reviziju. Ovo što je poslije otkriveno predmet je istrage i stranka surađuje s tijelima istrage - rekao je Bačić novinarima i ponovio da s predsjednicom HDZ-a Jadrankom Kosor pokušava raščistiti repove iz prošlosti.

- To je očito moj krimen pa me se u javnosti pokušava optužiti da sam u banci pokušao oročiti ili prebaciti sredstva koja je Mladen Barišić ostavio u stranci. Pitam sve one koji to govore u kojoj sam ja to banci, navodno, ta sredstva pokušao oročiti, jer valjda oni koji me za to terete to nečim mogu i potkrijepiti. Moje su ruke čiste - zaključio je Bačić i naglasio da će i on, pokaže li se da je iskaz objavljen u medijima autentičan, tužiti Pavošević.

Je li u HDZ-u postojao crni fond iz kojega su se financirale kampanje?

- Nisam imao saznanja o postojanju crnog fonda. U vrijeme kada je, sudeći prema istragama u tijeku, navodno postojao takav fond, osobno nisam bio značajnije uključen u operativno poslovanje stranke. Činjenica je da je Mladen Barišić prilikom razrješenja s mjesta rizničara rekao da je ostao neki novac u stranci, koji, ispostavilo se, nije bio na računu. O tom su novcu izviještena nadležna tijela, a ja sam ga odnio tim istim tijelima te o tome dao službeni iskaz.

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 22:24