FINANCIJSKI SLOM U EUROPI

Direktor RBA: Zbog krize se povlačimo iz nekih zemalja regije

Split, 300910.Poluprazni salteri HEP-a.Foto: Ante Cizmic / CROPIX
 Ante Čizmić / CROPIX

Produbljivanje krize prisililo je austrijske banke ne samo na preispitivanje politike kreditiranja u regiji istočne Europe već u doglednoj budućnosti najavljuju i potpuno povlačenje iz nekih zemalja. Herbert Stepic, glavni direktor austrijske Raiffesien Bank International, banke koja posluje u 18 zemalja regije, izjavio je da intenzivno razmišljaju o povlačenju s dijela tržišta istočne Europe zbog utjecaja krize na regiju.

- Na početku smo nove ere. Šanse da će biti zlatna nisu osobite - riječi su Stepica koje prenosi AFP. Više ne vrijede ranija očekivanja banke da će loši krediti u regiji doseći rekord 2011. godine jer je vrlo neizvjesna i iduća godina.

Mađarska rupa

- Na pravom smo tržištu i loše zemlje poput Mađarske možemo kompenzirati drugim zemljama - rekao je Stepić. U trećem kvartalu ove godine RBI je imao pad profita od 62 posto, uglavnom zbog gubitaka u Mađarskoj kojoj je snižen kreditni rejting na “smeće” i čeka se dolazak MMF-a. Za sada ne najavljuje napuštanje Mađarske, koja im je uvela porez, ali ističe da su strane banke u toj zemlji “vrlo ogorčene”. Da bi ispunila postrožene zahtjeve regulatora, Raiffeisen Zentralbank morat će prikupiti 2,5 milijardi eura dodatnog kapitala.

Austrijska centralna banka, zabrinuta za gubitak najvišeg rejtinga, dala je upute svojim bankama da kreditiranje u regiji vežu uz domaću štednju. Rejting agencija Fitch ovih je dana upozorila da nastavak krize u eurozoni može značiti smanjeno financiranje regije.

Upozorenje Fitcha

Vodeće hrvatske banke ističu da nema straha od nedostatka kapitala, no najveći je rizik mogući gubitak ocjene rejtinga i cijena kapitala. Na to je ovih dana upozorila i agencija Fitch, ističući da je rejting Hrvatske ugrožen iz nekoliko razloga, uključuju velike inozemne otplate. Ujedno skreće pozornost na to da bankarski sektori Hrvatske, Bugarske, Srbije i Rumunjske imaju najveće veze s bankama iz Grčke i Italije, koje prolaze dužničku krizu.

Basescu: Nije pošteno da ispaštamo zbog vaše pohlepe

Vidno razočaran odlukom austrijskih vlasti da ograniče kreditiranje u regiji, rumunjski predsjednik Traian Basescu nazvao ju je “pogrešnom” i “nepoštenom” jer su banke prethodno dobro zaradile i ostvarile veliku dobit u toj regiji, izjavio je rumunjski predsjednik Traian Basescu.

- Najava središnje austrijske banke predstavlja pogrešku i nedostatak razumijevanja kad su u pitanju posljedice. Ne bismo htjeli podsjetiti naše europske prijatelje u kojoj je mjeri rumunjsko članstvo u EU bilo povezano s privatizacijom našeg bankarskog sustava - rekao je Basescu. Pritom je podsjetio da je Beč predsjedavao Unijom neposredno prije pristupanja Rumunjske. U to je vrijeme najveća rumunjska banka prodana austrijskoj Erste banci. Austrijske banke trenutno posjeduju više od 30 posto udjela na bankarskom tržištu Rumunjske.

- Bilo bi nepošteno da zbog pohlepe banaka i neodgovornosti ispaštaju nove članice EU - istaknuo je Basescu i upozorio da su upravo banke poput Raiffeisena i Erstea olako davale kredite i hipoteke ljudima koji nisu bili u stanju plaćati ih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 13:51