ODLUKA JE PALA

Crna Gora: 'Posao stoljeća' dobio grčko-izraelski konzorcij

Posao izgradnje autoceste od od krajnjeg juga do krajnjeg sjevera Crne Gore izgubio je hrvatski konzorcij Konstruktor-IGH-Tehnika nakon što nisu osigurana bankarska jamstva
 Andrija Lučić/CROPIX

PODGORICA - Crnogorske vlasti danas su objavile kako je posao izgradnje dijela autoputa koji povezuje crnogorsku obalu sa sjevernom granicom sa Srbijom dobio grčko-izraelski konzorcij, javlja AFP.

Grčko-izraelska kompanija Aktor HCH će za 1,57 milijardi eura sagraditi 63,5 kilometara od ukupno 170 kilometara autoceste, objavio je crnogorski ministar prometa Andrija Lompar. Aktor-HCH je prema sporazumu osigurao i 30-godišnju koncesiju. Radove će započeti tijekom sljedeća četiri mjeseca, a projekt završiti do 2014. godine, rekao je Lompar.

Aktor-HCH se natjecao za cijeli posao težak 3,9 milijarde eura, no dogovor je sklopljen samo za manji dio autoceste – od jadranske luke Bar prema sjeveru.

Podsjetimo, posao stoljeća prvo je na javnom natječaju, na kojemu je sudjelovalo još pet građevinskih konzorcija iz Austrije, Grčke, Izraela i Francuske dobio hrvatski konzorcij Konstruktor-IGH-Tehnika. No, preokret se dogodio u ožujku ove godine, kada je Vijeće za izgradnju autocesta u Crnoj Gori predložilo vladi da raskine ugovor s hrvatskim konzorcijem. Takvu su odluku donijeli jer splitski Konstruktor nije u predviđenom roku dostavio valjana bankarska jamstva.

Kako navodi AFP, postojeća cesta koja povezuje Srbiju i crnogorsku obalu poznata je po velikom broju prometnih nesreća za što se okrivljuje loše stanje u kojem je ta prometnica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. lipanj 2024 20:59