MINISTAR BUTKOVIĆ

‘Da se u mojem ministarstvu dogodi nešto nezakonito, ja bih postupio moralno. Ali to nema veze s Filipovićem‘

Butkovića su pitali bi li on podnio ostavku da se tako nešto dogodi u njegovu resoru

Oleg Butković

 Nera Simic/

Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture te potpredsjednik Vlade Oleg Butković komentirao je danas aferu koja posljednjih dana trese HEP, ali i Ministarstvo gospodarstva.

Novinari su Butkovića pitali je li ministar gopodarstva Davor Filipović mjesec dana znao da HEP traži od Vlade da ukine uredbu prema kojoj moraju kupovati plin od Ine, a ministar je rekao kako se još uvijek utvrđuje tko je kome, kada i što pisao.

Butkovića su pitali i bi li on podnio ostavku da se tako nešto dogodi u njegovu resoru.

- Nisam ja taj da utvrđujem kriminal, ja nisam ta osoba koja to smije reći.... Da znam da je to kriminal, moja dužnost je to prijaviti. Tema je na stolu, vlada je jučer donijela uredbu, a vi ćete znati kad se ustanovi što dogodilo...

- Ja sam odgovoran čovjek. Da se u mojem resoru događa, ja bi postupio odgovorno. Znat ćete sve na vrijeme, ali to nema veze s ovim slučajem, ja ne tražim ostavku od nikoga, rekao je Butković.

Pitanje prodaje viškova plina koji HEP otkupljuje od Ine po reguliranih cijeni, otvorilo se nakon što je Mostov saborski zastupnik Zvonimir Troskot ustvrdio da HEP prodaje taj plin značajno ispod cijene i tako stvara gubitke.

Ustvrdio je da HEP od Ine nabavlja plin po cijeni od 47,60 eura po megavatsatu, a zatim ga putem Hrvatskog operatora tržišta energije opskrbljivačima prodaje znatno jeftinije, zbog čega u nekim slučajevima dnevno gubi oko 500.000 eura.

Vlada je na sjednici u četvrtak ukinula obvezu HEP-a da kupuje domaći plin od Ine. Uredbu prema kojoj je to bio obvezan kako bi se otklonili poremećaji na domaćem tržištu energije donijela je u rujnu 2022. godine, a prema njoj Ina sav plin koji proizvodi u Hrvatskoj morala je predati HEP-u i to po cijeni od 47 eura po megavatsatu, što je tada bilo pet puta niže od tržišne cijene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 12:08