PREMIJER SRBIJE

Dačić: 'Haag je vratio Balkan u '90. Kakav je to proces pomirenja ako svatko ne odgovara za svoje zločine?'

 Tea Cimaš/CROPIX

SUBOTICA - Predsjednik srbijanske vlade Ivica Dačić izjavio je da Srbija zbog oslobađajuće presude hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču ne smije potonuti u samoizolacionizam i kolektivnu paranoju, a Gotovinin poziv izbjeglim Srbima da se vrate u Hrvatsku nazvao je licemjernim.

"Ne možemo sada pucati sebi u glavu, ne možemo kukati kao 'Calimero' zato što je međunarodna zajednica nepravedna. Da je Srbija jaka nikada se ovo ne bi dogodilo", rekao je Dačić na konferenciji za novinare u vojvođanskome parlamentu u Novom Sadu.

Ivica Dačić se osvrnuo i na poziv generala Gotovine izbjeglim Srbima da se vrate u Hrvatsku, za koji je rekao da je licemjeran i iluzoran.

"Iluzorno je i licemjerno da poziv dolazi od onoga tko ih je protjerao, ali, vidite, i to je moguće. Mislim da taj njegov poziv trebaju pratiti jamstva što će biti s tim ljudima kada se vrate", kazao je Dačić novinarima u Novom Sadu.

On je izjavio i da je nakon oslobađajućih presuda hrvatskim generalima dovedeno u pitanje eventualno povlačenje tužbi za genocid, koje su Hrvatska i Srbija podnijele Međunarodnom sudu pravde.

Istaknuo je da Hrvatska nakon presude u Haagu nema razloga za povlačenje svoje tužbe za genocid.

"Ovim što je učinjeno, Haag je vratio Balkan u devedesete godine. Kakav je to proces pomirenja ako svatko ne odgovara za svoje zločine i ako su neke žrtve bezvrijedne", upitao je.

Na pitanje kako se presuda odražava na odnose Srbije i Hrvatske, Dačić je rekao da nikakav odnos nije ni postojao.

"Što, kao imali smo super odnose, pa će se ovo na njih odraziti. Nismo imali nikakav odnos. Oni nisu ni željeli susresti se s nama i stalno su postavljali neke uvjete", rekao je Dačić, tvrdeći da je on sam više puta bezuspješno zvao predsjednika hrvatske vlade Zorana Milanovića.

Dačić je predsjednikom vojvođanskog parlamenta Istvanom Pasztorom sudjelovao na konstitutivnoj sjednici pokrajinskog vijeća za sigurnost u Novom Sadu.

Srpska pravoslavna crkva: 'Presuda Gotovini i Markaču je sramotna, nečasna i nepravedna!'

Sinod Srpske pravoslavne crkve osudio je u ponedjeljak oslobađajuću presudu Haaškog suda hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markču, ocijenivši ju kao sramotnu, nečasnu i nepravednu odluku koja ne ide u prilog pomirenju u ovome dijelu Europe.

"Ovom sramnom presudom Haaški je sud konačno razobličio sam sebe i još jednom pokazao da je u pitanju politički sud kojemu je najmanje stalo do pravde i do prava", ocijenio je Sinod SPC.

Sinod je, kako se navodi, "s nevjericom i ogorčenjem primio vijest" o oslobađajućoj presudi hrvatskim generalima.

Ovo visoko tijelo SPC zamjera i dužnosnicima Katoličke crkve što presudu dovode u svezu s Bogom.

"Začuđujuća je i apsurdna činjenica da najveći broj hrvatskih biskupa, ako ne i svi, ovu presudu dovodi u svezu sa Bogom i Božjom providnošću, a poneki su je u stanju i prikazati kao rezultat mnogobrojnih misa i molitava", navedeno je priopćenju SPC dostavljenom srbijanskim medijima.

Sinod najoštrije osuđuje odluku žalbenog vijeća Haškog suda kojom su oslobođeni hrvatski generali, opisujući ju kao politički motiviranu i ocjenjujući da ona predstavlja "još jednu pljusku" u lice pravde.

"Što je najgore, omogućava da se zločin proglasi obrambenim ratom, a ratni zločinci proglase žrtvama", navodi u priopćenju SPC.

"Kako drugačije shvatiti haašku pravdu koja nam poručuje da nitko nije kriv za stradanje nedužnih civila u vojno-policijskoj akciji protjerivanja krajiških Srba", poručio je sinod.

Presuda, smatra vrh SPC-a, predstavlja licemjerje, te poziva sve "iskrene kršćane u Europi i svijetu, slobodoljubivim zemljama i pravdoljubivim narodima i humanim organizacijama", kao i moralne i intelektualne elite "na Istoku i na Zapadu", da ju ocijene kao licemjerje.

Sinod Srpske pravoslavne crkve najviše je tijelo SPC-a, kojemu predsjeda patrijarh a čine ga četiri biskupa. Sinod je zadužen za održanje dogmatskog i kanonskog jedinstva SPC-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. svibanj 2024 05:16