IZGUBLJENI DOKUMENT

Daju 1000 eura za pismo kojim Churchill hvali zagorskog purana

Pismo je stajalo uokvireno u uredu vlasnika tvrtke Jajex u Zlatar Bistrici, propaloj prije pedesetak godina

Poljoprivredna zadruga Puran zagorskih brega iz Krapine početkom rujna pokrenula je neobičnu potragu za izgubljenim pismom za čiji pronalazak nude nagradu od 1000 eura. Pismo koje ima dragocjenu vrijednost za zadrugu doputovalo je iz Londona 1946., a potpisao ga je Winston Churchill. Legendarni britanski ratni premijer pismo je poslao braći Schiketanz, tadašnjim velikim trgovcima zagorskim puranima iz Zlatar Bistrice.

Zahvala za poslasticu

U pismu “zahvaljuje što mu se opet pružila prilika da za Božić ima na jelovniku pravog zagorskog purana”. Pismo je nekad uokvireno stajalo na zidu u uredu vlasnika Jajexa, a kada je tvrtka prije pedesetak godina zatvorena, pismu se gubi svaki trag.

Legendarni Brzi

- Tu nam je priču otkrio danas nažalost pokojni Zvonko Hitrec Brzi iz Lovrečana. Bio je živa enciklopedija povijesti ovoga kraja. Desetljećima se bavio prikupljanjem dokumenata, fotografija, informacija o ljudima značajnim za razvoj zlatarbistričkog kraja - rekao je Kristijan Krsnik upravitelj zadruge. Iako za dragocjenim pismom traje intenzivna potraga po zagorskim tavanima, podrumima i kletima, još ga nitko nije pronašao pa organizatori razmišljaju i o povećanju nagrade.

Zaštita porijekla

Naime, kako se bliži Božić, u zadruzi razmišljaju i o obnovi te tradicije slanja zagorskih purana na britanske stolove, a pismo bi svakako pomoglo u promociji. Cijeli projekt dodatno pomaže i Krapinsko-zagorska županija koja radi na brendiranju zagorskog purana. On zasad ima domaću zaštitu geografskog podrijetla, a dokumentacija za europsku zaštitu poslana je u Bruxelles.

- Otići ćemo u britansko veleposlanstvo i raspitati se o mogućnosti obnove suradnje u izvozu purećeg mesa. Jedna je od ideja i da se u Londonu napravi predstavljanje zagorskog purana sadašnjem premijeru Davidu Cameronu s prijedlogom da se puran opet vrati na britansko tržište - rekao je zagorski župan Željko Kolar. Na naš upit hoće li u London ići i sa živim puranom, Kolar je uzvratio kako ni ta mogućnost nije isključena.

- Zašto ne, naš puran je prekrasan u prirodi i na stolu - rekao je župan.

Pureće meso Jajex je izvozio po Europi

Zagorski puran početkom prošlog stoljeća bio je pojam za kvalitetno pureće meso i iz Zagorja su ga izvozili u cijelu Europu. Središte otkupa i distribucije bilo je u Zlatar Bistrici u tvrtki Jajex koju su vodili braća Bernard i Karl Schiketanz, s umirovljenim časnicima iz Prvog svjetskog rata Dragutinom Čobanom i Ferdinandom pl. Hallom. Stručnjak za prehranu s Medicinskog fakulteta u Zagrebu profesor Mayerhofer za Drugog svjetskoga rata u Prehrambenome rječniku pisao je o okusu mesa zagorskoga purana kao “trojakom okusu govedine, teletine i svinjetine” te kako taj puran ima “sedmeru vrstu mesa” - na batku je tamno i čvrsto, na prsima nježno i bijelo, s vrata je masnije… Nakon Drugog svjetskog rata, tvrtka Jajex nakratko je nastavila proizvodnju, a nakon propasti nestala je i njihova dokumentacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 01:31