NOVI OBRAČUN U HRVATSKOM SABORU

DALIĆ (HDZ): 'Stanje u državi je alarmantno!' LINIĆ 'Vi baš volite plašiti građane. Zašto im niste rekli o dugovima koje ste vi napravili?'

Ministar financija Slavko Linić predstavlja izvršenje proračuna za 2012. godinu
 Goran Mehkek / CROPIX

ZAGREB - Jedini pozitivni trendovi koji smo imali lani bili su povećanje broja dolazaka turista od 3,3 posto i povećanje robnog izvoza za 1,4 posto, priznao je danas u Saboru ministar financija Slavko Linić predstavljajući izvršenje proračuna za 2012.

Ministar tvrdi kako su osnovne smjernice rada Vlada lani bile bitka za gospodarski rast, i to prvenstveno kroz investicije, fiskalna konsolidacija te bitka za reforme. Međutim rezultati koje je iznio više su nego jasno pokazali kako je tek manji dio od toga bio ostvaren.

'AKO BISMO SE DRŽALI PRAVILA KOJE JE UVEO HDZ, MORALI BISMO SMANJITI PLAĆE I MIROVINE 20 POSTO' Linić postigao dogovor s MMF-om i Europskom komisijom

Sam Linić sipao je crne brojke - BDP je pao za 2 posto i to zato jer je potrošnja kućanstva smanjena za 3 posto, investicije 4,6, državna potrošnja 0,8 posto, inflacija je bila 3,4 posto, a 44,7 milijardi kuna je iznosila nelikvidnost, nezaposlenih je bilo 18.990 više nego u 2011.

- Možemo zaključiti da je i 2012. godina krize i negativnih rezultata u makroekonomskom okruženju, kaže Linić koji je više od 15 minuta nabrajao sve ono što što je Vlada učinila kako bi to pokušala promjeniti odnosno kako bi se gospodarstvu omogućio rast investicija i zadržavanje radnih mjesta.

- Mjenjali smo fiskalnu politiku, za 2 indeksa poena smo smanjili doprinose za zdravstvo, parafiskalne namete za šume i vode za 50 posto i indirektno spomeničku rentu. Porez na reinvestiranu dobit smo ukinuli i na osnovu toga su trgovačka društva zadržala 1,1 milijardu kuna, naveo je ministar financija.

Podsjetio je i kako su nelikvidnost počeli rješavati tako da su omogućili reprogram poreznog duga, a kasnije i jednokratnu otplatu glavnice uz otpis kamata.

- Ni to nije bilo dovoljno pa smo poduzećima omogućili da svoje dugove prebijaju, a kada ni to nije bilo dovoljno predložili smo predstečajne nagodbe. Do sada je za njih primljeno 4400 zahtjeva, a nagodbe koju su dosada postignute su na u visini od 8,4 milijarde, rekao je.

- Znači omogućeno je poduzećima kvalitetnije poslovanje i da uđu u proces investiranja – dodao je Linić.

Priznao je kako su podbacile investicije u javnom sektoru.

- Manje smo se bavili ulaganjima i projektima u javnom sektoru jer nismo imali dovoljno potencijala da javna poduzeća krenu u veće investicije, pravda se Linić. Ulagao nije niti privatni sektor.

- Mogao se završiti autoput do Ploča, zaobilaznica do Rijeke... Ali nemamo privatni građevinski sektor koji bi mogao odgovorno završiti ugovore iako su im sredstva su bila na raspolaganju, rekao je Linić koji iznosi i razloge podbačaja u građavinskom sektoru.

- U posljednje četiri godine rast gospodarstva je bio zato što su enormne novce ulagali u nekretninski posao odnosno u gradnju stanova, poslovnih prostora, koje sada na mogu prodati i kupnju zemljišta. U to su ulazili dok je nekretninski posao u Americi i Europi već prepoznat kao rizičan posao. Prezaduživali su se, a sada ugrožavaju svoje zaposlene, tvrdi.

Oko stanja u državnoj blagajni u prošloj godini ministar nije imao priliku puno pričati jer mu je isteklo vrijeme na koje ima pravi u uvodnom izlaganju. Pa se tek pohvalio da su unatoč manjem gopodarskom rastu lani prihodi realizirani kao što je planirano.

- Netko će reći to je zbog većeg PDV-a. Slažem se. Ali ne treba zaboraviti da smo imali značajan pad svih makroekonomskih pokazatelja, kaže Linić. Rashodi su lani, rekao je, bili za 1,3 posto manji nego 2011.

- Kad tome pribrojimo povećanje zbog kamata naše su uštede u 2012. preko 2,8 milijarde kuna, tvrdi Linić.

Oproba je na nož dočekala ministrovo izlaganje te su odmah počeli s predviđanjima kako niti ova godina neće biti bolja.

- Prijete nam teški financijski problemi. Deficit koji je planiran u proračunu za ovu godini neće se moći održati. Stanje je zabrinjavajuće i alarmantno!, poručila je HDZ-ova Martina Dalić. Linić im je odmah uzvratio:

- Vi očito morate strašiti građane. A zašto ih onda niste izvjestili o dugovima koje ste ostavili, dugove koje niste knjižili!

HDZ –ovac Ivan Šuker optužio je Linića da opet koristi poznati argument vladajućih kako je situacija teška jer nisu znali kakvo ih stanje u državnim financijama čeka.

- Kada ste mene čuli da to govorim!? Nikada u svom izlaganju nisam rekao da nismo znali što nas čeka! Pismen sam, nešto o financijama znam, a to što sam bio u saborskim klupama ne znači da sam spavao, rekao je.

- Govorim o onome što je zatečeno. Evidencije nisu usklađene sa stvarim stanjem, odgovorio je Linić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 14:57