SUĐENJE ZA KLEVETU

Damir Kajin na sudu: Bolje da se čovjek zamjeri vragu nego HRT-u

 Srećko Niketić/CROPIX

BUZET- Ova tužba je napad na Ustav. Danas je to Sabor sutra će biti sud. Napada se pravo na izraženo mišljenje. To je politički udar - kazao je iznoseći svoju obranu na glavnoj raspravi održanoj u petak na Stalnoj službi u Buzetu, Općinskog suda u Pazinu saborski zastupnik Damir Kajin.

Njega je podsjetimo zbog klevete tužila Hrvatska radiotelevizija, potražujući odštetu tešku 110 tisuća kuna plus zatezne kamate, i to radi njegove izjave date sa saborske govornice početkom travnja prošle godine, da se na HTV-u kupuje gotovo svaka emisija, od Lica nacije do Poslovnog foruma.

Takvom neistinitom tvrdnjom, stoji u tužbi, vrijeđa se ugled, čast i dostojanstvo tužitelja kao pravne osobe. Kajin, koji se sam brani, na glavnoj je raspravi istaknuo i kako nije podnio odgovor na tužbu zato što je misli da će sud prije zakazivanja ročišta, odbaciti tužbu.

- Pozivam se na članak 75. i 76. Ustava Republike Hrvatske koji govori da zastupnik ne može biti pozvan na kaznenu odgovrnost i drugu zbog izrečenih riječi - rekao je zastupnik Kajin.

Dodao je i kako su neistiniti navodi da je izrečenim mišljenjem za saborskom govornicom želio vlastitu promociju.

- HRT još uvijek uživao povjerenje, međutim velik broj zaposlenika i novinara te urednika danas su na mojoj strani. HRT ne smije biti na prodaju, a da se radi o tome ukazuje i činjenica da HRT ne zastupaju njegovi pravnici već privatni odvjetnički ured. Bolje da se čovjek zamjeri vragu nego HRT-u, a to govori da se ne radi o nikakvoj vlastitoj promociji - kazao je u svojoj obrani saborski zatupnik Damir Kajin.

Govoreći o izjavi kako se gotovo svaka emisija na HRT-u može kupiti on je kazao kako je tu izjavu dao u trenucima lokalnih izbora.

- U to vrijeme nitko nije mogao nastupati kod Branimira Bilića, a nastupa je Plinio Cuccurin. Isto vrijedi i za Đuru Tomljenovića. Mnogo je novinara odsjelo u prostorijama Adris grupe. Nekim novinarima kada sam ispričao za ovaj postupak gotovo da im je ispala kamera iz ruku. Uostalom za boravak novinara cijela javnost zna. Od toga se boravi u hotelu Kempinski i drugu. Ostajem kod svojih tvrednji da neki urednici prodaju svoje emisije - ustvrdio je na glavnoj raspravi Damir Kajin.

U daljnjem tijeku postupka predložit će da se u svojstvu svjedoka ispitaju novinari koji će njegove riječi i potvrditi, „a kao dokaz u istinitost mojih tvrdnji govori i podatak da policija obavlja izvidne radnje u prostorijama Prisavlja“.

Kajin je kazao i kako su mediji otprilike točno prenijli navode koje je izgovorio u Saboru, a napomeno je i kako je HRT naveo da će tražiti skidanje njegova imuniteta, no to nije nikada učinjeno.

- Napominjem i da HRT nikada nije tužio saborskog zastupnika. Radi se o reketu koji je ozbiljniji od političkog reketa i sve ove okolnosti ukazuju da sam imao razloga sumnjati da se emisije prodaju. Napominjem i da je Branimir Bilić potpredsjednik Zaklade Adris grupe - rekao je Kajin.

On se ne protivi da se u daljenjem postupku na sudu saslušaju svjedoci, novinari HRT-a Branimir Bilić i Đuro Tomljenović, no isto tako smatra da sud treba odbaciti tužbu „jer se Ustavna odredba odnosi i na građansku parnicu i da se odredba ne može tumačiti na način da zastupnik ne može odgovarati kazneno, a da ga se može tužiti za naknadu štete u građanskom postupku“.

U ime HRT-a njihov odvjednik Emil Havkić na sudu je ustvrdio kako Damir Kajin pogrešno tumači odredbu Ustava, te da ga HRT tuži za iznošenje činjenica, a ne mišljenja.

- Ustavna odredba je jasna i ona govori samo o kaznenom postupku. Naknada štete nije kažnjavanje zato što naše civilno pravo ne poznaje kaznenu odštetu - kazao je Havkić.

Iduće ročište, sudac mr. Igor Materljan, zakazao je za 14. siječnja iduće godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 11:09