OŠTETIO DRŽAVNI PRORAČUN ZA POLA MIL. KUNA

DAMIR POLANČEC IZLAZI IZ ZATVORA Bivši potpredsjednik Vlade od četvrtka ponovno na slobodi: Odslužio devet mjeseci kazne

Zagreb, 151012.Bivsi potpredsjednik Vlade RH Damir Polancec kao optuzenik u sudskom procesu slucaju Podravka na Zupanijskom sudu. Nakon rasprave Polancec bi se trebao javiti u Remetinec zbog izdrzavanja 10-mjesecne kazne zatvora zbog financiranja nepotrebne strucne studije. Foto: Boris Kovacev / CROPIX
 Boris Kovačev / CROPIX / BORIS KOVACEV

Bivši potpredsjednik Vlade, Damir Polančec u četvrtak izlazi iz zatvora. Kako javlja Novi list, uprava kaznionice u Turopolju, gdje je Polančec služio desetmjesečnu zatvorsku kaznu, oprostila mu je 40 dana, pa će ranije izaći na slobodu.

U zatvoru je od 15. listopada prošle godine nakon što je osuđen zato što je od odvjetnika Petra Miletića naručio jednu nepotrebnu studiju i pribavio mu protupravno iz državnog proračuna pola milijuna kuna.

- Ako sam ja postupao s ciljem, namjerom, svrhom ili motivom da odvjetniku Miletiću pribavim nepripadnu imovinsku korist daj mi Bože da izgubim oba oka, da mi se isuše obje ruke i obje noge i neka krepam u najgorim mogućim mukama koje možete zamisliti, izjavio je Polančec uoči odlaska na izdržavanje desetomjesečne zatvorske kazne.

Podsjetimo, zagrebački Županijski sud je u listopadu 2010. Polančeca nepravomoćno osudio na 15 mjeseci zatvora, proglasivši ga krivim zbog isplate pola milijuna kuna za nepotrebnu stručnu studiju, no Vrhovni mu je sud smanjio kaznu za pet mjeseci. Kao olakotnu okolnost sud mu je uzeo motiv zbog kojeg je prekršio zakon, a to je pokušaj rješavanja statusa radnika vukovarskog "Borova" srpske nacionalnosti.

Osim u tom slučaju, Polančec je pravomoćno osuđen u slučaju "reflektori" u kojemu je, nakon nagodbe s USKOK-om, dobio jednogodišnju uvjetnu zatvorsku kaznu s četverogodišnjim rokom kušnje.

U slučaju Spice sudi mu se zajedno s bivšim čelnicima Podravke i njihovim poslovnim partnerima zbog optužbi da je tu tvrtku oštetio za više od 400 milijuna kuna.

USKOK ga je teretio i u aferi Ina-MOL u kojoj je prvookrivljeni bivši premijer Ivo Sanader, kao i u slučaju prodaje jeftine struje šibenskom TLM-u i mostarskom Aluminiju, čime je HEP navodno oštećen za oko 600 milijuna kuna. No, u oba je slučaja nakon iscrpnih svjedočenja od osumnjičenika postao svjedok.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 03:09