REPOVI AFERE SPICE

Damir Polančec Slogi sredio Podravkinih 5 milijuna

KOPRIVNICA - Darko Šket, stečajni upravitelj Peveca i direktor koprivničke tvornice obuće Sloga, zaradio je kaznenu prijavu zbog Sloginih sumnjivih transakcija s koprivničkom Podravkom.

Policijska prijava

Kako je priopćila koprivnička policija, ne navodeći identitet osumnjičenih, zbog zloporaba ovlasti u gospodarskom poslovanju prijavljeni su Šket te bivši Podravkini čelnici Darko Marinac i Zdravko Šestak, koji su u Remetincu zbog grijeha iz afere Spice. Šestaku i Marincu to je treća prijava.

Doveden kao spasitelj

Podravka je 2007. posrnuloj obućarskoj tvrtki iz Koprivnice dodijelila pet milijuna kuna kredita, a ta je transakcija otkrivena tek lani u uskočko-policijskoj istrazi o aferi Spice. Marinac je u to vrijeme bio na čelu Podravke, a kredit je odrađen, kako se priča u Podravkinim menadžerskim krugovima, na nagovor tadašnjeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca koji se najviše zalagao za Slogin spas. No tek tijekom 2009. Podravka i Sloga sklapaju deal prema kojem se koprivničkoj prehrambenoj kompaniji dopušta terećenje Slogine imovine kao zalog za povrat kredita. Istražitelji sumnjaju kako je to učinjeno u tenutku kad je postalo jasno da bi sporni kredit mogao postati predmet istrage. U to doba na čelu Podravke bio je Šestak, a Sloge Darko Šket.

- Ne mogu ništa komentirati - kratko je jučer izjavio Šket koji je potvrdio da je policija obavila razgovor s njim o spornom kreditu. Šketa je kao spasitelja u Slogu doveo upravo Polančec 'naredivši' mu da preuzme koprivničku tvornicu i s njime odradi projekt restrukturiranja koji bi značio spas za barem 300-tinjak od tadašnjih blizu 600 radnika. Šket se u početku nećkao, ali Polančeca ipak nije mogao odbiti.

Konzorcij za spas

Zdravko Šestak, bivši predsjednik Uprave Podravke , tu se našao u dvostrukoj ulozi jer ga je Polančec 2007. postavio na čelo skupine koja je radila na projektu izlaska tvornice obuće iz krize. Šestak nedugo potom ulazi i u NO Sloge. Polančec je pak kao potpredsjednik Vlade najprije radio na osnivanju konzorcija za spas Sloge u kojem su trebali biti Podravka, Belišće, Nexe grupa, grad, županija i neke lokalne tvrtke. No taj se projekt izjalovio. Nakon toga osniva se radna skupina, a posrnulu Slogu preuzima država koja svoja potraživanja za poreze i doprinose pretvara u većinski vlasnički udjel. Sloga d. d. lani ipak završava u stečaju, a prije te odluke osniva se poduzeće Sloga-obuća (u vlasništvu Sloge d.d.) u koju prelaze radnici.

Slogu uskoro očekuje i treće stečajno ročište na kojem će se pokušati prodati tvrtkina imovina. Stečajni upravitelj Sloge Franjo Otročak očekuje da će se kupci javiti tek kad cijena padne ispod 40 milijun kuna. S obzirom da Slogini vjerovnici - Podravska banka, Hrvatska poštanska banka, radnici, grad, Komunalac i Podravka - potražuju ukupno oko 53,5 milijuna kuna, i to bez kamata, jasno je da će Podravka teško naplatiti glavnicu kredita tešku pet milijuna kuna. (Robert Mihaljević/Podravski list)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 06:43