ODLAZAK BENEDIKTA XVI.

DAN ZA POVIJEST Prvi put nakon punih šest stoljeća Sveta Stolica je prazna, a papa je živ

Večeras točno u 20 sati prestao je pontifikat Josepha Ratzingera. Helikopterom je odletio iz Vatikana
(FILES) This file photo taken on July 17, 2008 shows Pope Benedict XVI (R) gesturing as he leaves with Cardinal George Pell (L) following the official welcome to pilgrims at World Youth Day at Barangaroo in Sydney. Australia's most senior Catholic, Cardinal George Pell, criticised outgoing Pope Benedict XVI on February 23, 2013, describing his historic resignation as destabilising and questioning his governance skills. AFP PHOTO / FILES / Greg WOOD
 AFP

NOVO 20:00 Odlaskom pripadnikâ Švicarske papinske straže iz Castel Gandolfa započela je sedisvakancija, razdoblje upražnjene Svete Stolice.

Vatikanska novinska agencija objavila je kako je papa odabrao 20 sati za svoj odlazak 'jer bi tada i inače završavao svoj radni dan.'

- Svjetla papinske rezidencije u Vatikanu su ugašena. Nema nikog doma, objavila je agencija na Twitteru.

Kako je najavljeno, Joseph Ratzinger će se kao "Njegova Svetost Benedikt XVI., Papa u miru" povući iz Castel Gandolfa južno od Rima u samostan na vatikanskom brežuljku gdje će živjeti daleko od očiju javnosti. Papinska služba završila mu je točno u 20 sati kada je Benedikt XVI. skinuo Ribarov prsten, a Švicarska garda povukla se ispred njegovih odaja.

Od toga trenutka pa do izbora novoga pape katedra rimskog biskupa je upražnjena, a kardinali će već u petak početi pripremne sastanke o odluci o početku konklava za izbor novoga poglavara Katoličke crkve.

Papa je 11. veljače objavio odluku o odreknuću od službe, obrazloživši to svojim nedostatkom snage za obavljanje dužnosti u današnjem svijetu zahvaćenom dubokim promjenama. Njegova je odluka izazvala nevjericu, čak i unutar Crkve u kojoj od doba Srednjeg vijeka nije bilo dragovoljnog odreknuća od papinske službe.

18:10 Benedikt XVI je u svom posljednjem obraćanju kao Papa mnoštvu okupljenom na Trgu Slobode u četvrtak u Castel Gandolfu poručio da je od sada samo "hodočasnik".

"Više nisam Papa, samo sam hodočasnik", rekao je Benedikt XVI okupljenima s balkona papinske rezidencije i istaknuo da želi nastaviti "raditi za dobro crkve".

Po pojavi Benedikta XVI na balkonu nad trgom eksplodiralo je oduševljenje mnoštva okupljenih na trgu koji su uz pljesak skandirali "Benedikt, Bnedikt", izvijestila je agencija ANSA.

"Zahvaljujem od srca, dragi prijatelji sretan sam što sam s vama, okružen ljepotom stvorenja", rekao je Papa pozdravljajući mnoštvo u Castel Gandolfu u svom posljednjem javnom obraćanju prije okončanja njegove papinske službe.

"Kao što znate današnji je dan drugačiji od prethodnih. Bit ću prvosvećenik katoličke crkve do 20 sati", rekao je Benedikt. "Nakon toga bit ću samo hodočasnik koji počinje posljednju fazu svoga hodočašća na ovoj zemlji".

Benedikt XVI formalno prestaje biti Papa u 20 sati nakon čega nastupa sedisvakancija do završetka konklava i izbora novog Pape.

Po procjenama policije na trgu u Castel Gandolfu u četvrtak se okupilo 10.000 ljudi kako bi pozdravili Papu na odlasku.

17:10 Kolona vozila s Papom stigla je do helikopterskog uzletišta, Benedikt XVI. ušao je u helikopter, i uzletio dok su zvonila zvona na bazilici Svetog Petra.

- Hvala vam na vašoj ljubavi i podršci. Želim vam da uvijek osjetite sreću koja dolazi od stavljanja Krista u središte svog života, glasio je Papin zadnji tweet.

Zvona i dalje zvone, ispraćaju papu na putu do ljetne rezidencije.

Bijeli helikopter talijanskih zračnih snaga uzletio je s vatikanskog heliodroma prema Castel Gandolfu južno od Rima gdje će se u 20 sati 85-godišnji papa Benedikt XVI odreći službe i ostaviti upražnjenu papinsku stolicu.

Prije no što je ušao u helikopter, Benedikt se oprostio s monsinjorima, osobljem u Vatikanu i švicarskom stražom u dvorištu apostolske palače.

Kardinali će u petak početi pripremne sastanke o odluci o početku konklava za izbor novog pape.

16:49 - Papa Benedikt XVI. zadnjega dana svoga pontifikata poručio je Hrvatskoj kako na osobit način čuva i nosi u svom srcu susret s mladima na zagrebačkome Trgu bana Josipa Jelačića. Poruku Svetoga Oca prenio je za Hrvatski katolički radio (HKR) zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić koji je, zajedno s drugim članovima Kardinalskoga zbora bio na današnjem oproštaju pape Benedikta XVI s kardinalima, a Papa se potom zadržao u kratkom razgovoru sa svakim članom Kardinalskoga zbora.

Kardinal Bozanić izjavio je za HKR da je Svetom Ocu rekao da ga "hrvatski vjernici stalno prate, a ovih dana molitvom i posebnom blizinom". "Zahvaljujemo za sve što ste učinili za Crkvu, osobito za Crkvu u Hrvatskoj. Posebno Vam zahvaljujem za apostolski pohod Hrvatskoj u lipnju 2011. godine", rekao je kardinal. Tada je, posvjedočio je kardinal Bozanić, "Sveti Otac zastao i dva puta mi ponovio: Na osobit način čuvam i nosim u svom srcu susret s mladima na zagrebačkom Trgu" te ponovio da je to bio susret zajedništva, šutnje i molitve.

Po kardinalovim riječima, "Papa je to rekao s takvim raspoloženjem da se osjeća da je to iskustvo duboko u njegovom srcu. Možemo reći da je pozdrav Hrvatskoj uputio po ovom spomenu mladih sjećajući se što je s njima doživio u Zagrebu".

Kardinal Bozanić istaknuo je da je zato ponosan na hrvatsku mladež, da ima veliko pouzdanje u mlade te da je osjetio da to i Papa nosi. Najavio je da konklavama predstoje još sastanci kongregacija koji počinju u ponedjeljak, 4. ožujka. Objasnio je da na sastancima kongregacija kardinali razgovaraju o tome što Crkvu čeka i kakva je situacija te što joj je potrebno u današnjici i sutrašnjici.“

Na kraju razgovora za HKR kardinal Bozanić zaključio je kako Crkva sada, završetkom pontifikata pape Benedikta XVI. ostaje obogaćena njegovim velikim pontifikatom. "Puno je dao Crkvi. I Crkva će od toga živjeti ne samo godinama, već i stoljećima. Možemo ponoviti riječi Svetog Oca od jučer: Crkva je u stalnom rastu i živi. Ponekad se bojimo da se neke stvari umanjuju, ali se na drugoj strani iznenadimo kako Duh Sveti pred našim očima čini nove stvari", izjavio je za HKR zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

----------------------------------------------------

14:00 Obraćajući se kardinalima zadnjeg dana svoje službe, papa Benedikt XVI. pozvao je Rimokatoličku crkvu da se ujedini oko njegova nasljednika i obećao je svoju "bezuvjetnu" poslušnost novome papi.

"I dalje ću vam biti blizu u molitvi, posebice u idućih nekoliko dana ... dok budete birali novoga papu kojemu ja danas obećajem svoje bezuvjetno poštovanje i poslušnost", rekao je Benedikt XVI.

"U ovih prošlih osam godina živjeli smo u vjeri divne trenutke sjajnog svjetla na putu Crkve kao i trenutke kada su oblaci zamračili nebo", rekao je on kardinalima, od kojih će većina birati njegova nasljednika.

"Pokušali smo služiti Kristu i njegovoj Crkvi", rekao je.

Benediktovo papinstvo bilo je zasjenjeno skandalima seksualnog zlostavljanja, curenjem njegovih privatnih dokumenata i izvješćima o sukobima među njegovim najbližim savjetnicima pa se vjeruje da su te krize pridonijele njegovoj odluci da postane prvim papom u šest stoljeća koji se odrekao papinstva. Papino mjesto ostat će prazno dok kardinali izbornici ne izaberu novog poglavara Rimokatoličke crkve, što se očekuje do sredine ožujka.

-----------------------------------------------------------

ZAGREB - Papa Benedikt XVI. danas će se odreći dužnosti poglavara Katoličke crkve, te će se kao "Njegova Svetost Benedikt XVI., Papa u miru" povući u samostan na vatikanskom brežuljku gdje će živjeti daleko od očiju javnosti.

Prema najavi, Papa će se tijekom prijepodneva sastati s kardinalima koji su već pristigli u Rim, a oko 17 sati helikopterom iz Vatikana otići u ljetnu rezidenciju u Castel Gandolfu gdje će se posljednji puta kao Papa pojaviti pred vjernicima.

Pontifikat mu završava točno u 20 sati kada će skinuti Ribarov prsten, a ispred njegovih odaja maknut će se Švicarska garda. Od tada do izbora novog Pape katedra rimskog biskupa bit će upražnjena.

Joseph Ratzinger će iz Vatikana otići u Castel Gandolfo, a odande će se povući u samostan na vatikanskom brežuljku koji se trenutno obnavlja.

Benedikt XVI. u srijedu je održao svoju posljednju audijenciju na Trgu svetog Petra u Vatikanu pred više od 100 tisuća vjernika. U svojoj je posljednjoj poruci katolicima u svijetu istaknuo da "Bog neće dopustiti da njegova lađa potone", usprkos "uzburkanim vodama" i rekao da će nakon odreknuća i dalje pratiti Crkvu molitvom.

Njemački Papa koji je službu vrhovnog polavara Katoličke crkve vršio osam godina, donio je povijesnu odluku o odreknuću od službe. On je prvi papa u zadnjih sedam stoljeća koji je to odlučio slobodnom voljom.

Papa je 11. veljače objavio odluku o odreknuću od službe, obrazloživši to svojim nedostatkom snage za obavljanje dužnosti u današnjem svijetu zahvaćenom dubokim promjenama. Njegova je odluka izazvala nevjericu, čak i unutar Crkve u kojoj od doba Srednjeg vijeka nije bilo dragovoljnog odreknuća od papinske službe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 03:53