ŠTO POSLODAVCI MISLE O IZMJENAMA ZOR-A

Danijel Zadjelović: ‘Neka se HUP bavi otpuštanjem, a ne plaćanjem pauze’

Hrvatska udruga poslodavaca najavila je svoje prijedloge izmjena Zakona o radu prema kojima bi se, uz ostalo, smanjile otpremnine, a otkazni bi rok trajao i za vrijeme bolovanja.

No najveću buru nezadovoljstva među radnicima i sindikatima uzrokovao je prijedlog poslodavaca da se ukine plaćena dnevna pauza (u trajanju od pola sata) te da se u dane godišnjega odmora računaju i subote i nedjelje. Tako se godišnji odmor više ne bi računao po danima, već po tjednima.

No ne slažu se svi poslodavci baš sa svim prijedlozima njihove krovne udruge. Odluči smo pitati za mišljenje jednog prosječnog hrvatskog poslodavca, s tvrtkom srednje veličine, koji se kao i većina svakoga dana bori za opstanak na sve konkurentnijem tržištu.

Lamentiranja i svađe

Danijel Zadjelović vlasnik je tvrtke Lipik Glas d.o.o., koja ima 170 radnika, a bavi se proizvodnjom stakla za nekoliko marki vozila.

- Neke su stvari u tom prijedlogu predrastične - odmah na početku rekao nam je Zadjelović. Dodao je da se o nekima nije raspravljalo, iako su mnogo bitniji. Nevjerojatno mu je kako u tom prijedlogu nema ništa o lakšem otpuštanju radnika, što je u njegovoj tvrtki mnogo veći problem nego lamentiranja i svađe o tome da li radniku platiti ili ne pauzu od pola sata.

- To mi je malo neshvatljivo. Prema postojećem Zakonu o radu, morate strogo paziti na socijalnu komponentu. Ona je vrlo bitna, ali po toj logici ja ću uskoro imati mnoštvo starih radnika. Oni više ne mogu toliko dati i njihovo obrazovanje u većini slučajeva nije na razini mlađih osoba. Tako moramo paziti da otpuštamo mlade osobe jer nemaju djecu, nemaju mnogo godina staža, a moramo zadržavati starije. Na kraju će to dovesti do toga da svi mladi neće moći do posla. Radit će samo stariji ljudi! To jako utječe na konkurentnost, a time i opstanak tvrtke i egzistenciju radnika. Kako su se lani smanjile narudžbe za staklo, morao je otpustiti 25 radnika. Nešto su smanjili i plaće prije dvije godine ali, tvrdi Zadjelović, to je stabiliziralo tvrtku i nije se išlo na daljnja smanjenja. Lanjsku su godinu završili u plusu. U slučaju njegove tvrtke, ističe, najmanji je problem plaćena pauza.

Subote i nedjelje

- Ta ideja mi je predrastična i nepotrebna. Ljudima mnogo znači ta pauza, a baš da gledamo na svaku minutu... Mislim da bi to bilo posve kontraproduktivno, a uštede bi bile minimalne - upozorava Zadjelović.

Što se tiče uračunavanja vikenda u godišnje odmore, također se u potpunosti ne slaže s HUP -ovcima. U Lipik glasu radnici, ovisno o naružbama i rokovima, rade i subotom, a neki i nedjeljom. No unutar tvrtke sve se dogovore zajedno i nema protivljenja.

- Meni je u redu da subota uđe u godišnji. Ali nedjelju ne treba dirati. I to loše djeluje na produktivnost radnika, a uštede nisu velike. Treba naći neku sredinu, to si stalno ponavljam. I visina otpremnina po mom je mišljenju na nivou. Prosječna otpremnina kod nas je od 25.000 do 30.000 kuna, što je nešto više nego u ZOR-u. Naravno da bismo mi poslodavci da bude manja jer se taj novac uzma direktno iz poslovanja tvrtke, ali ipak trebe ostaviti čovjeku nešto da se snađe dok ne nađe drugi posao - napominje Zadjelović.

Još jednom ističe da mu je čudno što se spominju manje bitne stvari, umjesto kako fleksibirati otpuštanja i zapošljavanja, što je, kaže, najbitnije u borbi za konkurentnost.

Neplaćena pauza od pola sata:

“Ta ideja mi je predrastična i nepotrebna. Ljudima mnogo znači ta pauza, a baš da gledamo na svaku minutu... Mislim da bi to bilo posve kontraproduktivno, a uštede bi bile minimalne.“

U godišnji ulaze i dani vikenda

“U redu je da subora uđe u godišnji, ali nedjelja ne. To loše djeluje na produktivnost radnika, kao i neplaćena pauza, a uštede nisu velike.”

Uvjeti za otkazni rok

“Ništa se ne govori o lakšem otpuštanju radnika, a mi moramo paziti da otpuštamo mlade osobe jer nemaju djecu i mnogo staža, a zadržavamo starije osobe.”

Smanjivanje otpremnina

“Visina otpremnina je u redu. Naravno da bismo mi poslodavci da bude manja, ali ipak trebe ostaviti čovjeku nešto da se snađe i kod nas je otpremnina nešto viša od zakonske.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 13:34