DALMACIJA U PLAMENU

Danima ne spavamo, u paklu smo... da nam nisu skočili u pomoć svi, bilo bi mrtvih

 
 Božidar Vukičević / CROPIX

Dan nakon što je nadljudskim naporima Split obranjen od požara, najteža situacija s vatrenom stihijom jučer je bila u Tugarima i Dugobabama. U kasnim poslijepodnevnim satima na području Dugobaba požar je silno ojačao, a s njim su se borile zemaljske i zračne snage.

Na području Splita i okolice jučer su se vatrogasci i dalje borili s ogromnim požarom u Vranama i Ostravicama na zadarskom području. Prema tvrdnjama tamošnjih vatrogasaca, nakon izbijanja velikog požara u Dugobabama sve raspoložive zračne snage prebačene su na splitsko područje pa su požare na zadarskom području gasile samo kopnene snage. Zračne snage jučer su ugasile i jedan požar u nastajanju na otoku Braču.

Fronta 18 km

Veliki plameni jezici bili su jučer vidljivi na području Srinjina, Donjeg Sitnog, Žrnovnice, Podstrane, Mravinaca i Kučina. No, nakon što je tijekom noći prestala puhati bura, odmah rano ujutro u akciju su krenule zračne snage Hrvatske vojske, što je znatno olakšalo situaciju gasiteljima. Prema objavljenim podacima, fronta požara bila je duga oko 18 kilometara, a zahvaćena je površina od oko 4500 hektara maslina, borove šume, niskog raslinja i trave, što ovaj požar svstava u najveće u povijesti Hrvatske. Vatrogasni zapovjednik SDŽ-a, Dražen Glavina, jučer je rekao da situacija još nije pod kontrolom i da će na ovako velikoj površini zasigurno gorjeti još 4 ili 5 dana, dok će se požarišta morati nadzirati još desetak dana. “Mislim da je odrađen sjajan posao. Želim zahvaliti vatrogascima, pripadnicima HV-a, policiji, Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje, svim građanima koji su svojim naporima branili kuće, pripadnicima IV. gardijske brigade, pripadnicima Torcide, svima koji su se borili za lokaliziranje ovoga požara”, rekao je jučer premijer Andrej Plenković nakon sastanka Županijskog kriznog stožera u Splitu.

Osjećaj nemoći

Na terenu u Srinjinama dočekuju nas zabrinuti pogledi, oči crvene od dima i tamni podočnjaci. Mjesto je to koje ne spava još od noći s nedjelje na ponedjeljak, a za opuštanje nije bilo vremena ni jučer. U trenucima našeg posjeta u tijeku je bilo gašenje još jednog većeg požara koji se opasno približavao obiteljskim kućama. Osjećaj nemoći ublažuju tek tri kanadera, bura je oslabila, pa spasonosni preleti vatrenu stihiju pretvaraju u zagušujući dim. Ali dim olakšanja.

- Ma situacija vam se uopće nije smirila, užasno je, živimo kao u paklu i u izolaciji, ovo je prestrašno - nije pokušavala skriti suze Krasna Miše, a nešto smirenija bila je njena prezimenjakinja Nina.

- Počelo je gorit ima dva dana i ne gasi se, zahvatilo je cijelo mjesto. Užasno je živjeti u takvom napetom okruženju, uopće ne spavamo. Da se velik broj ljudi sa svih strana nije odazvao gašenju, teško da bi ovo završilo bez žrtava. Svi su bili kao jedno, pomagali jedni drugima i na tome im hvala - kaže Nina Miše.

Hrana za gasitelje

Kroz apokaliptične prizore izgorene zemlje krećemo put Splita, ali iz suprotnog smjera nailazimo na kolonu blindiranih crnih limuzina koje idu prema Žrnovnici. Nakon posjeta vojnoj raketnoj bazi premijer Plenković će se u središtu mjesta obratiti medijima. Pred prostorijama tamošnjeg DVD-a velika je gužva. Građani su samoinicijativno počeli donositi vodu i hranu kako bi barem malo zahvalili vatrogascima pristiglima iz cijele Hrvatske.

- Građani su pomogli koliko su mogli, to je i najljepše u ovoj teškoj situaciji - rekao je Milan Barbarić, predsjednik DVD-a Žrnovnica, netom prije nego što će se upravo iznad njihovih prostorija u predjelu Put Privora među kućama aktivirati novi požar. Reakcija okupljenih vatrogasaca je brza, za manje od 10 minuta stižu i kanaderi koji brzinski saniraju prijeteću vatru.

Stigla je konačno i svita iz Vlade, ali obraćanje novinarima premijera glasnim prozivkama prekida Robert Pilipović iz Podstrane.

Sići vode

- Kako ga nije sram doći ovdje i lagati ovim ljudima. Dobrovoljni gasitelji su dica od 19 godina, idu glavom na vatru, nemaju čime gasit vatru, mogli su živote izgubit. Svaka im čast i hvala! Ja san svoju kuću u Podstrani sa sićima vode gasija, a susidova je izgorila - nije štedio premijera Pilipović.

Za razliku od civilnih službi, pripadnici HV-a u ponedjeljak su oko podneva bili spremni za gašenje požara. Naime, toga dana oko 13 sati 103 pripadnika Kopnene vojske iz vojarni iz Knina i Gospića upućena su u vojarnu Sv. Nikola u Splitu kako bi bili bliže ugroženim područjima i mogli reagirati u skladu s procedurama. Nakon što su smješteni u Splitu, čekao se zahtjev za angažman od glavnog vatrogasnog zapovjednika. Kako je situacija na terenu bila sve gora, a zahtjev nije dolazio, u MORH-u tvrde da su vojne kopnene snage anagažirane na temelju usmenog dogovora čelnika DUZS-a i vatrogasnih zapovjednika u Splitsko-dalmatinskoj županiji te je u dogovoru s MORH-om i OS-om oko 16 sati donesena odluka o angažmanu pripadnika OS-a na požarištima.

EU za požare i sušu daje 20 milijuna eura

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić rekao je jučer u Bruxellesu da će Hrvatska iskoristiti oko 20 milijuna eura iz sredstava ruralnog razvoja koji se mogu koristiti zbog elementarnih nepogoda. Tolušić je sudjelovao na sastanku ministara poljoprivrede EU kojih je izvjestio o stanju u Hrvatskoj i problemima sa sušom te sada i s požarima u Dalmaciji. - Očekujemo da će Vijeće ministara kako pomaže drugim zemljama u ovakvim situacijama pomoći i Hrvatskoj - rekao je Tolušić i dodao da će se za desetak dana pripremiti 5 mjera o saniranju šteta od elementarnih nepogoda. Rekao je da je za to osigurano 20 milijuna eura i uvjeren je da ćemo moći pomoći opustošenim i opožarenim područjima pod poljoprivrednim površinama. (A. Pl.)

Turisti ne idu iz Splita, nitko nije bio ugrožen

Brojni turisti koji su se ovih dana zatekli na području Splita i okolice zabrinuti su zbog požara, ali zasad ne odlaze iz destinacija, kažu turistički djelatnici i predstavnici turističkih ureda iz Splita. Panike, dakle, još nema, iako na području Splita i okolice trenutačno boravi priličan broj stranih posjetitelja - turisti koji su u Split stigli zbog festivala Ultra, ali i oni koji su se nakon Poljuda preselili na obližnje otoke. Na području splitske rivijere prema podacima Ministarstva turizma trenutačno boravi oko 40 tisuća posjetitelja, a na području cijele županije 170 tisuća turista. I iz TZ-a grada Splita potvrdili su da nitko od turista nije bio ugrožen.

I New York Times pisao o divljem požaru kod Splita

U Hrvatskoj je požar uništio kuće u povijesnom gradu Splitu, izvijestio je jučer The New York Times, citirajući premijera Andreja Plenkovića koji je objavio da je vatra većinom pod kontrolom pošto je izgorjelo desetak kuća.

Sezona požara je u jeku diljem Mediterana: u Francuskoj se vatra u utorak približila Nici na malo više od 10 kilometara, u Crnoj Gori su vlasti zatražile pomoć NATO-a, a u Italiji gori na više od 1000 mjesta. List citira Plenkovića koji je objavio da je vatra većinom pod kontrolom. Situacija se popravila pošto je vjetar oslabio, rekao je Plenković. List podsjeća na strašne požare u Portugalu prošlog mjeseca u kojima je poginulo više od 60 ljudi, a jučer je izbio požar u pokrajini Mangualde, stotinjak kilometara od lipanjskog zgarišta. (S. P.)

Hvala Torcidi, vatrogascima, braniteljima...

Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić uputio je jučer otvoreno pismo u povodu velikih požara u okolici Splita. Naveo je da je požar, uz pustoš i katastrofu koju je prouzročio, pokazao i “najplemenitije u ljudima” jer su u toj “apokaliptičkoj situaciji” građani gradili zajedništvo u nevolji. Zahvalio je vatrogascima i pilotima, pripadnicima HGSS-a i DUZS-a što su nadljudskim naporima štitili živote i imovinu. Zahvalio je i mnogim građanima, posebice pripadnicima Torcide i drugih navijačkih skupina koji su se ujedinili u plemenitom cilju, veteranima 4. gardijske brigade, pripadnicima Crvenog križa i kuharima te svima koji su se “u ovoj nevolji pokazali kao čovjek čovjeku”. (T.M.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 02:42