IZA KULISA

DAVOR IVO STIER ZA JUTARNJI: Nemam pakt s Ivićem Pašalićem

Davor Ivo Stier
 Goran Mehkek / CROPIX

Dok u HDZ-u nakon izvještajnog sabora naoko izgleda sve mirno, iza kulisa vrije. Govor Davora Ive Stiera i dalje je u fokusu zanimanja velikog broja HDZ-ovaca koji i osobno izražavaju podršku političkom tajniku, iako se iz vrha stranke sve češće može čuti da je pitanje dana kada će, zajedno s međunarodnim tajnikom Mirom Kovačem, biti smijenjen.

Pažnju je pobudio i intervju Ivića Pašalića u kojem zastupa tezu da HDZ treba ići s Mostom, što je zastupao i Stier, pa dio HDZ-ovaca spekulira da se radi o “tihoj” koaliciji njih dvojice. “O tome nema govora. Nas dvojica uopće nismo razgovarali, a kamoli da bismo sklapali neki pakt”, rekao nam je Davor Ivo Stier.

U HDZ-u se ovih dana može čuti i da neki članovi Predsjedništva stranke tvrde kako su od samog Milijana Brkića čuli da ima ambiciju preuzeti HDZ kada za to dođe vrijeme, s time da bi netko drugi bio predviđen za premijera ako HDZ opet pobijedi na izborima. Još jedan od mogućih kandidata za čelno mjesto u HDZ-u, Miro Kovač, za kojeg mnogi smatraju da u ovom trenutku ima i najveću podršku, tvrdi da takvi scenariji nisu realni jer će odluka o budućem šefu stranke, kada god budu izbori, biti donesena na stranačkim izborima. “Posve je jasno da će na budućim izborima biti više kandidata. Ne vjerujem ni u kakve inženjeringe, članovi stranke će glasati i sve drugo zvuči više kao povlačenje mačka za rep”, kaže nam Kovač.

Mnogi HDZ-ovci s kojima smo razgovarali tvrde da je utakmica za novog šefa praktički počela, iako nitko ne očekuje da bi izbori mogli biti raspisani preko noći. Zato i Stier, koji je dosad uvijek odbijao priče da želi postati predsjednik HDZ-a, ovaj put tu mogućnost ne odbacuje. “Procijenit ću kada dođe trenutak”, rekao nam je ovih dana, a njegovi bliski suradnici potvrđuju da je spreman za stranačku bitku.

Kad je riječ o Stierovim porukama iz govora koji je održao na saboru stranke, većina onog što je rekao nije ništa dramatično novo i detaljno je elaborirano u njegovu eseju o potrebi nove paradigme. Ostaje samo enigma je li upirući prst u opasnost od klijentelizma, koji je prijetnja i HDZ-u i državi u cjelini, na nekoga konkretno mislio, u ovom slučaju na Brkića ili Plenkovića. Stier kaže da u ovom trenutku ne želi detaljnije o svemu govoriti javno, ali da mu je drago što su njegove poruke dobro odjeknule. S Plenkovićem se nije čuo nakon sabora. “Imamo korektne odnose”, tvrdi Stier. Potpuno je miran na priče da će s Kovačem biti smijenjen s mjesta jednog od tajnika. “Ako se to želi napraviti, može svatko u Predsjedništvu to staviti na dnevni red.”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 06:16