NOVA VEZA

Der Spiegel: Hypo je prodan Bavarcima zahvaljujući Sanaderu

Guverner HNB-a Željko Rohatinski nije pristao na politički uvjetovanu transakciju, već je iznio stroge uvjete pod kojima bi bavarska banka mogla ponovno ući u Hrvatsku, nakon što se povukla u jeku afere Riječka banka i ostavila hrvatske štediše na cjedilu
munchen 220207 novostiHrv premijer Ivo SANADER i bavarski premijer Edmund STOIBER otvorili medjunarodni turisticki sajam kojem je ove godine zemlja partner Hrvatska.Sanader i Stoiber sjede u -mobile home-kombi vozilu za kampiranjefoto:Nikola VILIC
 Nikola Vilić/CROPIX

ZAGREB - Iako bivši bavarski premijer Edmund Stoiber uporno poriče ikakvu ulogu u prodaji Hypo Group Alpe Adria banke Bayerische Landesbanku (BLB), istraživači njemačkog uglednog tjednika Der Spiegel u novom broju podastiru čitateljima dokaze o pritiscima na Hrvatsku narodnu banku kojima je Stoiber 2007. “oteo” Sanaderu tada izuzetno profitabilni “južni front” Hypo banke.

Bliske međusobne veze, čak prijateljstvo koje su oba premijera voljela javno isticati sada novinarima služe kao doprinos u zatvaranju indicija o njihovu dogovoru o prodaji hrvatsko-austrijske banke njemačkoj pokrajinskoj banci.

Prema Der Spiegelu, Stoiber se u kolovozu 2007. odazvao pozivu Ive Sanadera, a gostovanje u Hrvatskoj iskoristio je za lobiranje na najvišoj političkoj razini. Cilj je bio prodaja Hypo banke bavarskom BLB-u. Prepreka ostvarenju tog cilja bila je Hrvatska narodna banka.

Guverner HNB-a Željko Rohatinski nije pristao na politički uvjetovanu transakciju, već je iznio stroge uvjete pod kojima bi bavarska banka mogla ponovno ući u Hrvatsku, nakon što se povukla u jeku afere Riječka banka i ostavila hrvatske štediše na cjedilu i u dubiozi teškoj više od 100 milijuna eura.

Nakon toga Rohatinski tražio stroži due dilligence postupak, kao i veći iznos temeljnog kapitala kao osigurača u budućem poslovanju BLB-a.

U svojem otporu HNB se pozivala na odredbu kupoprodajnog ugovora, prema kojoj pristanak za prodaju trebaju dati sve narodne banke zemalja u kojima djeluje Hypo Alpe Adria banka. Ipak, HNB je ubrzo odobrila prodaju, ali tek nakon što je BLB isupunio sva četiri uvjeta koja im je postavio guverner HNB-a Željko Rohatinski. U Der Spiegelu Stoiber se pravda da je "samo iskoristio svoje veze u Hrvatskoj", ali da to ne znači da je i utjecao na pristanak HNB-a jer je sporazum HNB-a i BLB-a navodno već bio postignut.

Međutim, postoje zapisi i snimci iz 2007. u kojima Stoiber javno govori kako se "snažno borio za pristanak HNB-a". To pak pobija izjave koje je dao Spiegelu u kojima tvrdi da je dogovor već ranije bio sklopljen.

Iz službenog priopćenja bavarskog državnog ureda od 19. kolovoza 2007., u svezi s posjetom Edmunda Stoibera Hrvatskoj, može se iščitati da sporazum u tom trenutku još nije bio sklopljen.

U priopćenju stoji da je jedna od tema razgovora između dvojice premijera bila upravo prodaja Hypo Alpe Adria banke BLB-u.

- Pristanak HNB-a važan je za nastavak odličnih bavarsko-hrvatskih odnosa - citira se Edmund Stoiber u priopćenju.

Istog dana Hina je također prenijela službeno priopćenje hrvatske Vlade. U tom članku pregovori oko Hypo Alpe Adria Banke uopće se ne spominju nego se govori o tomu kako su dva državnika u Splitu, u Vili Dalmacija, razgovarali o “tradicionalno dobrim odnosima Hrvatske i Bavarske“ te o "podršci Hrvatskoj na putu u Europsku uniju“.

Bilanca poslovanja Bayerische Landebank od 2007. značajno promijenila i ta je banka sada u katastrofalnom stanju, zajedno s novom članicom grupe - Hypo Alpe Adria Bankom. U Njemačkoj se javno propituju potezi koji su srušili banke na koljena, stoga je razumljivo Stoiberovo nastojanje izbjegavanja upletenosti u slučaj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 13:35