AFERA SVIH AFERA

Der Standard: Zbog Sanadera je Hypo financirao kampanje HDZ-a

Već godinama kruži sumnja da je Sanader osobno uzeo novac, piše bečki dnevni list, ukazujući da je u Zagrebu sve izvjesnije da će protiv bivšeg premijera biti podignuta optužnica
 Boris Kovačev/CROPIX

BEČ - Donedavni, još moćni, premijer Hrvatske Ivo Sanader je u žiži afere, pošto je, u raznim funkcijama, preko 15 godina bio idejni, a ponekad i operativni, predstavnik austrijske Hypo Alpe Adria banke, kojoj se prebacuju poslovi sa ilegalnim trgovcima oružjem, lopovluci sa nekretnimama i pranje novca, ističe bečki dnevnik Der Standard, a prenosi portal SEEbiz.

Već godinama kruži sumnja da je i Sanader osobno uzeo novac, dodaje list, podsjećajući da je takvu izjavu dala bivša tajnica jednog tajkuna koji je godinama za Hypo obavljao diskretne poslove. Sanader, kako prenosi dnevnik, šuti na sve optužbe i samo je na jednu elektronsku poruku odgovorio da je "na laži sve potrebno odgovorio”.

"Odnos banke i ovog političara datira još iz kasnih osamdesetih. Godine 1988. se tada 35-godišnji trgovac, nakon što je otpušen iz firme u Splitu, vratio u Innsbruck gdje je studirao.

Sanader je 1990. sa svojim zemljacima u Tirolu osnovao Hrvatsku demokratsku zajednicu, stranku kasnijeg predsjednika Franje Tuđmana. Još iz Hrvatske je Sanader u Innsbrucku osnovao firmu, zajedno sa Michaelom Passerom, jednim "slobodarskim” desničarom, kasniji mužem zamjenice Jorga Haidera, Suzane Ris Paser”, podsjetio je Standard.

"Direktor Hypo Tirol je upoznao Sanadera sa Wolfgangom Kultererom, novim šefom Hypo Koruška. On je tražio kontakte prema Hrvatskoj, koja je bila u povojima. Još kada je Sanader bio šef vlade ova dvojica su se sretala.

U međuvremenu se ranije zalaganje za stranku počelo isplatiti Sanaderu. Brzo je postao ministar znanosti, ušao u ministarstvo vanjskih poslova i bio šef Ureda predsjednika”, navodi list.

"Sanaderu je zajedno sa Kultererom tada pošlo za rukom da posreduje u prvom kreditu. On je to prodao kao pionirsko djelo. Hypo je bila jedina banka koja je tada Hrvatskoj dala kredit. Za posredovanje je Sanader, navodno, dobio proviziju u visini od 400.000 eura”, naveo je Standard.

List je dodao da je Hypo svoju hrvatsku filmu osnovala tek 1997. Prethodno je njen partner u Hrvatskoj bila "Glumina banka”, koju je kontrolirao Tuđmanov savjetnik Ivić Pašalić, koji i dan-danas ima poslovne odnose s austrijskom bankom.

Hypo je financirala i brojne predizborne kampanje HDZ-a, dodaje list, ukazujući da je u Zagrebu sve izvjesnije da će protiv Sanadera biti podignuta optužnica, javlja SEEbiz.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 17:29