OPASNO VRIJEME

DHMZ izdao nova upozorenja: Crveni meteoalarm na snazi za tri regije, sutra upozorenje na iznimnu hladnoću

Žuto upozorenje na hladnoću za sutra je izdano u regijama Osijek, Zagreb, Karlovac i Rijeka, gdje će jutra biti iznimno hladna

Ilustrativna fotografija

 Damjan Tadic/Cropix

U unutrašnjosti pretežno oblačno, ponegdje slab snijeg. Na krajnjem sjeveru i istoku potkraj dana djelomično razvedravanje. Na Jadranu pretežno sunčano, mjestimice na sjevernom dijelu umjerena naoblaka, a može biti snijega nošenog burom. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni i sjeverni, ponegdje s jakim udarima. Na Jadranu umjerena do jaka bura, mjestimice uz olujne, podno Velebita i orkanske udare. Najviša dnevna temperatura između -5 i 0, na Jadranu od 6 do 11, ponegdje na sjevernom dijelu te u unutrašnjosti Istre i Dalmacije od 1 do 6 °C, vremenska je prognoza za danas Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Zbog jakog vjetra je DHMZ za danas izdao crveno upozorenje za riječku regiju, područje Velebitskog kanala te za Kvarner i Kvarnerić. Podno Velebita se očekuju olujni i orkanski udari bure. Narančasto je upozorenje na snazi za zapadnu obalu Istre, sjevernu i srednju Dalmaciju. Za kninsku, splitsku i dubrovačku regiju te za južnu Dalmaciju danas je na snazi žuto upozorenje zbog lokalno olujnih udara bure.

image

DHMZ, meteoalarm za 9.1.2024.

Dhmz/

Sutra će biti većinom sunčano i hladno, javlja DHMZ. Uz više oblaka u Gorskom kotaru povremeno može pasti malo snijega, a krajem dana na južnim otocima vrlo malo kiše. Vjetar uglavnom slab do umjeren sjeveroistočni, na Jadranu umjerena i jaka bura, osobito prijepodne na sjevernom dijelu s olujnim udarima. Minimalna temperatura Od -8 do -4, na Jadranu uglavnom između 0 i 5 °C, na južnim otocima i malo viša. Najviša dnevna uglavom između -3 i 2, u unutrašnjosti Dalmacije od 3 do 6, na Jadranu između 5 i 10 °C.

Za sutra je na snazi žuto upozorenje na vjetar u regiji Rijeka: uglavnom podno Velebita očekuju se lokalno olujni udari bure, javlja DHMZ.

Žuto upozorenje na hladnoću za sutra je izdano u regijama Osijek, Zagreb, Karlovac i Rijeka, gdje će jutra biti iznimno hladna.

- Budite na oprezu zbog niskih temperatura koje se očekuju. Mogući su neki zdravstveni rizici kod osjetljive populacije, ponajprije kod starijih, male djece i beskućnika, javlja DHMZ.

HAK: Kolnici mokri i skliski, mjestimice snijeg

Zbog olujnog vjetra za sav promet zatvorene su:

autocesta A1 Zagreb-Ploče-Karamatići između čvorova Sveti Rok i Posedarje (obilazak za osobna vozila je državnim cestama čvor Posedarje - Maslenica - Zaton Obrovački - Gračac - čvor Sveti Rok, a za ostala vozila čvor Benkovac - Kistanje - Knin - Gračac - čvor Sveti Rok);

Jadranska magistrala (DC8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene.

Samo za osobna vozila otvoreni su:

autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Delnice i Kikovica (obilazak za ostale skupine vozila je starom cestom DC3 kroz Gorski kotar);

Jadranska magistrala (DC8) između Senja i Karlobaga;

državna cesta DC27 Gračac-Obrovac-Karin;

državna cesta DC54 Maslenica-Zaton Obrovački;

Paški most.

Na autocesti A7 između čvorova Rijeka istok i Šmrika zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s priključnim vozilom i motocikle (I. skupinu vozila).

Na Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Senja, državnoj cesti DC99 između čvora i mjesta Križišće i lokalnoj cesti LC58107 Kraljevica-čvor Križišće zabrana je prometa za autobuse na kat, motocikle, vozila s kamp prikolicama, dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila).

Zbog zimskih uvjeta zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicamama za ostala vozila obvezna je zimska oprema na cestama u Lici:

DC23 Jezerane-Mala Kapela

DC25 Lički Osik (D25) - Gospić - Karlobag (D8)

DC42 Poljanak;

DC218 Užljebić-Donji Lapac-Bjelopolje;

DC429 Selište Drežničko-Prijeboj;

ŽC5203 Dobroselo-Brotnja-Srb-Otrić:

ŽC5217 Donji Lapac-Mazin-Bruvno;

na svim županijskim i lokalnim cestama na području Donjeg Lapca i Korenice.

Kolnici su mokri i skliski u većem dijelu zemlje. Snijeg pada mjestimice u Slavoniji. Zbog niskih temperatura moguća je poledica, posebice na mostovima i nadvožnjacima. Pozivamo vozače da brzinu i način vožnje prilagode uvjetima na cestama, održavaju sigurnosni razmak između vozila i ne kreću na put bez zimske opreme, izvijestio je HAK na svojim web stranicama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 11:00