SUKOB INTERESA

Dijana Čuljak otvorila tvrtku, a njezina sestra još radi za HRT: Kao odvjetnica za ovrhe - i to bez javnog natječaja

 Cropix

Sestra Dijane Čuljak , bivše HTV-ove urednice i voditeljice, odvjetnica Maja Cenić, i dalje radi za nacionalnu televizijsku kuću.

D. Čuljak povukla se, naime, s HRT-a kad je otkriveno da je bila u sukobu interesa kao suvlasnica Core Medije, zbog čijeg je poslovanja njezin bivši suprug Vladimir Šelebaj Sellier pod istragom, no sestra M. Cenić ostala je u poslovnom odnosu s javnom televizijom. Njezin odvjetnički ured jedno je od pet društava koja je Uprava HRT-a izabrala da za njih vode postupke ovrhe - i to bez javnog natječaja.

- To je poslovna odluka Uprave HRT-a - odgovorili su s Prisavlja.

Gotovo milijun ovrha

Da nije riječ o zanemarivu poslu, potvrđuje podatak da je HRT od 2003. pokrenuo ukupno 900.000 ovrha. Samo posljednje dvije godine, tvrde na HRT-u, poslano je 120.000 ovrha. Odvjetnica Maja Cenić potvrdila je da surađuje s HRT-om. Rekla je kako su je isprva angažirali na zemljišno-knjižnom predmetu koji je još u postupku, a da je poslije počela raditi i ovrhe.

- Mislim da su te predmete raspodijelili odvjetnicima s kojima su već surađivali. Počela sam to raditi 2010. Ne znam koliko je točno postupaka bilo, ali nagađam da je riječ o više stotina predmeta - izjavila je M. Cenić. Tvrdi da njezina sestra nije imala nikave veze s tim poslom.

Ništa nisu fakturirali

- Sukob interesa? Što bih sad trebala, iseliti se iz države? - pita se odvjetnica Maja Cenić i kaže da je nitko ne bi angažirao da ne zna svoj posao.

- Specijalizirani smo za zemljišno-knjižne postupke, taj predmet nisu godinama uspjela riješiti ni renomirana odvjetnička društva koja je angažirao HRT. Za taj predmet HRT-u još ništa nismo fakturirali jer je predmet u postupku - rekla je M. Cenić.

HRT je, kako tvrdi glasnogovornica Dorotea Lazanin, odvjetnička društva koja su angažirali za ovrhe izabrao na temelju “procjene o sposobnosti, kapacitiranosti ureda, informatičkih kapaciteta, ljudstva te sposobnosti da se naplaćuju tek nakon okončanja postupka”.

24 odvjetnička društva

Inače, u HRT-ovu odjelu Pravnih poslova radi ukupno četvero pravnika, troje s položenim pravosudnim ispitom i jedan bez njega. Jedan je angažiran i na poslovima oko Nadzornog odbora, a jedna na poslovima oko Programskog vijeća.Na HRT-ovim postupcima ovrha trenutno rade odvjetnička društva Hanžeković, Radaković & Partneri, Leko i Partneri, Madirazza & Partneri, Owens i Houšra te ured Cenić.

No, na listi odvjetničkih društava koja posluju s HRT-om, kaže glasnogovornica D. Lazanin, 24 su odvjetnička društva, među kojima su navedena izabrana za postupke ovrhe.

Dijana Čuljak pokrenula tvrtku OK TV

Otkako je otišla s HRT-a, Dijana Čuljak Šelebaj povukla se i iz javnoga života. Nije poznato čime se bavi, ali u prosincu 2011. registrirala je tvrtku OK TV. Tvrtka je prijavljena na adresi njezina stana u Baruna Trenka 5, a Dijana Čuljak vodi se kao jedina osnivačica i direktorica. Tvrtka je registrirana za obavljanje cijelog niza djelatnosti, kao što je dobivanje angažmana u sportu i kulturi, promidžba, savjetovanje, kupnja i prodaja robe, trgovačko posredovanje, web dizajn...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. lipanj 2024 10:41