NOVI KODEKS

DIO DOMOLJUBNE KOALICIJE NE ŽELI S HNS-om Ćorić: 'Od Karamarka ću tražiti da se u sporazum unese s kim se ne koalira'

 Robert Fajt/EPH

Zorana Milanovića, nakon pobjede nad Zlatkom Komadinom i ostanka na čelu SDP-a, čeka novi izazov. Morat će riješiti svoje odnose s koalicijskim partnerima, i to u prvom redu s HNS-om čiji će predsjednik uskoro biti Ivan Vrdoljak.

Naime, u zadnje vrijeme često se spekulira kako bi se HNS, ako se ne postigne dogovor oko lokalnih izbora, mogao okrenuti i suradnji s HDZ-om.

- I predsjednica Vesna Pusić i Ivan Vrdoljak su više puta demantirali takvu mogućnost, ali stalno se spekulira s tim informacijama - rekao nam je jučer HNS-ov Goran Beus Richembergh koji dodaje da su Milanoviću odmah uputili čestitke na pobjedi.

Brojna iskušenja

- Voljeli bismo da ova energija koju je Milanović pokazao ne splasne, nego da je iskoristi za daljnje zajedništvo. SDP je stranka koja ima visok koalicijski kapacitet i nikome ne može biti svejedno što se ondje odvija - rekao je Beus Richembergh. Ističe kako HNS ima dugotrajno iskustvo suradnje sa SDP-om.

- Ta suradnja prolazila je kroz brojna iskušenja, no priželjkujemo nastavak suradnje, osobito u svjetlu nadolazećih lokalnih izbora, kao i stalne otvorene opcije izvanrednih parlamentarnih izbora. Nakon što završe izbori u HNS-u i SDP-u, predsjednici stranaka počet će dogovore oko suradnje na lokalnim izborima. To konkretno znači da SDP podrži HNS-ova kandidata u onim sredinama gdje je naš kandidat jači i obrnuto. Mi ćemo podržati SDP-ova kandidata tamo gdje on stoji bolje od našeg. Treba istaknuti vidljive ljude, jer pobjednik je onaj koga prihvati većina birača. Vrijeme je da se više ne govori o kvotama, nego o maksimiziranju rezultata - rekao je Beus Richembergh.

Kosor za odgovornost

Ako je suditi prema stavu HNS-a, želi li suradnju, SDP bi trebao podržati HNS-ovu Anku Mrak Taritaš u kandidaturi za gradonačelnicu Zagreba, ali i niz drugih kandidata. S druge strane, neki HDZ-ovi partneri nisu zadovoljni mogućom suradnjom s HNS-om. Jedan od njih je Pero Ćorić iz HSP-a Ante Starčević.

- Tražit ćemo od šefa HDZ-a Tomislava Karamarka da promijenimo naš sporazum o suradnji i da se u njega unese s kim se ne može koalirati. To su u prvom redu SDP, HNS, SDSS - kaže Ćorić. U Domoljubnoj koaliciji ne vjeruju u priču o preslagivanju u Saboru, o čemu se u zadnje vrijeme često moglo čuti iz redova HDZ-a, posebno tijekom prijepora s Mostom, kada se isticalo da bi nekim članovima HNS-a mogli zamijeniti neke mostovce ako dođe do većeg sukoba s Mostom. Ćorić ističe kako su u tom slučaju izvjesniji novi izbori.

I čelnik HSLS-a Darinko Kosor ističe kako je priča o preslagivanju u Saboru nerealna.

- Postoji odgovornost prema biračima. Oni koji govore o kupovini ljudi i sličnoj trgovini samo su politički demagozi - rekao nam je Kosor za kojeg je Milanovićeva pobjeda očekivana. Slično smatra i Pero Ćorić, ali i novi šef HSS-a Krešo Beljak. - Čestitam Milanoviću, ispada da je samo HSS napravio promjene - rekao je Beljak.

Ćorić ne vjeruje ni Beljaku

Pero Ćorić iz HSP-a AS izrazio je nezadovoljstvo i nekim izjavama novog šefa HSS-a Kreše Beljaka.

- Beljak je nedavno izjavio kako neće rušiti premijera Tihomira Oreškovića. Ali Beljak nema nikakvu ulogu u Saboru. O čemu priča? Vjerovat ću Beljaku tek kad kaže javno da neće koalirati sa SDP-om - rekao je Ćorić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 06:59