MEĐUNARODNA PRIJEVARA

DIREKTORU USPJEŠNE TVRTKE UZELI MILIJUNE Policija otkrila je riječ o napadu hakera, a Hrvata koji je bio 'mozak' operacije pronašli na - Krku

 
 Marijo Bašić / CROPIX

Krak međunarodne prevare, u kojoj je pokradena tvrtka za proizvodnju toaletnoga papira na drugoj strani svijeta, otkriveni su u Zagrebu i Rijeci, a zahvaljujući brzoj reakciji policije, jedan od počinitelja je uhićen na Krku te je dio novca nađen.

Ušao u mailbox

Žrtva međunarodne bande hakera bila je tvornica za proizvodnju toaletnoga papira u Johannesburgu u Južnoafričkoj Republici, odnosno njezin direktor i vlasnik Ismael Rafael Nikfard kojemu su hakirani mailovi, da bi ga zatim prevaranti uvjerili da su oni zapravo poznata talijanska tvornica strojeva za proizvodnju strojeva za papir te ga naveli da im novac za strojeve uplati na račun Addiko banke u Hrvatskoj.

U cijeloj hakerskoj operaciji koja se odvijala početkom srpnja ove godine prevaranti su uzeli 1,8 milijuna kuna, odnosno 248.000 eura, a dio novca, oko 39.000 eura, pronađen je kod 27-godišnjeg Stephanija Vranešića iz Siska. Nikfard, inače vlasnik tvornice Snow Soft, poznatoga brenda toaletnoga papira iz Južne Afrike, naručivao je od talijanske tvrtke Omet strojeve za proizvodnju toaletnoga papira. Netko je za taj poslovni odnos doznao te je uspio ući u Nikfardov mail box, vidjevši da se veliki dio narudžbi strojeva te plaćanja odvija upravo mailovima.

Nakon što je Nikfard s Talijanima dogovorio posao, dobio je mail s adrese Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., a što je, kako će se kasnije utvrditi, bila umjetno proizvedena adresa nalik na autentičnu e-mail adresu talijanskoga proizvođača strojeva.

Otvorio račun

U mailu poslanome Nikfardu s te adrese obaviješten je kako za posao koji se trebali realizirati, novac, točnije 248.000 eura, treba uplatiti na novi račun čiji su mu dali broj. Ispostavit će se da je to račun tek nedavno otvoren u Addiko banci u Hrvatskoj. Naime, još mjesec dana prije slanja maila Nikfardu, u Hrvatskoj je sve bilo pripremljeno.

Vranešić je u Addiku otvorio račun, a početkom svibnja u poslovnici na Slavonskoj aveniji u Zagrebu podignuo je i token. Nakon što je, početkom srpnja dobio mail s krivotvorenim zaglavljem talijanskoga Ometa, Nikfard je, ništa ne sumnjajući, 'pustio' novac na račun koji je dobio mailom. Čim je novac stigao na Vranešićev račun, on ga je preusmjerio na tri druga računa i počeo podizati velike iznose. Policija je uhitila Vranešića na Krku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 22:17