SKANDALOZAN SLUČAJ

'DIŠA, IMAMO PROBLEM' Direktor u HEP Toplinarstvu optužuje svog šefa, ali i direktora cijelog HEP-a za ilegalno uhljebljivanje, za dokaz nudi i snimke

 CROPIX

NOVO 12:45 Glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan izjavio je u petak kako Uskok već postupa po pitanju navodnog namještanja natječaja u HEP-u o čemu danas izvješćuju mediji.

Više pročitajte OVDJE.

"Ako mislite ovo danas što je objavljeno, Uskok već postupa po tome, od jutros kada smo vidjeli sve što piše. Nismo znali, nemamo mi uši pa da možemo biti na cesti i vidjeti što se dešava. Čim nešto saznamo na taj način se reagira", rekao je Cvitan novinarima u Saboru.

Reakcija Ministarstva zaštite okoliša i energetike

Oko slučaja zapošljavanja u HEP-u oglasilo se i nadležno ministarstvo. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

'Ministarstvo je informirano o slučaju te je odmah naloženo provođenje mjera usmjerenih na rasvjetljavanje svih činjenica, a u cilju poduzimanja konkretnih mjera sankcioniranja odgovornih.

Zaprimljena saznanja iz kojih proizlazi opravdana sumnja da su jedna ili više osoba posegnule za nezakonitim i nedopustivim metodama uplićući se izravno u provedbu javnih natječaja, konkretno za radno mjesto električara u Pogonu posebne toplane, proslijedili smo i nadležnom državnom odvjetništvu na daljnje postupanje. Naš je stav jasan – nulta stopa tolerancije na korupciju i klijentelizam. Očekujemo da nadležne institucije utvrde sve relevantne činjenice i sankcioniraju odgovorne, ukoliko se utvrdi njihova odgovornost, i to u najkraćem roku', piše u dopisu Ministarstva zaštite okoliša i energetike.

-------------------------------------------

12:01 - Želimo naglasiti kako Uprava HEP-a, pa tako ni predsjednik Uprave nisu imali saznanja o provedbi selekcijskog postupka sve do napisa u medijima. Taj postupak je provela tvrtka-kćer HEP Toplinarstvo, te se ograđujemo od postupaka direktora HEP-Toplinarstva Ivice Martineka, koji je s današnjim danom podnio ostavku na mjesto direktora HEP-Toplinarstva, a koja je prihvaćena - navodi se u priopćenju iz Hrvatske elektroprivrede kao reakcija na objavu snimke na kojoj izvršni direktor HEP Toplinarstva Ivica Martinek svojem podređenom naređuje da mora zaposliti rođaka predsjednika uprave HEP-a, Perice Jukića, ili će ga smijeniti.


Uprava HEP-a, najavila je, pokretanje interne provjeru postupka odabira kandidata.


- Naglašavamo da su HEP i Uprava HEP-a posebno osjetljivi na pitanje statusa branitelja i da u pitanjima radnog prava i svim drugim aspektima u potpunosti poštuje zakone RH te da, između ostalog, ima primjeren odnos s HEP-ovom Udrugom hrvatskih branitelja - navode u priopćenju.


Iz HEP-a su odgovorili da je Povjerenstvo o odabiru kandidata u postupku natječaja za radno mjesto električara u Pogonu posebne toplane u Sisku, na sjednici 8. prosinca 2016. godine odabralo je kandidata u statusu hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata.

Nadalje navode da se 'zapisnik Povjerenstva o odabiru kandidata temelji na rezultatima selekcijskog postupka, obavljenog razgovora, provjere znanja i dosadašnjeg radnog iskustva te istaknutog statusa hrvatskog branitelja, a u skladu sa Zakonom o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji'.

Također tvrde da se svi postupci zapošljavanja novih radnika u Hrvatskoj elektroprivredi 'provode sukladno zakonskim propisima i internim aktima. Kao i u svim dosadašnjim postupcima zapošljavanja, kandidat treba biti odabran na prijedlog povjerenstva potpuno neovisno, zadovoljavajući sve tražene uvjete i uvažavajući sve zakonske propise'.

-------------------------------------

11:21 Nakon što je slučaj pokušaja uhljebljavanja procurio u medije, i nakon što je objavljena audio snimka , direktor HEP Toplinarstva Ivica Martinek podnio je ostavku. Povjerenstvo je na sporno radno mjesto izabralo branitelja.

-------------------------------------

Direktor pogona posebne toplane u HEP-u Mario Marjanović teško je u dopisu medijima optužio svog nadređenog, direktora HEP Toplinarstva Ivicu Martineka, a posredno i predsjednika Uprave HEP-a Pericu Jukića za, kako navodi, namjerno izigravanje Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji.

Kako Marjanović u dopisu pojašnjava, HEP Toplinarstvo je 10. listopada raspisalo natječaj za radno mjesto električara u Pogonu posebne toplane, s mjestom rada u Sisku, a on je kao direktor spomenutog pogona imenovan u komisiju za odabir kandidata.

Martinek mu je, tvrdi Marjanović, i prije nego su zamolbe stigle do njega, dao do znanja da na to radno mjesto mora biti primljen G.M., za kojeg navodi da je rođak predsjednika Uprave HEP-a Perice Jukića. No, Marjanović je među zamolbama, kaže, uočio i onu hrvatskog branitelja V.C., koji prema njemu udovoljava svim uvjetima natječaja, a po zakonu ima prednost pri zapošljavanju u odnosu na ostale kandidate.

- U skladu s uočenim, otišao sam direktora Martineka informirati o činjeničnom stanju, nadajući se da se neće protiviti postupanju u skladu sa zakonom. Međutim, doživljavam krajnje neugodnu situaciju u kojoj on meni objašnjava kako će on dostaviti pitanja koje postavljamo kandidatima na razgovorima, zajedno s očekivanim odgovorima, kandidatu [G.M.], te kako će na osnovu te prednosti, on na razgovoru pokazati bolje znanje i to će biti razlog da primimo njega, a ne kandidata [V.C.], kojeg bismo po zakonu morali zaposliti. Obzirom da sam se takvog ili sličnog prijedloga rješenja bojao, a kako bih izbjegao da je jedini argument moja riječ protiv njegove, čitav razgovor sam snimio i tu snimku posjedujem, stoji u Marjanovićevu dopisu medijima, nakon kojega je poslao i dva audiozapisa.

- Nakon što smo 2. prosinca obavili razgovore s kandidatima, u srijedu, 7. prosinca, ponovno odlazim direktoru Martineku kako bih ga upozorio da je to što traži kršenje zakona. Međutim, on mi bahato odgovara kako G.M. mora biti primljen pod svaku cijenu i kako „nema veze što bi time kršili zakon“. Na moje pitanje koje će biti posljedice ukoliko odbijem potpisati takav zapisnik, on odgovara kako će tada biti postavljen novi direktor, što je direktna prijetnja upućena meni, kako ću biti smijenjen ukoliko postupim suprotno njegovoj odluci. Također mi je rekao kako „neka napišemo mi što hoćemo, on drugačije rješenje neće prihvatiti, te će naći načina da svoju zamisao provede“, navodi Marjanović.

- Iz svega ovoga je vidljivo kako se ovdje ne radi samo o kršenju Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, već je i riječ o ozbiljnoj zloupotrebi položaja vršenjem prisile na svoje podređene u provođenju protuzakonite radnje i prijetnjom smjenom s mjesta direktora Pogona posebne toplane, optužuje Marjanović i nudi dva spomenuta audiozapisa kao dokaze.

Kaže da je svjestan da se izlaže opasnosti šikaniranja i da bi mu egzistencija mogla biti ugrožena te da bi se on i supruga, za koju navodi da je u visokom stupnju trudnoće, mogli naći na cesti.

- No, jednostavno ne mogu zatvarati oči pred sustavnim kršenjem zakona, odnosno izvrgavanja zakona ruglu i podređivanja javnog poduzeća obiteljskim interesima. O kolikoj bahatosti se radi, najbolje govori činjenica kako je početkom ove godine već bio raspisan natječaj za radno mjesto električara, na kojem se trebalo zaposliti gospodina G.M., no dotični se zaboravio na vrijeme prijaviti, piše dalje Marjanović.

Navodi i kako nedavni posjet Perice Jukića sisačkom HEP Toplinarstvu 2. prosinca, na dan kada su se održavali razgovori s kandidatima, smatra 'vrlo suptilnim oblikom pritiska na komisiju'.

V.C., nezaposleni hrvatski branitelj Siska iz priče o zapošljavanju u HEP Toplinarstvu preko veze, a koji je zadovoljavao sve uvjete iz natječaja imao je pored toga prednost pri zapošljavanju prema članku 35. Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, ali nije mogao proći na natječaju jer je direktor imao svog kandidata je Vedran Ciglar iz Siska.

- Da, ja sam taj iz priče, ali za sada nemam komentara, na putu sam. To je sve što vam mogu reći, rekao nam je Ciglar u kratkom telefonskom razgovoru.

Transkripti Marjanovićevih audiozapisa

U nastavku donosimo transkript dvaju audiozapisa koje je Mario Marjanović dostavio medijima.

Transkript prvog audiozapisa:

Marjanović: Diša, imamo problem.

Martinek: Koji?

Marjanović: Bila mi je Mirjana pa mi je za ovaj Sisak...

Martinek: Da?

Marjanović: Rekli ste onaj [G.M.]. Imamo nekog nezaposlenog hrvatskog branitelja koji je priložio sve. Kako to riješiti?

Martinek: Znaš kaj ću ti reći, ovako. Napisat ćeš lijepo fino pitanja, šta misliš tog čovjeka pitati, znači iz struke, onda bumo gospodnu [G.M.] dali i pitanja i odgovore, a ovomu ne bumo dali. I onda sve koje pozoveš na razgovor imaš onu tabelu i znači pitanje prvo da-ne, da-ne, da-ne... Na kraju zbrojiš. To ne piše ako on ima sve uvjete da mora biti primljen.

Marjanović: Da.

Martinek: Znači, ako ima sve uvjete i isti je ko i svi ostali, može. Zato se treba potruditi da [G.M.] bude najbolji, makar ne znam kako će to ispasti... (smijeh)

...

Martinek razgovara telefonom

...

Martinek: Tako, to je jedino rješenje za osvježenje.

-----------------------------------

Transkript drugog audiozapisa:

Marjanović: Direktore, vezano za onaj natječaj za električara, jel još uvijek ste kraj tog stava da mora biti imenovan taj [G.M.]?

Martinek: Da.

Marjanović: U čem je poanta s njim?

Martinek: To ti je nećak od predsjednika Uprave, to ti je poanta.

Marjanović: Znam, ali da li znate da tamo imamo nezaposlenog hrvatskog branitelja?

Martinek: Nema veze, treba napisati obrazloženje, zato sam ti rekao da napravite testiranje i tako dalje, i zapisnik o testiranju, pitanja, odgovore i kurce-palce...

Marjanović: Sve je to pet, ali ja kažem da i dalje mislim da kršimo zakon.

Martinek: Nema veze, to nije prvi put, osim toga mi smo izabrali dosta hrvatskih branitelja, mislim ne može nama netko reći da mi odbijamo hrvatske branitelje.

Marjanović: Dobro, nego u zakonu o hrvatskim braniteljima jasno piše da...

Martinek: Tamo piše da ima prednost ako ima iste kvalifikacije. Zato sam ti rekao da napišeš ona pitanja i odgovore, napišite tabelu...

Marjanović: Znam, ali to je farsa.

Martinek: Nema veze!

Marjanović: To je farsa...

Martinek: A joj, moj bože, pa farsa je svuda.

Marjanović: Kršimo vrlo osjetljiv zakon.

Martinek: Ne kršimo zakon.

Marjanović: Kršimo, kršimo. Direktore, jasno u zakonu piše članak 35...

Martinek: Pa ima prednost.

Marjanović: Prednost...

Martinek: Da, ima prednost, ali ako ima isti broj bodova, ima istu boju očiju kao i svi drugi.

Marjanović: Ne znam što bih vam rekao.

Martinek: Ja velim da tog moramo primiti.

Marjanović: A mislim, koje su posljedice da njega ne primimo?

Martinek: Posljedice su npr. da bi onda imali možda drugog direktora za posljedicu. Ja sam dobil naredbu od nekoga za to. Nit ja s tim dečecom imam kaj, niti me boli briga. Ali ako me netko zamolio i ako smo raspisali natječaj, baš za sisak, jel', ja sam ti rekel već na početku.

Marjanović: Joooj...

Martinek: Možete vi napisati, napišite kaj hoćete, napišite izdvojeno mišljenje, eto što ćete, pa ću ja pokazati predsjedniku mišljenje, pa nek veli jebiga, taj tvoj ne zadovoljava

Marjanović: Uf, uf, uf, meni je to...

Martinek: Jeste vi razgovarali sa ovom Mirjanom

Marjanović: Nije Mirjana bila na razgovoru, bila je Marija S.

Martinek: Boli me kurac.

Marjanović: Ali kažem, to je...

Martinek: Jer gledaj, ono što Marija smisli, to joj dragi bog s kamenom nemre pojest.

Marjanović: Dobro, ali ovdje je baš to izričito u zakonu, kršiti zakon zato što je to nečiji...

Martinek: Po čemu mi kršimo zakon?

Marjanović: Kršimo zakon jer je nezaposleni hrvatski branitelj...

Martinek: Ima prednost.

Marjanović: Pa ima prednost.

Martinek: Ali shvati sad, dođe hrvatski branitelj lud ko prangija, di to piše da ga moram primit?

Marjanović: Dobro, u ovom slučaju to nije baš tako.

Martinek: Pa što, jel hoćeš da pošaljemo sve psihijatre pa da vidimo ko je bolji?

Marjanović: Što god napravili, ja smatram da to...

Martinek: Vi napišite zapisnik da nitko nije zadovoljio, vi to možete napraviti, ali ja to neću potpisati. Poništit ću natječaj i idemo ispočetka.

Marjanović: Dobro. Ja kažem, ja to ne mogu potpisati.

Martinek: Dobro, ne moraš.

Marjanović: Bez obzira na posljedice.

Martinek: Dobro, nema brige.

Marjanović: Jer vrlo, vrlo osjetljiv zakon kršimo.

Martinek: OK, vi tamo napišite što hoćete, ja ću poništiti natječaj i to je to, idemo ispočetka.

Marjanović: Ali to opet nije rješenje.

Martinek: Je, kako nije? Ako ništa drugo, zaposlit ću ga u Osijeku, pa ću ga prebaciti u Sisak, nešto ću ja napraviti.

Marjanović: Evo, meni se ovo, kažem...

Martinek: Ja velim, ja za svoje nisam nikog moljakao, ovo imam zamolbu i to već sam ga trebao primiti za prošlu novu godinu pa je isto bila kemija s papirima i sa svakim odlukama i tako dalje pa to nije prošlo, razumiješ? Ovaj put mora proći. U principu, velim, ne mora proći, ja ću naći način da on sigurno prođe.

Marjanović: Ni pod cijenu smjene, direktore, pod cijenu otkaza ja to ne mogu potpisati.

Martinek: Pa nemoj, Mario.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 13:47