NAKON ŠTO SU GA ČAK TRI OSNOVNE ŠKOLE OTJERALE IZ SVOJIH KLUPA

Dječak iz Španskog konačno u sredini koja mu želi pomoći

Bivši učenik OŠ Ante Kovačića iz zagrebačkog naselja Špansko, 9-godišnjak zbog kojeg su roditelji ostalih učenika uoči početka školske godine prosvjedovali i tražili da se dječaka izbaci iz škole zbog problematičnog ponašanja, ovog je tjedna “izbačen” i iz nove škole koju je počeo pohađati najesen.

Nisu mu dali šansu

Točnije, učiteljsko vijeće te škole je - iako je dječak od početka rujna ondje pohađao nastavu - obavijestilo Gradski ured za obrazovanje da je većinom glasova odlučilo da se djetetu odbije upis!

OTKRIVAMO Agresivni učenik premješten u drugu školu nakon 380 apela za pomoć!

Dječak nije napravio nikakav ozbiljan incident no učiteljsko mu vijeće, kako doznajemo, nije ni pokušalo dati šansu.

- Taj dječak nikada nije bio učenik ove škole - hladno nam je odgovorio ravnatelj te zagrebačke škole, ne želeći nastaviti razgovor. Formalnopravno, ravnatelj je u pravu: odbio je uopće upisati dijete. Međutim, porazno je da je dijete mjesec dana pohađalo nastavu u njegovoj školi, a da ga je on u potpunosti negirao.

Suočen s takvim odgovorom škole, Gradski ured za obrazovanje trebao je odabrati novu školu kako bi djetetu omogućio redovno školovanje. Birali su školu koja ima ravnatelja željnog pomoći i učitelja koji se može nositi s djetetovim potrebama. I uspjeli su je naći.

- To je dijete kojem treba pomoć i mi ćemo učiniti sve, baš sve da mu pomognemo. Dječak je tek stigao k nama, no za sada sve odlično funkcionira. Želimo pokazati da svako dijete ima šansu, i to bez skandala i stigmatizacije - kaže ravnatelj dječakove nove škole, čiji je učenik postao u ponedjeljak.

Nadaren i povrijeđen

Devetogodišnjaku je to četvrta škola koju pohađa. Prvu je napustio zbog preseljenja roditelja i tada je upisan u školu u Španskom. Vrlo brzo su počeli problemi. Iako je riječ o iznimno inteligentnom dječaku koji je s lakoćom svladavao gradivo i dobivao odlične ocjene, pokazalo se da ima ozbiljne poremećaje u ponašanju. Na nastavi je odbijao poslušnost, pokazivao ekstremnu samovolju, redovito vrijeđao učiteljicu, a drugu djecu i fizički napadao.

Učitelj s karizmom

Roditelji su se počeli buniti, a na posebno sazvanom roditeljskom sastanku dječakov je otac navodno i fizički napao učiteljicu. Vodstvo škole počelo je tražiti pomoć, a roditelji su sve glasnije tražili da se dijete izbaci iz škole. Dječakovi roditelji nisu željeli surađivati, tvrdeći da ni dječak ni obitelj nemaju problema.

Obaviješteni su policija, Centar za socijalnu skrb, Gradski ured, Ministarstvo obrazovanja, Pravobraniteljstvo za djecu...

Međutim, nailazili su samo na prepreke, birokratske probleme, nerazumijevanje. Na kraju, za dječaka su uspjeli dobiti asistenta u nastavi za ovu školsku godinu te posebnu psihološku pomoć, no već je bilo prekasno. Nezadovoljstvo je eskaliralo pa su roditelji ostalih učenika odbili poslati djecu u školu početkom ove školske godine i bezuvjetno tražili dječakov premještaj u drugu. U sve su se uključili i mediji i dječak je na kraju na nastavu krenuo u treću školu, čije ga je učiteljsko vijeće pak odbilo upisati. Za sada se čini da u novoj, četvrtoj školi stvari dobro napreduju.

Sreća iz četvrte?

‘Dječak iz Španskog’ ima asistenta u nastavi, no druga djeca ne znaju da je taj čovjek tu zbog dječaka. Učitelj im je objasnio da je to student koji želi biti učitelj pa će učiti kod njih na nastavi. Svi naši sugovornici ističu da je riječ o vrlo inteligentnom dječaku, a njegovo je ponašanje posljedica teške obiteljske situacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 21:27