BIZARAN SLUČAJ

DJEDICU (85) IZ LIČKOG OSIKA POLICIJA KAZNILA S 6.000 KUNA Sjeo u unukov automobil ne sluteći u kakvu se avanturu upustio: 'Nisam kriv!'

 
 Ivan Mijić / CROPIX

Djed Josip iz Ličkog Osika uskoro će proslaviti 85. rođendan, a upravo tada bi mu na kućnu adresu trebala stići “čestitka” s Prekršajnog suda vrijedna oko 6000 kuna.

Niz nevolja

Nije to novac koji će mu popuniti skromni umirovljenički budžet, nego iznos velik gotovo kao njegove tri mirovine, kojim mora namiriti kaznu za dva prekršaja koja je počinio 20. lipnja oko 8 sati u Blagaju kod Slunja kada ga je policija uhvatila za volanom neregistriranog vozila bjelovarskih registracija i bez vozačke dozvole.

Vozačku mu je bio uzeo Prekršajni sud u Gospiću zbog ranijih grijeha s ličkih cesta pa sud po tom pitanju nije imao milosti: odrezali su mu 5000 kuna. Preostalih 1000 kuna odnosi se na upravljanje neregistriranim vozilom, a jednako toliko iznosit će mu i rate kojima će iznose plaćati sljedećih šest mjeseci. Dobio je i još jednu tromjesečnu zabranu upravljanja vozilima B kategorije.

Djed Josip na sudu je odlučio iznijeti svoju obranu rekavši sutkinji Ljiljani Skale da se ne osjeća krivim. - Nisam znao da sam imao zabranu upravljanja kad sam vozio. Auto nije moj, nego od unuka Tomislava, a nisam znao da nije bio na tehničkom pregledu. Taj auto je bio raskopan i čekali su se neki dijelovi da ga popravi, mislio sam da je napravio tehnički - branio se djedica, tvrdeći da on još ima vozačku dozvolu.

Kobnoga dana išao je u posjet jednom prijatelju, a u Blagaju mu je pukla guma. Da nevolja nikad ne dolazi sama, potvrdilo se i sada jer je nezgoda privukla policijsku ophodnju. Kada su dečki u plavom shvatili da je Josip u teškom prekršaju, na mjestu događaja su skinuli registarske oznake s vozila, a njega uhitili i sproveli u postaju na razgovor.

Prema zakonu nije mogao snositi odgovornost za to što nije osigurao i registrirao vozilo jer to može samo vlasnik, pa se izvukao od dodatnih nekoliko tisuća kuna kazne koje će morati platiti unuk.Odmjeravajući visinu kazne, sud je vagao olakotne i otegotne okolnosti. Iskazali su blagost zbog njegove dobi i zdravstvenog stanja jer zbog bolesne noge teško hoda, teško komunicira i umirovljenik je s malom mirovinom, no samo dok nisu dobili njegov dosje iz gospićke policije.

Prekršaji

U njemu piše da je višestruko prekršajno kažnjavan zbog brojnih prometnih prekršaja. Zaključeno je da će ga ipak kazniti ublaženim iznosom. Od kazne će mu odbiti 300 kuna zbog vremena od 8.20 do 13.30 sati koliko je proveo u policijskim prostorijama, odnosno na sudu od uhićenja.

Sud smatra da ga na određeno vrijeme treba udaljiti iz prometa, iako je, prema njihovu mišljenju, upitno je li on, s obzirom na dob i zdravstveno stanje, uopće sposoban upravljati motornim vozilom u prometu na cesti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 06:15