NOGOMETNA AFERA

DJEDOVIĆ SE ŽELI NAGODITI S USKOK-OM Bivši član sudačke komisije HNS-a optužen je zajedno sa sucem

 Ranko Šuvar/CROPIX

Bivši član sudačke komisije HNS-a Stjepan Djedović koji je krajem 2011. uhićen zajedno s bivšim predsjednikom sudačke komisije HNS-a Željkom Širićem zbog primanja 30.000 eura mita u tzv. aferi pošteno suđenje, s Uskokom pregovara oko nagodbe. Zbog Djedovićeva lošega zdravstvenoga stanja postupak protiv njega bio je razdvojen, pa je Širić u međuvremenu bio nepravomoćno osuđen na četiri godine zatvora zbog primanja mita, dok je optužnica protiv Djedovića stavljena na čekanje.

Budući da se Djedoviću zdravstveno stanje popravilo, ovog je tjedna na zagrebačkom Županijskom sudu trebalo početi pripremno ročište, no ono je odgođeno nakon obavijesti da su u tijeku pregovori između Djedovića i Uskoka o priznanju krivnje i nagodbi, tako da do suđenja možda uopće neće ni doći, već će mu odmah biti izrečena kazna. Širić je, pak, tijekom suđenja poricao da je primio mito.

Širić i Djedović uhićeni su krajem 2011. nakon što im je tadašnji predsjednik Uprave Hajduka, Hrvoje Maleš predao označenih 30.000 eura koje je Širić tražio za tzv. pošteno suđenje. Uskok je Širića tajno snimao više od mjesec dana, a na dan kada je Maleš došao u Zagreb Širiću predati novac, na sastanku u hotelu Antunović umjesto Širića pojavio se Djedović.

Međutim, po kontekstu snimljenoga razgovora između Djedovića i Maleša dalo se zaključiti kako je Djedović bio upoznat s operacijom. Naime, u jednom trenutku on kaže Malešu da njemu može predati ono što je donio za Širića, a kada Maleš “za svaki slučaj” naziva Širića, on mu kaže: “Neka slobodno da Djedoviću jer je u tome i Djedovićev dio”.

Uskoro je na sastanak došao i Širić pa im je Maleš predao označenih 30.000 eura umotane u novine ubacivši ih kroz zadnji prozor auta kako su mu i rekli. I Djedović i Širić su uhićen nakon preuzimanja novca. Istraga je kasnije proširena i na tajnika NK Karlovca Nevena Šprajcara, a optužnica je podignuta protiv sve trojice.

Međutim, Djedović zbog zdravstvenih problema pa se postupak protiv njega stavlja u mirovanje. Šprajcar i Širić su u ožujku nepravomoćno osuđeni. Širić je dobio četiri godine zatvora, a Šprajcar uvjetnu kaznu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 20:10