ZATEKLI JE BEZ SVIJESTI

Djevojčica (6) koju su roditelji ostavili u autu na paklenoj vrućini pala u komu, oštećen joj mozak

 Damir Glibušić / CROPIX

RIJEKA - Poljski je bračni par umalo skrivio smrt svoje šestogodišnje kćerkice koju su pri velikoj vrućini ostavili zatvorenu 45 minuta u automobilu . Djevojčica je, na žalost, doživjela toplotni udar te je završila u Dječjoj bolnici na Kantridi, u Jedinici intenzivnog liječenja i još uvijek je u vrlo teškom stanju.

Sve se dogodilo u subotu, 9. srpnja, u Omišlju na otoku Krku, gdje su 31-godišnji otac i majka iste dobi odsjedali u jednom apartmanu. U poslijepodnevnim satima, djevojčicu su na punih 45 minuta ostavili u automobilu marke Toyota Rav, i to na dan kada su temperature prelazile 30 stupnjeva, a u autima na suncu se penjale do 50-60. Po povratku do automobila svoju kćerkicu su zatekli bez svijesti, praktički na rubu smrti.

U društvu su bile tri poljske obitelji s više djece koja su izašla iz automobila i trčkarala po dvorištu, tako da nitko nije obratio pažnju da je djevojčici u automobilu pozlilo.

Pomoć djevojčici pokušali su pružiti u Domu zdravlja Krk, no zbog teškog stanja hitna ju je odmah prevezla u Dječju bolnicu Kantrida. Zaprimljena je isti dan oko 18 sati i odmah je započeto s liječenjem. Prema riječima prof. dr. Igora Prpića, predstojnika Klinike za pedijatriju, kod djevojčice je nastupilo multisistemsko zatajenje organa. Počeli su zatajivati bubrezi, jetra i mozak, a došlo je i do zgrušavanja krvi.

- Bubrege, jetru i zgrušavanje krvi uspjeli smo stabilizirati kroz tri dana, ali mozak je još uvijek loše. Radi se o jednoj vrsti kome. Stanje svijesti je poremećeno, prisutan je veliki psihomotorni nemir, djevojčica ne odgovara na pitanja. Iako je trenutno van životne opasnosti, pod velikim je upitnikom njezin dugoročan oporavak. Prognoze nisu dobre i vrlo je vjerojatno da će u budućnosti biti ovisna o tuđoj pomoći - rekao nam je doktor Prpić.

Prema njegovim riječima, iako su se do sada susretali sa sunčanicama, ovo je najteži slučaj kojeg su zaprimili u Dječjoj bolnici Kantrida.

- Ovdje se radi o klasičnom toplotnom udaru. Da se to dogodilo odrasloj osobi, a ne djetetu kod kojeg su svi organi zdravi, teško da bi uopće preživjela. Ali, i ovako će posljedice najvjerojatnije biti jako loše. Zato, kada su ovakve vrućine roditelji moraju tjerati djecu da piju puno tekućine, da nose kapu i nikako ih ne puštati na sunce od 10 do 18 sati. To je ono na što moramo stalno ukazivati - kaže doktor Prpić.

Toplotni udar u autu: za 15 minuta 60 stupnjeva

Liječnici tijekom ljeta neprestano upozoravaju na mogućnost toplotnog udara. Najugroženija su djeca, a mjesto gdje se to najbrže može dogoditi je automobil jer je u njemu temperatura znatno viša.

Mnogi ne znaju da su automobili vrlo opasni ljeti jer na vanjskoj temperaturi od 30 stupnjeva unutrašnjost vozila za 15-ak se minuta može zagrijati do čak 60 stupnjeva. Kako su djeca mala, sve ono što bi odrasli mogli osjetiti za koji sat, kod njih se događa u pola sata ili čak petnaestak minuta, što ovisi i o dobi djeteta.

Prvo se povisi tjelesna temperatura koja prelazi i 39 stupnjeva, a koža postaje vruća, crvena i suha jer dijete vrlo brzo dehidrira, odnosno izgubi vodu iz tijela. Puls se ubrzava, tlak pada, slijedi vrtoglavica, disanje je brzo i kratko, a na kraju dijete gubi svijest. Ne pruži li se pomoć na vrijeme, dijete će, na žalost, vrlo brzo umrijeti od toplotnog udara. (G. J.)

Roditeljima se može suditi kod nas, prijeti im 5 godina zatvora

Ako se roditeljima s poljskim državljanstvom koji su dijete ostavili u autu na užarenom suncu te mu ugrozili život i zdravlje bude sudilo u Hrvatskoj, prijeti im kazna do pet godina zatvora.

- Počiniteljima se u pravilu sudi tamo gdje je mjesto počinjenja kaznenog djela, bez obzira na njihovo državljanstvo. Međutim, ako postoje međunarodni ugovori, postoji i mogućnost da se počiniteljima sudi u matičnoj zemlji - objašnjava odvjetnica Ines Bojić. Ističe da se - ako im se bude sudilo u Hrvatskoj - postavlja pitanje kako će hrvatske vlasti osigurati njihovu prisutnost na suđenju te kako će se zaštititi stradalo dijete.

Protiv roditelja je podignuta kaznena prijava prema članku 213 Kaznenog zakona, koji regulira kazneno djelo zapuštanja i zlostavljanja djeteta. Za roditelje koji grubo zanemaruju svoje dijete ili ga “općeopasnim radnjama ili na drugi način izlože pogibelji” propisana je kazna od šest mjeseci do tri godine zatvora. Ako je zbog toga prouzročena teška tjelesna ozljeda djeteta ili mu je teško narušeno zdravlje, kazna se povećava i iznosi od jedne do pet godina zatvora. (K. T.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. lipanj 2024 15:30