REAKCIJA ŠEFA VLADE

'DOBIT ĆE VEĆE PLAĆE I PRIJE NEGO OČEKUJU' Premijer Milanović na Vladi o sporazumu sa sindikatima

Zagreb,010613.Trg SV. Marka, Vlada.Sindikat javnih i drzavnih sluzbi ispred zgrade Vlade nakon dugog sastanka sa Mirandom Mrsicem nakon kojeg nije postignut dogovor. Na fotografiji: Mirando Mrsic.Foto: Ranko Suvar / CROPIX
 Ranko Šuvar / CROPIX

Vlada je danas prihvatila zaključak kojim otvara put potpisivanju Sporazuma o promjeni visine plaća zaposlenih u državnim i javnim službama.

'SAD TREBA PROIZVODITI BRODOVE' Milanović nakon što je Vlada prihvatila ponudu Uljanika za kupnju 3. maja

Sporazum bi trebao biti potpisan sljedećeg tjedna, a rezultat je dogovora Vlade i sindikata , po kojem će plaće zaposlenih u državnim i javnim službama rasti kada Hrvatska ostvari gospodarski rast tri uzastopna tromjesečja, te kada proračunski manjak bude manji od tri posto BDP-a.

FOTO: 'MI NISMO PARAZITI, NEGO ONI KOJI PROIZVODE' Stotine seljaka došlo na Markovu trg, traže hitan sastanak s Milanovićem

„Ovo nije odgođeni sindikalizam, nego jasno definira da u onom trenutku kada u državi bude bolje možemo sjesti za stol i povisiti plaće zaposlenima“, poručio je ministar rada Mirando Mrsić .

Dodao je kako se nada da će sporazum potpisati svi sindikati koji su sudjelovali u pregovorima.

„U pregovorima koji su bili teški, nema pobijeđenih ni pobjednika. Ovo je zalog za socijalni dijalog u budućnosti“, zaključio je Mrsić.

„Ne znam kome da čestitam: vama, ministre, na upornom i dosljednom držanju i provođenju jednog nepopularnog zadatka, ili da će pričekamo trenutak kada ćemo se i jedni i drugi moći pohvaliti da je situacija bolja i da svima može plaća biti veća. To neće biti trenutak za slavlje, nego za zadovoljstvo“, kazao je Mrsiću premijer Zoran Milanović.

Dodao je da plaće u ovom trenutku, na žalost, ne mogu biti veće, ali da će se to dogoditi možda i prije nego što sindikati očekuju. Poručio im je i da nisu loše pregovarali.

Vlada je odlučila povećati broj zaposlenih s većom plaćom

Zbog upravljanja novcem EU-a, Vlada je danas odlučila povećati broj službenika koji će imati veći koeficijent, a time i plaću. Umjesto dosadašnjih 308 državnih službenika s takvim, višim koeficijentom, sada će ih biti 399, ili 91 više.

Kako je rekao potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić, odluka o tome donijeta je u dogovoru sa svim zainteresiranim ministarstvima. Ti će službenici biti raspoređeni u 11 tijela. ( A. M.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 21:44