NAPOKON SLOŽNI

DOGOVOR DRŽAVNOG VRHA Kupujemo vojne avione, u igri švedske, američke, izraelske i korejske letjelice

Zagreb, 070415.Vila Weiss.Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarovic i premijer Zoran Milanovic zajednicki su sazvali sjednicu Vijeca za obranu.Na fotografiji: Kolinda Grabar Kitarovic, Zoran Milanovic.Foto: Davor Pongracic / CROPIX
 Davor Pongracic / CROPIX

"Hrvatska zadržava borbeno zrakoplovstvo, a do kraja godine će se predložiti koji bi avioni bili optimalni za Ratno zrakoplovstvo”, zaključeno je na današnjoj sjednici Vijeća za obranu koja je održana u Uredu predsjednice, doznaje Jutarnji list. Interno povjerenstvo Ministarstva obrane već radi na prijedlogu tri moguće varijante koje će predložiti Vladi. Potom će biti osnovano Povjerenstvo, u kojem će biti predstavnici vojske, MORH-a, ministarstava financija, gospodarstva, oporbe, umirovljeni časnici, koje će krajem godine izaći s prijedlog koji je avion najbolji za Oružane snage i na koji će se način financirati njegova nabava, a konačna odluka bit će donesena sljedeće godine.

Dobro raspoloženje

“U konstruktivnim razgovorima naznačena je potreba održavanja uspostavljene dinamike provedbe ključnih projekata u opremanju i modernizaciji Oružanih snaga, koji su naznačeni u Dugoročnom planu razvoja Oružanih snaga”, stoji u službenom priopćenju iz Ureda predsjednice. “Atmosfera je bila odlična čak i bolja nego kad je sjednicom predsjedao bivši predsjednik Josipović”, opisali su za Jutarnji sudionici sastanka.

“Bio je to sastanak Vlade na odlasku i predsjednice koja je tek došla na tu poziciju i rasprava je bila kvalitetna”, dodao je jedan od sudionika.

Pregovori s Nijemcima

Osim o avionima, najviše se raspravljalo o vojnom proračunu. Načelnik Glavnog stožera general Drago Lovrić založio se za hitno povećanje vojnog proračuna s obzirom na projekte modernizacije koji su u tijeku i zadaće koje su pred vojskom. Ministar financija Boris Lalovac odgovorio je da je to u ovoj godini nemoguće. No, Vijeće je donijelo odluku da se vojni proračun ove godine neće smanjivati te da će se idućih godina ići u njegovo povećanje. “Vijeće za obranu naglasilo je potrebu zadržavanja postojeće razine obrambenog proračuna i njegovo postupno povećavanje u skladu s realnim gospodarskim mogućnostima Hrvatske”, priopćeno je nakon sjednice.

Prezentaciju o stanju u sva tri roda Hrvatske vojske i projektima modernizacije održao je general Drago Lovrić. Predsjednica je podržala projekte koji su u tijeku - nabavu haubica, izgradnju obalnih ophodnih brodova, uvođenje oklopnih vozila Patria, modernizaciju radara... Podržana je i nabava dva broda minolovca, o čemu će se razgovarati s Njemačkom. General Lovrić je, govoreći o stanju u Ratnom zrakoplovstvu, rekao da očekuje da bi remont preostala tri borbena aviona MiG 21 trebao biti dovršen za otprilike mjesec i pol. Tada bi Ratno zrakoplovstvo konačno na raspolaganju imalo 12 borbenih aviona. Predsjednica je također obaviještena o pregovorima sa SAD-om oko nabave helikoptera “Kiowa” i “Black Hawk”.

Ovo je bio prvi sastanak Vijeća za obranu pod predsjedanjem Kolinde Grabar-Kitarović, a sudionici sastanka su se složili da se sjednice Vijeća održavaju svaka tri mjeseca.

U igri američki, švedski, francuski i izraelski avioni

Povjerenstvo Ministarstva već radi na analizi tržišta borbenih aviona kako bi Vladi predložilo najbolju varijantu za Oružane snage te da bi državni vrh u konačnici donio odluku o nabavi novog borbenog aviona. Pritom razmatraju samo avione zapadne proizvodnje. U tom širokom spektru ponude stručni tim će razmotriti nabavu novog ili polovnog švedskog JAS 39, američkog F16, francuskog Miragea, izraelskog Kfira, ali i i južnokorejskog F50. Sve opcije su otvorene, kažu nam sugovornici. Opcije su otvorene i u modelu financiranja. Varijante su nabava putem kredita, leasinga ili zajedno s NATO članicom u sklopu Smart Defencea. Riječ je o projektu kada dvije ili više zemalja zajednički nabavljaju određeni vojni proizvod.

F16

Nabavljale bi se polovne letjelice. Pričalo se o mogućnosti nabavke iz Belgije i Nizozemske ili sa skladišta američke vojske. Cijena aviona je oko 50 milijuna dolara po komadu.

Gripen JAS 39

Švedski avion koji je zbog svoje male veličine i letnih mogućnosti gotovo idelan za naše Ratno zrakoplovstvo. Cijena 12 komada aviona je oko milijardu eura.

KFIR C-10 Block 60

Riječ je o inačici francuskog Miragea koji odgovara Ratnom zrakoplovstvu. Prije šest godina Izrael je Hrvatskoj poslao ponudu u kojoj se za 12 aviona tražilo 235 milijuna eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 08:29